TÜİK’in verilerine göre Kasım 2024’te enflasyon aylık bazda yüzde 2,24, yıllık bazda ise 47,09. Enflasyon geçen aya göre düşmüşse de hâlâ beklentilerin üzerinde seyrediyor. DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre
TÜİK, Kasım 2024’e ait enflasyon verilerini paylaştı. TÜİK’in verilerine göre Kasım 2024’te enflasyon aylık bazda yüzde 2,24, yıllık bazda ise 47,09.
Bloomberg HT anketinde Kasım ayına ilişkin aylık enflasyon beklentisi yüzde 1,9 olarak belirlenmişti. Enflasyon ekimdeki aylık enflasyona (2,88) göre gerilemiş olsa da hâlâ beklentilerin üzerinde seyrediyor. Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şenol Babuşçu, Merkez Bankası yıl sonu enflasyon beklentisi olan yüzde 44’ün tutturulabilmesi için aralıkta aylık enflasyonun en fazla yüzde 1,46 olması gerektiğini ifade etti.
Alt harcama gruplarına baktığımızda bir önceki aya göre en yüksek fiyat artışı gösteren grup yüzde 5,1 ile gıda iken bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek fiyat artışı gösteren grup yüzde 92,49 ile eğitim harcamaları oldu.
DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 67 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 54,2 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 67,8 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 86,2 olarak gerçekleşti. Son bir yıllık seriye baktığımızda ortalama resmi enflasyon ile en yoksul kesimin enflasyonu arasında ciddi bir fark olduğu ortaya çıkıyor.
TÜİK madde fiyat listesini Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı için ürün ve hizmet bazında ortalama fiyatlar tam olarak bilinmiyor. TÜİK, DİSK tarafından açılan ve kazanılan davaya rağmen yargı kararını uygulamayı reddetti. Bu nedenle enflasyon oranını hesaplanmasına kaynak teşkil eden madde fiyat listesi görülemiyor.
Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) Kasım ayı enflasyon verilerine göre ise enflasyon aylık yüzde 4,06, yıllık ise yüzde 86,76.
Sendika.Org