“Bu zamana kadar hedeflenen enflasyon üzerinden zam yapılacağı dile getirildi. Bu sadece asgari ücretle yaşayanları değil, diğer ücretlileri de ilgilendiren bir konu. Ücretlerin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesine karşı çıkıyoruz. Herkese insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep ediyoruz”
Hakkımı Ver kampanyası kapsamında 15 Aralık’ta Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelenler Meclis’e yürüyecek. Birçok sendikanın, kitle örgütünün, yaşam savunucularının çağrısıyla yoksullaştırma ve güvencesizleştirme politikalarına karşı insanca yaşam talebiyle 12.00’de Çankaya Belediyesi önünde bir araya gelecek olanlar 13.00’te Meclis’e yürüyüşe geçecek.
Kampanya çağrıcılarından Karayolları Taşımacılık ve Emekçileri Sendikası (KATAŞ-SEN) Genel Başkanı Şahin Başaraner, herkesi 15 Aralık’ta yapılacak eyleme çağrı yaptı.
Başaraner, asgari ücret görüşmelerine, bu zamana kadar hedeflenen enflasyon üzerinden zam yapılacağının dile getirileceğine değinerek “Bu sadece asgari ücretle yaşayanları değil, diğer ücretlileri de ilgilendiren bir konu. Ücretlerin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesine karşı çıkıyoruz. Herkese insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep ediyoruz” dedi.
Başaraner’in açıklamasının tamamı şöyle:
Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine başladı. Pazartesi günü komisyon ikinci kez toplanacak. Bu zamana kadar hedeflenen enflasyon üzerinden zam yapılacağı dile getirildi. Bu sadece asgari ücretle yaşayanları değil, diğer ücretlileri de ilgilendiren bir konu. Ücretlerin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesine karşı çıkıyoruz. Herkese insanca yaşamaya yetecek bir ücret talep ediyoruz.
Ankara’ya gelişimizin bir diğer gerekçesi ise İş Kanunu’nda değişiklik yapılması gündemi. Esneklik adı altında güvencesiz çalışma koşullarının, kısmi zamanlı ve düşük ücretli çalışma biçimlerinin, platformlar üzerinden taşeron çalıştırma biçimlerinin yaygınlaştırılması hedefleniyor. Tüm işçi sınıfını ilgilendiren bu değişiklik planına karşı bir arada karşı çıkmalıyız.
Sendikal örgütlenmelerin önündeki engeller de bir diğer konu. Anayasal hakların kullanımı konusunda dahi sıkıntılar yaşıyoruz. Toplu iş sözleşmelerindeki yüzde 1’lik işkolu barajı başta olmak üzere sendikal örgütlenmenin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.
Maden aramaları talana dönüştürülmüş durumda. Bunlara dur dememiz gerekiyor. Bunların yanı sıra kadınların şiddete yönelik mücadeleleri, çocukların şiddete, istismara maruz kalmaları ve hatta öldürülmelerine karşı yürütülen mücadeleler, çiftçilerin düşük alım fiyatlarına karşı yürüttükleri mücadeleler de 15 Aralık’ta Ankara’da olacak. Tüm toplumsal mücadelelerin zenginliğinin katılacağı bir eylem olacak.
Sendika.Org