Anayasa Mahkemesi’nin erişim engellerine dair dokuz yıl sonra “ifade özgürlüğü ihlali” kararı vermesinin ardından Yeni Akit ve İslamcı provokatif sosyal medya hesapları Sendika.Org’u sanki sayıyı yeniden yayımlamış gibi hedef gösterdi. Hedef göstermelerin ardından savcı “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlaması ve cezalandırma talebiyle dosyayı mahkemeye sevk etti
Anayasa Mahkemesi’nin Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo’nun 2015’teki katliamdan sonra çıkardığı ve sonrasında Türkçeleştirilen sayısına getirilen erişim engeli hakkında tam dokuz yıl sonra, Şubat 2024’te ifade özgürlüğü ihlali kararı verdi. AYM kararının ardından Sendika.Org’un da aralarında bulunduğu mecralarda yayımlanan sayıya yönelik erişim engelleri kaldırıldı. Bunun üzerine Yeni Akit ve İslamcı provokatif sosyal medya hesapları Sendika.Org’u sanki sayıyı yeniden yayımlamış gibi hedef gösterdi.
Hedef göstermelerin ardından Sendika.Org yayın kurulundan Ali Ergin Demirhan, emniyete ifadeye çağrıldı. Demirhan’ın ifadesinin ardından savcı, “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçlaması ve cezalandırma talebiyle dosyayı mahkemeye sevk etti.
Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, İslam peygamberi Muhammed’e hakaret ettikleri iddiası üzerine kurulu bir propaganda kampanyasının ardından 7 Ocak 2015’te saldırıya uğramış, derginin Paris’teki ofisine giden cihatçı militanlar 12 kişiyi öldürmüş, 11 kişiyi de yaralamıştı. Katliamın ardından dergi “Her şey affedildi” üst başlığıyla ve İslam peygamberi Muhammed’in göz yaşı döküp “Ben Charlie’yim” yazılı bir döviz tutarken resmedildiği bir kapakla çıkmıştı. Bu dergi Türkçeleştirildi ve Sendika.Org’un da aralarında olduğu çok sayıda dijital ve basılı mecrada yayımlandı. Ardından da mahkeme kararlarıyla peş peşe erişime engellendi.
Engellenen yayınlar, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin 27 Şubat 2015 tarihli erişim engeli kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı. Başvuru üzerine Anayasa Mahkemesi’nin ifade özgürlüğü ihlali kararı verince, Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği’nin 20 Şubat 2024 tarihli kararıyla 49 haberin erişim engeli kaldırıldı.
Mahkeme kararına konu olan içeriklerden biri de Sendika.Org’un “Mahkeme engelledi, sansür affedilmedi: İşte Türkçe Charlie Hebdo!” başlıklı haberiydi. İfade Özgürlüğü Derneği’nin ilgili kararı Sendika.Org’un haber görseli eşliğinde X (Twitter) hesabından paylaşmasının ardından Daily Islamist (@dailyislamist) adlı Twitter hesabı “Anayasa Mahkemesi, Hz.Peygamber’e hakareti ‘ifade özgürlüğü’ saydı!” şeklinde provokatif bir notla Sendika.Org’u hedef gösterdi.
Sık sık provokatif çağrılarla gündeme gelen bu hesabın paylaşımı, saldırgan ve tehditkâr ifadeler de içeren yüzlerce yanıt ve alıntılı yorum ile yaygınlaşırken, Yeni Akit gazetesi de çarpıtma üzerine kurulu bir içerikle Sendika.Org’un künyesinde adı geçen Yayın Kurulu ve Yayın Danışma Kurulu üyelerini hedef gösteren bir haber yaptı.
Yeni Akit’in “Sendika.Org’dan Büyük Namussuzluk! Peygamberimiz’e (sav) hakareti ‘gururlanarak’ tekrar yayınladılar” başlıklı haberi, erişim engeli kaldırılan içeriklerin İslam peygamberi Muhammed’e hakaret içerdiği yalanı üzerine kurulu. Oysa söz konusu içeriklerde, Charlie Hebdo’ya yönelik katliamın ardından derginin çıkardığı yeni nüshanın Türkçe versiyonu yer alıyor. “Skandal karikatür” ve “peygambere hakaret” yalanının tekrar tekrar işlendiği haberin sonunda “Efendimiz’e (sav) küfrü meşrulaştıran Sendika.org’un künyesinde şu isimler bulunuyor” ifadesinin ardından Yayın Kurulu ve Yayın Danışma Kurulu üyeleri isim listeleri yayımlanarak hedef gösteriliyor.
DİSK Basın-İş’in Sendika.Org’a destek paylaşımını “Bu cesareti nereden alıyorlar? Disk Basın İş’ten sendika.org’un Peygamberimize (sav) hakaretine destek!” başlığıyla haberleştiren Yeni Akit, DİSK Basın-İş’i dine saygısız olmakla suçladı.
Öte yandan Yeni Akit, haberinden Sendika.Org’un yayın kurulu ve yayın danışma kurulu üyelerinin isimleri, haberden kaldırdı.
Yeni Akit ve provokatif İslamcı sosyal medya hesaplarının ardından sıra Hizbullahçılara geldi. HÜDA-Par Genel Sekreteri Şehzade Demir, Meclis’te yaptığı basın açıklamasında “Manevi değerlerimiz hâlâ korumasız” diyerek Sendika.Org haberine getirilen erişim engelinin kaldırılmasını örnek gösterdi.
İlgili haberler:
Sendika.Org