Aile sağlığı merkezi emekçilerinin iş bırakma eylemine ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanları da iş bırakarak destek verdi. Hastane önlerinde yapılan açıklamalarda meslek onuruna sahip çıkıldığı belirtilirken sağlıkta çeteleşmeye imkân vermeyecek; adil, şeffaf, toplumcu bir sağlık sisteminin kurulmasını ve halkın sağlık hakkınında savunulduğu ifade edildi
“Eziyet yönetmeliği” olarak da anılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ne tepki göstererek, daha önce kasım ve aralık aylarında iş bırakma eylemi yapan aile sağlığı merkezi çalışanlarının 6 Ocak’tan 10 Ocak’a kadar sürecek beş günlük iş bırakma eylemine başlamışlardı. 8 Ocak’ta yapılan grevde ikinci ve üçüncü basamak sağlık çalışanlarıda iş bırakarak birinci basamak sağlık çalışanlarının grevlerine destek verdiler.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) sağlık emekçilerinin neden iş bıraktığını ve taleplerini paylaştı:
- Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınması, etkili şiddet yasası çıkartılması ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmasıdır.
- Tüm sağlık mesleklerine yönelik tanımlar net olarak yapılmalı, angarya çalıştırma yasaklanmalı, üniversite hastaneleri başta olmak üzere çalışanların tayin hakları, özlük ve sosyal hakları garanti altına alınmalıdır.
- Hekimleri, Diş Hekimleri ve hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan, hastalara yeterli tedavi yapma süresi sağlamayan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmek için hasta randevuları her hastaya en az 15 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.
- Diş hekimlerinde saat 24.00’dan sonra mevzuata aykırı şekilde nöbet yazılmasından ve vardiya çalışma sisteminden vazgeçilmelidir.
- Hekim, ebe, hemşire ve tüm sağlık emekçilerine performans ve ciro odaklı sistemin yerine emekliliğe yansıyacak insanca ücret ödenmelidir. Sabit ödemeler genel bütçeden karşılanmalı, ek zamlar temel ücretlere ve emekliliğe yansıyacak şekilde düzenlenmelidir. Bu talebimiz gerçekleşinceye kadar acil olarak ilave ek zam emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmeli ve mevcut memur emeklilerine de yansıtılmalıdır.
- Kamu emekçilerin vergi diliminin %10’da sabitlenmelidir.
Sağlık Emek ve Meslek Örgütleri Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Çok sayıda sağlık çalışanı ve destekçi örgütün katıldığı eylemde, “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atıldı. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Mine Coşkun, sağlıkta şiddet, mobbing ve performans dayatmalarına karşı taleplerini sıralarken Sağlık Bakanlığı’na çözüm üretme çağrısında bulundu.
Çapa’da bulunan sağlık emek meslek örgütleri İstanbul Tıp Fakültesi önünde bir araya gelerek açıklama yaptı.
Türk Tabipler Birliği 2. Başkanı Pınar Saip, “Sesimizi duyan var mı? Sağlık Bakanlığı’na sesleniyoruz. Halkın sağlığını korumak ve geliştirmek istiyor musunuz? Hekimlerin, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerinin sorunlarını çözmek istiyor musunuz?” diye konuştu.
Doktorlar seslerini hastalara duyurmaya çalıştı, eylemlerinin gerekçelerini anlattı. İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç, “Burada bizi dinleyen hastalarımız var. Sağlık çalışanlarını kötü şartlarda çalışmaya zorlayan her türlü uygulama sizlerin aldığı hizmetin kötüleşmesi demek oluyor” dedi.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Adana Şehir Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı. Adana Şehir Hastanesi önünde düzenlenen eyleme Halkevleri ve Beyazevler Mahallesi halkı destek verdi.
Sağlık emekçileri Atatürk Devlet Hastanesi ve Alanya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Aydın Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Batman Şubesi ve Batman Tabip Odası, Batman Eğitim Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Şeyh Said Meydanı’nda basın açıklaması yaptı.
Edirne Sağlık Platformu, Trakya Üniversitesi’nin Balkan Yerleşkesi’nde bulunan üniversite hastanesi önünde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Osmangazi Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Defne Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Ege Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı. Ayrıca İzmir Sağlık Platformu, iş bırakma eyleminin üçüncü gününde İzmir Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması yaptı. “Sağlıkta ticaret ölüm demektir” ve “Çetelere değil sağlığa bütçe” sloganlarıyla desteklenen eylemde sağlık emekçileri, çalışma şartlarının bilinçli olarak kötüleştirildiğini ve meslek onurlarının tehdit altında olduğunu dile getirdi.
Mersin Sağlık Örgütleri Platformu, Mersin Şehir Hastanesi önünde bir araya gelerek Eziyet Yönetmeliğine tepki gösterdi.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Erciyes Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Kocaeli Şehir Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Osmaniye Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı. Ortak basın metnini Osmaniye Tabip Odası Başkanı Cuma Korkmaz okudu.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Gaziantep Tıp Fakültesi önünde bir araya gelen sağlık emekçilerine EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da destek verdi.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Şırnak Devlet Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
Sağlık emek ve meslek örgütleri Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi Hastanesi’nde basın açıklaması yaptı.
İlgili haber: