Utku Çakırözer, Meclis’in yeni yasama yılına sansür kanunu ile girdiğini söyleyerek gazetecilik ve haber alma hakkına yeni darbenin ‘etki ajanlığı’ kanunu olduğunu belirtti. Çakırözer, yayımladığı raporda gazetecilerin ekim ayında 50 kez yargılandığını, 7 gazetecinin gözaltına alındığını sundu. Ayrıca erişim yasaklarının sürdüğüne vurgu yaptı
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer’in ekim ayı Basın Özgürlüğü Raporu’na göre, haberleri, sosyal medya paylaşımları nedeniyle tehdit, soruşturma ve engellemelerle karşı karşıya kalan gazeteciler yeni yasama döneminde de yine özgürlüklerini daha da kısıtlayacak ‘etki ajanlığı’ düzenlemesi ile karşı karşıya kaldı. Ekim ayında haberleri, sosyal medya paylaşımları nedeniyle gazeteciler 50 kez hâkim karşısına çıkarken 7 gazeteci gözaltına alındı, biri tutuklandı. Anayasa Mahkemesi’nin basın ve ifade özgürlüğünü ihlal ettiği için iptal kararı verdiği erişim engellemeleri konusunda ise, AYM kararına uymayan iktidar onlarca habere erişim engeli getirmeye devam etti.
Çakırözer tarafından açıklanan Ekim ayı Basın Özgürlüğü raporunda yer alan basın özgürlüğü ihlalleri şöyle:
Geçtiğimiz yasama döneminde 9. Yargı Paketi kapsamında gündeme alınan ancak daha sonra geri çekilen ‘Etki Ajanlığı’ düzenlemesi ekim ayında yeni yasama dönemi başlar başlamaz TBMM’ye getirildi. Teklifin görüşmeleri Adalet Komisyonu’nda tamamlanırken, önümüzdeki günlerde Genel Kurul’a getirilmesi öngörülüyor. TCK’nın ‘Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk’ bölümüne eklenecek madde ile, ‘Devlet güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda suç işleyenler hakkında 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası’ verilmesine ilişkin düzenleme getiriliyor. Muğlak ifadeler içermesi ve geniş kapsamlı olması nedeniyle yeni düzenlemeye basın meslek örgütleri, sivil toplum ve muhalefet karşı çıkıyor.
CHP’li Çakırözer de tepkisini “AKP yine gazetecileri yine özgür düşünceyi sindirmek, susturmak istiyor. Sansür yasası ile susturamadıkları gazetecileri şimdi de ‘ajan’, ‘casus’ etiketiyle sindirmeye çalışacaklar. Hem de tamamen muğlak, ucu açık bir düzenleme ile. Anayasaya aykırı ve milyonların temel hak ve özgürlüklerinin yok edecek bu hukuksuz ‘etki ajanlığı’ düzenlemesine sonuna kadar direneceğiz” sözleriyle ifade etti.
AYM’nin basın ve ifade özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesiyle geçen yıl iptal kararı verdiği ‘BTK’nın resen erişim engelleme yetkisi’ 10 Ekim’de resmen yürürlükten kalktı. Ancak AKP iktidarı haberlere erişim engeli getirmeye devam ediyor. İfade Özgürlüğü Derneği ile Free Web Turkey’in verilerine göre ekim ayında erişim engeli getirilen haber içerikleri şöyle:
Midyat Belediyesi’nde 60 Milyon TL’lik vurgun haberleri, sosyal medya paylaşımları nedeniyle HSYK’nın inceleme izni verdiği hakim hakkındaki haberler, Cumhurbaşkanı danışmanı Orhan Karakurt’un lüks saati ve ayakkabısı hakkında yapılan haberler, Anayasa Mahkemesi üyeliğine atanan Cumhurbaşkanlığı bürokratlarından Metin Kıratlı hakkındaki haber ve sosyal medya paylaşımları, çaya boya katan firmalar hakkındaki haberler, CHP Milletvekili Aşkın Genç’in Yeşilay’ın mali tablolarını açıklamamasına ilişkin verdiği soru önergesi hakkındaki haberler, RTÜK’e üst düzey isimlerin akrabalarının yerleştirildiği haberleri, İstanbul’da gerçekleşen kadın cinayetleri haberleri, AKP döneminde İBB tarafından tarikat ve cemaatlere yapılan ödemeler hakkındaki haberler, ABD’de sahte mal ticareti yapan iş insanı hakkındaki haberler
AKP iktidarının yaşamını sürdürmekte zorlanan Anadolu basınına daha fazla destek vermek yerine kısıtlayıcı, yasaklayıcı politikalar yürütmesine karşı Anadolu’da gazeteciler ilk kez eylem başlattı. Zonguldak’ta çoğunluğu yerel gazetelerden olmak üzere çok sayıda gazetecinin özlük hakları ve basın özgürlüğü talebiyle 3 gün boyunca sürdürdüğü eyleme, basın meslek örgütleri ve okuyucuları da destek verdi.
Sendika.Org