İstanbul’un ölüm fermanı olarak anılan Kanal ve Yenişehir projesinde ÇED iptal davasında mahkeme neredeyse beş yıl sonra yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırmaya karar verdi. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu 14-15 Kasım tarihlerinde iki gün olarak yapılması planlanan keşif için orada olacaklarını ve herkesi çağırdıklarını duyurdu
İstanbul’un ölüm fermanı olarak anılan Kanal ve Yenişehir projesinde ÇED iptal davasında mahkeme neredeyse beş yıl sonra yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırmaya karar verdi. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu 14-15 Kasım tarihlerinde iki gün olarak yapılması planlanan keşif için orada olacaklarını ve herkesi çağırdıklarını duyurdu. Yapılan açıklamada şunlar söylendi:
Mahkeme kararlarının arkasından dolanarak yapılmaya çalışılan kentimizi tümüyle yok etme projesine karşı Küçükçekmece Lagünü – Arnavutköy/Yeniköy sahili arasında kalan geniş doğal yaşam alanını koruyacağımızı, kanal ve Yenişehir projesini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yaptırmayacağımızı İstanbullular olarak tekrar ediyoruz.
İkinci bilirkişi incelemesi gününde, 14 Kasım’da tüm basın emekçilerini Mahmutbey’deki İstanbul İdare Mahkemesi’ne; hem yapacağımız basın açıklamasına katılmaya hem de bilirkişi incelemesini takip etmeye davet ediyoruz.
Kanal İstanbul, 2011 yılında Tayyip Erdoğan tarafından “çılgın proje” olarak duyurulmuştu. Projeye çok geniş bir kesimden itiraz gelince uzun bir süre adım atılmadı. Ancak proje alanı ve yakın bölgelerde arazi satışları ve yeni ihaleler de yapılmaya devam etti. Bütün bu faaliyetler Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar planları mahkeme tarafından iptal edildiği halde devam ediyor.
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu 14 kurum ve 190 kişiyle birlikte ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle 2020 başında dava açtı. Davanın üzerinden iki yıl geçtikten sonra bilirkişi incelemesi yapıldı. Bu süreçte bilirkişilerin geçmişleri ve bazı akademisyenlerin siyasi baskı nedeniyle bu görevi almak istemediği epey gündem olmuştu. Bütün itirazlara rağmen yapılan keşif sonucunda açığa çıkan bilirkişi raporunda, Kanal İstanbul’un çevresel, tarihi, kültürel, kentsel ve ekonomik açıdan sakıncaları ortaya konuldu.
Bilirkişi raporunun ardından dava mahkemeler arasında git-gele tabi tutuldu. Son olarak Danıştay 4. Dairesi mevcut bilirkişi raporuna rağmen geçtiğimiz yıl yürütmeyi durdurma konusunda karar vermeksizin daha önce alınan yüklü yargılama giderine ek olarak yürütülen davalardan tekrar, ayrı ayrı keşif-bilirkişi parası talep etti.
Şimdi de dava açılışının üzerinden neredeyse beş yıl geçmişken yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi kararı verdi.
Sendika.Org