Önsöz
Bibliyografi yazılı-basılı eserler hakkında bilgilerin bir düzen içinde derlenmesi, listelenmesi olarak nitelenebilir.
Dünyada ve ülkemizde çok sayıda örneği bulunan bibliyografi başlı başına bir çalışma (uzmanlık) alanı haline gelmiştir. Örneğin Türkiye’de bibliyografi Milli Kütüphane’nin temel görevleri arasında yer almaktadır.
Türkiye sosyalist hareketi içinde önemli bir yere sahip olan Devrimci Yol üzerine bir bibliyografi hazırlamak birçok açıdan zorluklar içermektedir.
Gelenekselleşmiş bibliyografi çalışmaları açısından Devrimci Yol bibliyografisi nasıl olmalı sorusu bile başlı başına bir tartışma alanı oluşturma potansiyeli taşımaktadır.
Tür olarak bakıldığında Devrimci Yol bibliyografisinin belli bir konu temelinde olduğu söylenebilir. Ancak burada konu olan yalnızca bir dergi ve bu dergi üzerine yazılanlar değildir. Bundan çok daha geniş bir alanı kapsamaktadır.
Devrimci Yol bibliyografisi kısmen kronolojik sayılabilir, nedeni çalışmanın bir miladı (12 Eylül 1980) bulunmaktadır. Ve bibliyografi denemesi bu anlama bu miladın öncesi ve sonrasına odaklanmaya çalışmaktadır.
Devrimci Yol bildirgesi ve derginin yayımlanmasına kadar olan süreç, Devrimci Yol’un oluşumu açısından anlamlı bir bütün oluşturduğu için Devrimci Yol bibliyografisinin bir parçası haline gelmektedir.
Siyasal tarihi açısından bakıldığında gerek Devrimci Gençlik ve gerekse Devrimci Yol dergilerinin öncülü sayılabilecek bir dönem daha bulunmaktadır. 1960 yılların ortalarından itibaren Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), Devrimci Gençlik (Dev-Genç), Türkiye Halk Kurtuluş Partisi ve Cephesi (THKP/C) süreci bu öncül dönemin başat aktörleri durumundadır.
Bizzat Devrimci Gençlik ve Devrimci Yol bu öncül sürecin 31 Mart 1972’de partinin önder kadrosunun hemen tümüyle katledilmesiyle sona erdiği görüşündedir. Bu nedenle kronolojik olarak Devrimci Yol biyografisi 1974 sonrasında yeniden başlayan mücadele dönemini kapsamaktadır. Bununla birlikte iki süreci birleştiren daha geniş bir bibliyografiye de ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.
Çalışmaya biçim açısından bakıldığında tam anlamıyla bir bibliyografi olması beklenmemelidir. Bazı bilgiler örneğin eserlerin kaç sayfa olduğu, nerede basıldığı, ölçütü vb. unsurlara bibliyografi denemesinde yer verilmemiştir.
Tüm kaynaklara erişim yönünden ciddi zorluklar bulunmaktadır. Bu nedenle ilk elde doğrudan kişisel kitaplıklarımızda bulunanlardan ve erişeme açık kaynaklardan yola çıkılarak çalışma geliştirilmeye çalışılmıştır. Bulunan kaynakların incelenmesi, bibliyografi açısından değerlendirilmesi başlı başına uğraş gerektirmektedir.
Bu alanda henüz (siyasal yayınlar veya hareketler) bir bibliyografi çalışması olmaması, yapılacağına ilişkin bir emarenin bulunmaması elimizdeki yayınlardan başlayarak bizleri bu yönde teşvik etmiştir.
Devrimci Yol bibliyografisini yukarıda belirttiğimiz üzere 12 Eylül 1980 öncesi ve sonrası olarak iki ana tarihsel dönem içinde hazırlamanın okurlar ve ilgililer açısından kolaylaştırıcı olacağını düşünmekteyiz.
Bibliyografi denememiz ana hatlarıyla şu şekilde gruplandırılabilir;
- 12 Eylül 1980 öncesi yayınlar ve bu yayınlara yönelik eleştiri yayınları,
- 12 Eylül 1980 sonrasında doğrudan veya dolaylı şekilde Devrimci Yol görüşlerinin sürdürücüsü olan veya olma iddiasında bulunan süreli yayınlar, kitaplar, Devrimci Yol çalışmaları içinde yer alanların anı veya söyleşi kitapları vb.
- İçinde Devrimci Yol’a ilişkin görüş, atıf, değerlendirme, eleştiri vb. bulunan süreli yayınlar, kitaplar, ansiklopediler vb. yayınlar.
Tüm yayınlar Türkiye’deki bibliyografi kurallarına uygun olarak yazar (soyadlarına göre) veya yazarı belli olmayanlarda ise kitap ve makale adlarına göre alfabetik olarak sıralanmıştır. Aynı yöntem süreli yayınlar ve ansiklopedi gibi geniş kapsamlı kaynaklar için de tercih edilmiştir.
Bazı yayınların sonlarına içeriklerine ilişkin açıklayıcı bilgiler veya tanıtım yazıları, önsöz, giriş gibi bölümlerden alıntılar eklenmiştir.
Bibliyografinin en sonunda ise çevrimiçi erişime açık olan kaynaklar (adresleriyle) belirtilmiştir.
Birçok yönüyle eksik olan bu çalışmanın, zaman içinde ilgi duyan herkesin desteğiyle daha da zenginleşmesini ve diğer siyasal çevreleri de teşvik etmesini umut etmekteyiz.
1. güncelleme için notlar
Denememiz bize ulaşan yeni bilgiler ve yaptığımız araştırmalarla güncellenmiştir. Kabaca bir envanter yapıldığında ilk yayımda 303 dergi, kitap, broşür ve makale yer almaktaydı. İkinci yayımda ise yeni erişim sağladığımız 108 adet kitap, broşür ve makale eklendi.
Erişime açık arşivlere ise 4 yeni kaynak daha konuldu ve ayrıca belgesellerden oluşan bir bölüm daha eklenerek (7 belgesel) bu alanda eksiklik kısmen giderilmiştir.
Çevrimiçi (online) erişilebilir yayınlar üzerine link eklenmiş ve altı çizgili olarak vurgulanmıştır. Bu şekilde okuyucuların bu yayınlara veya web sitelerine erişimine kolaylık sağlanmaya çalışılmıştır.
1980 sonrası dönemde yayınlar ve yayınlar etrafındaki örgütlülükler günümüzde giderek kurumsallaşan siyasi yapılara dönüşmüş durumdadır. Bu durum benzeri şekilde yayınlara da yansımaktadır. Devrimci Yol izleyicisi olma düşünce ve iddiasının taşıyan tüm yapıların (basılı eserlerin) böylesi bir çalışma içinde yer alamaması bibliyografi açısından eksikliktir. Bu sorunun aşılması ilerleyen yıllarda bibliyografiyi genişletme ve geliştirme niyetini taşıyacak araştırmacılara tamamlanması gereken bir görev olarak kalmaktadır.
A) 1975- 12 Eylül 1980 dönemi süreli yayınlar ve bu yayınlardan çıkan kitap, broşürler
- Devrimci Gençlik Dergisi (Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik Dergisi).
Ankara’da 1975-1979 arası dönemde 20 sayı yayımlandı. Sahibi Melih Pekdemir ve sorumlu yazı işleri müdürü Taner Akçam. 7. sayıdan itibaren sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Faruk Yüksel.
Derginin 1-17. sayılarına TÜSTAV arşivinden ve 18-20. sayılarına devrimciyolarsivi.org adresinden ulaşılabilmektedir.
- Devrimci Gençlik Yayınları
- Demokrasi Mücadelesi ve Demokratik Kitle Örgütleri – Devrimci Gençlik Yayınları 3, Ankara (1975)
- Emperyalizm ve Yeni Sömürgecilik – Devrimci Gençlik Yayınları 4, Ankara (1976)
- Faşizm Üzerine Birkaç Söz (KSD Eleştirisi) – Devrimci Gençlik Dergisi, Ankara (1976).
- Gençliğin Mücadelesi ve Örgütlenmesi Üzerine – Devrimci Gençlik Yayınları 5, Ankara (1976)
- Genel Olarak Mücadele ve Örgütlenme – Devrimci Gençlik Yayınları 2, Ankara (1975)
- Marksist Yöntem Üzerine – Devrimci Gençlik Yayınları 1, Ankara (1975)
- Siyasal Yazılar (Genel Seçimlerden Sıkıyönetime)– Devrimci Gençlik, Ankara (1979). Devrimci Gençlik dergisi tarafından Devrimci Yol dergilerinden derlenen yazılar.
- Devrimci Yol Dergisi
Ankara’da (1 Nisan 1979 tarihli 27. sayıdan itibaren İzmir) 1977-1980 arası dönemde 38 sayı yayımlandı. Sahibi Mehmet Yazıcı, sorumlu yazı işleri müdürü Yaşathak Aslan. 27. sayıdan itibaren sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Ayet Eray. 1980 Aralık tarihli 38. sayı kayıtdışı yayınlandığı için künyesi bulunmamaktadır. Bu sayı kaynaklarda ve derlemelerde 1980 Kasım tarihli olarak yer almakla birlikte dergide, 13 Aralık’ta gerçekleşen Erdal Eren’in idam haberinin yer almasından dolayı yayınlanma tarihini Aralık 1980 olarak değerlendirdik.
- Devrimci Yol Yayınları
- Bildirge – Devrimci Yol, Ankara (1977 Nisan). “DEVRİMCİ YOL Bildirgesinin amacı, devrimci hareketin karşı karşıya olduğu temel siyasi görevi saptamak; bu temel siyasi görevin, ‘partinin yaratılması’ görevinin yerine getirilebilmesi için nasıl mücadele verilmesi gerektiği konusunda bir bakış açısı, bir platform sunmaktır”.
- Devrimciler Ne İçin Savaşıyor– Devrimci Yol, Ankara (1980 Ağustos). 32 sayfa. Asgari devrim programı içeriğinde broşür.
- Direniş Komiteleri ve Faşizme Karşı Mücadele– Devrimci Yol, Ankara (1979)
- Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik Seçmeler – Devrimci Yol Dergisi, Ankara (1978). “Devrimci Gençlik Seçmeler’de yer alan yazılar, 20 Kasım 1975-7 Mart 1977 tarihleri arasında yayınlanan tüm Devrimci Gençlik dergilerinden, özel sayılardan ve bir broşürden derlenmiştir”.
- Evrim ve Devrim Aşamaları Üzerine Tartışmalar – Devrimci Yol (1979 Ocak). Teorik Notlar 1’de yer alan “Leninist Kesintisiz Devrim Teorisi Açısından Evrim ve Devrim Aşamaları Kavramları” yazısı “Ekler” ile genişletilerek broşür olarak basılmıştır.
- Mahir Çayan Toplu Yazılar – Devrimci Yol, Ankara (1978)
- Mücadelemiz Her Türlü Engeli Aşarak Zafere Ulaşacaktır – Devrimci Yol, Ankara (1979). Kimsan-İş sendikasındaki tartışmalar hakkında broşür.
- Örgütsel Sorunlar ve Çalışma Tarzımızdaki Bazı Hatalı Eğilimler Üzerine (Pembe Broşür) -Devrimci Yol (1979). Bildirim dışı yayımlanan broşürde künye bulunmamaktadır. Bazı derlemelerde yayın tarihi olarak 1978 yılı belirtilmekle birlikte Melih Pekdemir’in “Devrimcilik Güzel Şey Be Kardeşim” kitabında baskı tarihi 1979 Kasım-Aralık tarihi olarak belirtilmektedir. Yazı partileşme süreci, kadroların oluşumu, disiplini ve faaliyetlerinin bütünlüğü gibi konuları içermektedir.
- Saflarımızı Terk Edenler Hakkında – Devrimci Yol. (Tarihsiz) 13 sayfa. Broşürün baskı tarihi kronolojik olarak 1978 yılı olmalıdır. 1978 yılı içinde Devrimci Yol içinden ayrılarak kendini Devrimci Sol olarak tanımlayan siyasi çevreye ilişkin görüş ve değerlendirmelere yer verilmektedir.
- Seçimlerde Doğru Tavır ve Revizyonizm – Devrimci Yol (Tarihsiz) 8 sayfa. 1979 yılında yapılan Meclis ve Senato kısmi yenileme seçimlerine ilişkin olarak Devrimci Yol tarafından alınan boykot kararı nedeniyle özellikle Kurtuluş Sosyalist Dergi’nin tutumuna yönelik eleştirileri içermektedir.
- Siyasal Yazılar (Genel Seçimlerden Sıkıyönetime)– Devrimci Yol, Ankara (1979). Devrimci Yol’un yayına başlamasından Ocak 1979’daki sayıya kadar çıkan dergilerden seçme yazılar.
- Teorik Notlar 1 – Devrimci Yol. (1978 Temmuz) 80 sayfalık broşürde 3 yazı var: 1-Leninist Kesintisiz Devrim Teorisi Açısından Evrim ve Devrim Aşamaları Kavramları, 2- “Türkiye Devriminin Acil Sorunları” Broşürü Üzerine Birkaç Söz…, 3- Gerilla Savaşı” (Lenin’in yazısı).
- Teorik Notlar 2– Geçmiş Değerlendirmeleri ile İlgili Üç Sorun – Devrimci Yol. (1978) 22 sayfa.
- İşçilerin Sesi
Ankara’da Mart ve Mayıs 1979 tarihlerinde 2 sayısı yayımlandı. Sahibi Giray Kaya ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İlhami Özel.
- Devrimci Öğretmen (Emperyalizme ve Faşizme Karşı)
Ankara’da 1979-1980 yılları arasında 9 sayı yayımlandı. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürleri: Tuncer Özdemir(sayı 1-5), Mehmet Kök (sayı 6-9).
- Devrimci Öğretmen Yayınları:
- Yaşasın Öğretmenlerin Devrimci Birliği – Devrimci Öğretmenler Gurubu, İstanbul (1976). “Töb-Der Genel Merkez Kurultayı İçin Demokratik Kitle Örgütü Anlayışımız, TÖB-DER’e Bakışımız ve Ortak Çalışma İlkelerimiz”.
- Töb-Der İstanbul Şubesi İçin İlkelerimiz – Devrimci Öğretmenler Gurubu, İstanbul (197x). “TÖB-DER’in Türkiye Devrimci hareketi içerisinde gerçek yerini alabilmesi ve üyelerinin acil istekleri doğrultusunda mücadelesini yükseltmesi, ancak en temel ilkelerde anlaşmış, doğru siyasi görüşe sahip kadroların, yönetim olması ile mümkündür”.
- Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız – Devrimci Öğretmen (1978). Broşür Töb-Der İstanbul Şube genel kuruluna yönelik olarak hazırlanmıştır.
- Faşizm, anti-faşist mücadele (TÖB-DER Genel Merkez Yönetiminin broşürü üzerine – Devrimci Öğretmen, Ankara (1977).
- Devrimci İşçi
Almanya’da (Wiessbaden, Hamburg, Köln, Hannover) 1979-1994 yılları arasında 50 sayı yayımlandı. İlk sayıları Türkiyeli İşçi ve Öğrenci Derneği (TİÖD) bülteni olarak yayınlandı. Derginin ilk sayının (1979 Mart) sahibi TİÖD Yönetim Kurulu, 2-6. sayılarda TİGD Yönetim Kurulu. 7-8. sayılarda HTİİB Yönetim Kurulu, 9-23 sayılarda Şakir Akhan, 25- sayıda Gökhan Yalça, 27. sayıda G. Kurban, 30. sayıda S. Soylu ve 50. sayıda ise U. Hasselbring.
- Devrimci İşçi Yayınları
- Fatsa Savunmaları (Son sözü halkımız söyleyecek, son kararı tarih verecek) – Devrimci İşçi, Hannover (Tarihsiz)
- Türkiye’de Sendikal Hak ve Özgürlükler – Devrimci İşçi, Hannover (Tarihsiz, içerikten 1987 sonrası olduğu anlaşılmaktadır).
- İşkence, Türkiye’de devlet politikasıdır – Devrimci İşçi, Hannover (Tarihsiz, içerikten 1986 sonrası olduğu anlaşılmaktadır.
- Warum Ein “Internationales Tribunal Gegen Das Regime In Der Turkei?” – Devrimci İşçi, Hannover (1988).
- Auslander Feindlichkeit und Integration Auslanderpolitik– Devrimci İşçi, Hamburg (1983).
- Fatsa Selbstverwaltung in einem Schwellenland ein Modellwird angeklagt (Orange Broschüre aus dem Frühjahr (1983) – Devrimci İşçi, Hamburg (1983).
- International Tribunal Gegen Das Regime in der Türkei – Devrimci İşçi, Hannover (1988)
- 12 Eylül Anayasası ve Hukuku – Devrimci İşçi, Hannover (198?).
- 12 Eylül ve Eğitim – Devrimci İşçi, Hannover (1988?).
- Gewerkschaftliche Rechte und Fraiheiten in der Türkei, Prozesse gegen Gewerkschaften, MaBnahmen des Regimes im Bildungsbereich etc.- Devrimci İşçi, Hannover (1988?).
- Neden 12 Eylül Rejimine Karşı Uluslararası Mahkeme? – Devrimci İşçi, Hannover (1988).
- Warum Ein “Internationales Tribunal Gegen Das Regime In Der Türkei? – Devrimci İşçi, Hannover (1988).
- Türkiye’de İnsan Hakları – Devrimci İşçi, Hannover (1988?).
- The Workers of Yeni Celtek (The Mass-Trial of Turkish Mineworkers and the Events Leading up to it) – Devrimci İşçi, Hannover (198?).
- Die Arbeiter von Yeni Celtek (Der Massenprozess gegen türkische Minenarbeiter und seine Vorgeschichte) – Devrimci İşçi, Hannover (198?).
- Die Sozialistische Bewegung in der Türkei (Entstehung, derzeitige Stellung und Entwicklungschancen) – Devrimci İşçi, Hannover (1980).
- Einige Gesichtspunkte zur Frage der Arbeitsemgranten – Devrimci İşçi, Hannover (1984?).
- Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesi – Devrimci İşçi, Hamburg (1982).
- Devrimci Yol Turkei Information (24. sayıdan itibaren türkei information)
Almanya’nın Hamburg (daha sonra Hannover) kentinde, Almanca olarak 1980-1992 yılları arasında 46 sayı yayımlandı. Sahibi: Devrimci İşçi ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Şakir Akhan. Daha sonraki yıllarda künyede değişiklikler meydana gelmiştir.
- Devrimci Yol Turkei Information Yayınları
- Faschismus und die Türkei – Devrimci Yol, Hamburg (1980)
- Sternmarsch für die abschaffung der todesstrafe und für generalamnestie in der Türkei – türkei information, Hannover (1989?)
- Verhindern wir die auslieferung von Süleyman Yağız – türkei information, Hannover (1986?)
- Zur lage der politischen gefangenen in der Türkei am bespiel von Muammer Özdemir – türkei information, Hannover (1986?)
- Gemeinsame Verteidigungsschrift Der Anwaltinnen in Devrimci Yol Hauptprozess Ankara – Informationabüro Türkei, Berlin (1989?)
B) Devrimci Yol’a yönelik eleştiri-değerlendirme içeren kitap ve makaleler (Mayıs 1977-12 Eylül 1980)
- “Devrimci Yol Bildirgesi” Üzerine Bir Kaç Söz – Kurtuluş Sosyalist Dergi, Ankara, sayı 16 (Eylül 1977) sf. 16-46.
- “Devrimci Yol’un Boykot Nedeni” başlıklı yazı Seçimler ve Devrimci Tavrımız içinde – Kurtuluş Sosyalist Dergi, Ankara, sayı 33 (Eylül 1979) sf. 5-52.
- “Devrimci Yol” Dergisine Cevap 1 – Özgürlük Yolu Aylık Siyasi Dergi, sayı 39-40, İstanbul (Ağustos 1978), sf. 7-29.
- “Devrimci Yol” Dergisine Cevap 2 – Özgürlük Yolu Aylık Siyasi Dergi, sayı 42, İstanbul (Kasım 1978), sf. 21-57. Derginin içindekiler bölümünde ilk sayıdan farklı olarak C. Aladağ imzası gösterilmiş. Makalede ise imza kullanılmamış.
- “Devrimci Yol” Hareketinde Tasfiyecilik ve Devrimci Çizgi – Devrimci Sol, İstanbul (1978)
- “Devrimci Yol”un Faşizm Teorisinin Eleştirisi – Parti Bayrağı, İstanbul, sayı 6 (Ağustos 1978) sf. 71-109
- “Sömürge Tipi Faşizm”, “Gizli Faşizm”, “Sürekli Faşizm”, “Kurumsal Faşizm” ya da “Oligarşik Dikta” – Kurtuluş Sosyalist Dergi, Ankara, sayı 17 (Ekim 1977), sf. 49-77
- <<Devrimci Çocuklar>>ın Seçimleri Boykot Taktiği– İlerici Yurtsever Gençlik, İstanbul, Yıl 5, sayı 82 (22 Kasım 1979), sf. 10.
- <<Devrimci Yol>> Şefleri, Sovyetler Birliği’ne <<Sosyal Emperyalist>> Demeye Hazırlanıyor – İlerici Yurtsever Gençlik, İstanbul, Yıl 4, sayı 77 (22 Haziran 1979), sf. 9.
- <<Dev-Yol>> Sempatizanlarına Sesleniyoruz: Ellerinizi Maocuların Kanlı ellerinden Çekin – İlerici Yurtsever Gençlik, İstanbul, Yıl 4, sayı 77 (22 Haziran 1979), sf. 14.
- <<Dev-Yol>> Şeflerinin İdeolojik İflasının Kılıfı <<Fiili Mücadele>>– İlerici Yurtsever Gençlik, İstanbul, Yıl 4, sayı 80 (22 Eylül 1979), sf. 14.
- <<Dev-Yol>>un Saldırıları, Kimden Yanı, Kime Karşı – İlerici Yurtsever Gençlik, İstanbul, Yıl 4, sayı 79 (22 Ağustos 1979), sf. 10.
- Aklınızı Başınıza Toplayın – İlerici Yurtsever Gençlik, İstanbul, Yıl 4, sayı 79 (22 Ağustos 1979), sf. 10.
- Birlik Sorunu Üzerine – Devrimci Sol Yayınları, İstanbul (1980).
- Demokrasi İçin Birlik ve Kurtuluş ile Devrimci Yol’un Tutumu Üzerine – Parti Bayrağı, İstanbul, sayı 13-14 (Mart-Nisan 1979), sf. 4-22
- DY’nin Birlik Çağrısı ve Birlik Sorunu – Dev-Genç, İstanbul, sayı 5, (Ocak 1980).
- Faşizm Eleştirileri İlgili Bir Açıklama – Kurtuluş Sosyalist Dergi, Ankara, sayı 19 (Aralık 1977) sf. 5-8.
- Faşizm ve “Devrimci Yol” – Kurtuluş Sosyalist Dergi, Ankara, sayı 29 (Kasım 1978), sf. 36-57.
- Geçmişin Değerlendirilmesi ve Öncü Savaşı – Kurtuluş Sosyalist Dergi Yayınları, Ankara (1978) içinde Devrimci Yol’a ilişkin özellikle son söz bölümünde atıf ve eleştirilere yer verilmiş, sf. 138-144.
- İç Savaş,Direniş Komiteleri ve DY’nin “Milyonlarca Emekçisi” – Devrimci Sol, İstanbul, sayı 1 (1980).
- Küçük Burjuva Çözümsüzlüğü Üzerine Devrimci Yol Dergisinin Genel Eleştirisi – Parti Bayrağı, İstanbul, sayı 10 (Ağustos 1979) sf. 41-71
- Program, Strateji ve Önümüzdeki Devrimci Adım (Bağımsız Türkiye, Devrimci Yol ve Emeğin Birliği’nin Demokratik devrim Anlayışları Üzerine) – Kurtuluş Sosyalist Dergi, Ankara, sayı 28 (Ekim 1978), sf. 10-46.
- Seçimlerde Devrimcilerin Tavrı ve Oportünistlerin Boykot Taktiği – Dev-Genç, İstanbul, sayı 5, (Ocak 1980).
- THKP-C ve İki Sapma – Devrimci Sol, İstanbul (1980).
- Yeraltı Maden-İş Olayı üzerine – Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, sayı 32, İstanbul (Ekim 1977), sf. 66-70.
C) 12 Eylül 1980 sonrası süreli yayınlar
- Bir Adım Dergisi (Eşitlikçi ve Özgürlükçü Bir Sosyalizm Yolunda Bir Adım); İstanbul’da 1999- 2001 yılları arasında 8 sayı yayımlandı. Sahibi: Umut Yayıncılık, sorumlu yazı işleri müdürü: Fahrettin Engin Erdoğan.
- Daima; 3 aylık kuramsal dergi. İlk sayı 2011 İlkbahar sayısı. 2. sayısı 2015 Haziran ayında yayınlandı. EHP çevresinin yayını.
- Demokrat Arkadaş; İstanbul’da 1987 Ekim- 1989 Mart tarihleri arasında 8 sayı yayımlandı. Sahibi Haluk Sağkal, yazı işleri müdürü: Nail Çavuş (2. sayıdan sonra Haluk Sağkal).
- Demokrat Ekonomist; İstanbul’da Mart 1988 -Ekim 1988 döneminde 6 sayı yayımlandı. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü Osman Gezer.
- Demokrat Söylem (1994-1999); İzmir’de 1 Mart 1994’te, 15 günlük gazete olarak yayıma başladı ve 1999’a kadar 53 sayı yayımlandı. İlk sayıda İmtiyaz Sahibi: Gözlem Basın Yayın Ltd. şti adına Nurettin Mamalı ve Yazı İşleri Müdürü: Turhan Tuna. Daha sonra sahibi ve yazı işleri müdürü: Gürkan Develi. Yazarlar arasında Naci Sönmez, Adnan Çobanoğlu, Hüseyin Çağlar yer almaktadır.
- Demokrat Türkiye (Aylık Gazete); Almanya’nın Köln şehrinde, 1982-1984 yılları arasında 29 sayı yayımlandı. Sahibi Ada Verlag und Handels GmH, sorumlu müdür Ayşe Danış.
- Demokrat! Muhalefet; İstanbul’da Haziran 1990-Mayıs 1992 tarihleri arasında 23 sayı yayımlandı. Sahibi Hikmet Koçak, yazı işleri müdürleri: Engin Günay (sayı 1-15) ve Ümit Erdoğdu (sayı 16-23).
- Devrim Dergisi (Eşitlik, Özgürlük ve Barış İçin Devrim); İstanbul’da 1997-2004 yılları arasında 43 sayı yayımlandı. Dergi 2004-2006 arasında ise “Eşitlik, Özgürlük ve Barış Mücadelesinde Devrim” adıyla 5 sayı daha yayımlandı. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürleri: İlk sayıda Okyanus Basın Yayın şirketi adına Tayfun Koç. Sonraki sayılarda sahipleri İlhan Türk, Semra Ocak.
- Devrim Dergisi (Tek Yol Devrim); İki aylık teorik dergi. İstanbul’da Temmuz 2022 –Mart 2024 tarihleri arasında 4 sayı yayımlandı, yayını devam ediyor. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü: Ali Ergin Demirhan.
- Devrimci Genç Dergisi; Yayın dönemi ve sayısı: 1999-2009 yılları arasında yayımlandı. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürleri: Funda Ekin
- Devrimci Gençlik (Emperyalizme ve Faşizme Karşı Devrimci Gençlik); İstanbul’da Ocak 1990 tarihinden itibaren yayımlanmaya başladı Derginin ön ismi zaman içinde değişmiştir. Ocak 1990-Mayıs 1999 arasında “Emperyalizme ve Faşizme Karşı Devrimci Gençlik Dergisi” (EFK DG), Ekim 1999-Haziran 2004 arasında “Özgürlük ve Sosyalizm Mücadelesinde Devrimci Gençlik Dergisi” (ÖSM DG), Ekim 2004 sonrasında “Emperyalizme, Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik” (EOK DG) dergisi olarak çıkmıştır. Dergi son dönemde ise “Emperyalizme, Faşizme Karşı Devrimci Gençlik” başlığıyla yayımına devam etmektedir. İlk sayıda sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü: Hüseyin Güçlü.
- Devrimci Hareket; İstanbul’da Şubat 1997 tarihinden itibaren “Emperyalizme ve Faşizme Karşı Devrimci Hareket” başlığıyla 13 sayı yayımlandı. İlk sayıda yazı işleri müdürü: Ali Dursun Ağdoğan. Temmuz 2000’den itibaren ise “Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Hareket” başlığıyla yeniden yayın hayatına başladı ve 2017 yılına kadar 49 sayı yayımlandı. Sahibi ve yazı işleri müdürü Ali Yavuz.
- Devrimci Öğretmen; İstanbul’da 2012-2016 yılları arasında 9 sayı yayımlandı. İlk sayıda sahibi ve yazı işleri müdürü Abdullah Aydın.
- Devrimci Yol’da Özgürlük; Yayın dönemi ve sayısı: 2011-2013 yılları arasında yayımlandı. (Tam yayın tarihini ve sayısını tespit edemedik.) Yönetim yeri: Ankara Sahibi: Barış Arslan.
- Emekçi Hareket; 15 günlük gazete. EHP çevresinin dergisi. 2010’da yayına başladı.
- Feminist Hareket; 2002 Mayıs ayında yayına başladı. Merkezi İstanbul’da. Sahibi ve Sorumlu Yazıişleri Müdürü: Ferda Erdoğan. EHP çevresinin yayını.
- Genç Arkadaş; İstanbul’da Nisan 1997’den itibaren yayımlandı. Sorumlu yazı işleri müdürü: Gökhan Kaya.
- Genç Bakış; Liselilere dönük dergi. İlk ve son sayı İzmir, diğer sayılar İstanbul’da, önceleri Genç Arkadaş dergisinin eki olarak Nisan 1997’den itibaren yayımlandı. Daha sonra “Fanzin” tarzında yayımını sürdürdü.
- Genç Hareket; 2002’de yayımlanmaya başladı. Sonraki süreçte Emekçi Hareket Partisi (EHP)’ni oluşturan çevrenin gençlik dergisi. 2010 Haziran’da 13. sayı yayınlandı.
- Genç Umut; Liselilere dönük dergi. Ankara’da 1991’de yayına başladı. İlk sayıda sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü: Erdoğan Ülger.
- Göçmen Dergisi, 1986 yılından itibaren Almanya’nın Hamburg kentinde yayımlanmaya başladı. Kaç sayı yayımlandığı ve künyesine ilişkin bilgiye erişilemedi.
- Halkın Devrimci Yolu Dergisi; İstanbul’da Mart 2009-Mart 2017 tarihleri arasında 12 sayı yayımlandı. İlk sayıda sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü: Çiğdem Çidamlı, daha sonraları ise Menderes Tutuş.
- Halkın Sesi Gazetesi; İstanbul’da Nisan 2006-Nisan 2020 tarihleri arasında 357 sayı yayımlandı. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürleri: Umar Karatepe (2006-2010), Ali Ergin Demirhan (2010-2020)
- Hareket Siyasi Dergi; 2002’de yayıma başlayan aylık derginin sloganı “Tek Yol Devrim”. Daha sonra Emekçi Hareket Partisi (EHP)’ni oluşturan çevre tarafından yayımlanan dergi 2008 Ekim’de 16. sayısı yayınlandı. Yayın yeri: İstanbul. Yazı işleri müdürü: Kemal Ozkurt.
- İşçilerin Sesi Gazetesi; İstanbul’da 1989-1992 yılları arasında 41 sayı yayımlandı. Sahibi Çetin Uygur (sayı 1-32), Ali Ateşoğulları (sayı 33-41). Yazı İşleri Müdürü: Soner Kızılkaya (sayı 1- 23), Günnur İlhan (sayı 24-32), Adnan Cansız (sayı 33-38), Ümit Erdoğdu (sayı 40-41).
- Kirpi Aylık Dergi; İlk sayısı Mart 1990’da yayımlandı. Yönetim yeri; Almanya’nın Essen kentiydi. Sahibi Kirpi Madien Verlagsgeselleschaft adına Salih Yiğit, sorumlu; Şennur Ünlüsoy ve Kemal Demir, Yazıişleri; Ahmet Cumhur Aytulun. Kaç sayı yayımlandığı tespit edilemedi.
- Komite Dergisi; İstanbul’da 2018- 2022 arası dönemde 32 sayı yayınlandı.
- Liseli Dev-Genç Dergisi; Aylık Liseli Gençlik Dergisi. Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Hareket çevresinin liseli yayını. Yönetim Yeri: İstanbul. Sahibi: Fehmi Kılıç.
- Liseli Hareket; 1 Aralık 2018’de yayıma başladı. Yayın yeri: İstanbul. İmtiyaz Sahibi, Genel Yayın Yönetmeni ve Sorumlu Müdür: Çağdaş Sinan Dağ. EHP çevresinin lise dergisi.
- Mayıs Dergisi; Ankara’da 1987 yılı içinde 4 sayı yayımlandı. Sahibi Suat Çelebi (2. sayıdan sonra Ali Yıldırım) ve yazı işleri yönetmeni Ali Yıldırım.
- Okmeydanı’nın Sesi; İstanbul Okmeydanı bölgesinde çalışma yapan Devrimci Yolcular tarafından 1993-94 yıllarında 5 sayı (?) çıkarılan yerel gazete. Sahibi :Ersin Ateş. Gazetede Yaşathak Aslan (Erkan Aslan imzasıyla) yazılar yazdı.
- Özgürlük Dergisi (Bağımsızlık, Demokrasi, Özgürlük); Yayın dönemi ve sayısı: 1995 yılında yayına başladı.
- Türkiye Sorunları Kitap Dizisi; İstanbul’da 1987-1989 yılları arasında Alan Yayınları tarafından ilk 4 sayısı “kitap dizisi” olarak, sonraki 3 sayısı ise “dergi” formatında olmak üzere toplam 7 sayı yayınlanmıştır. Dergi sahibi Ragıp Zarakolu ve yazı işleri müdürü Engin Günay.
- Yarın; 6 Ekim 2011’de ilk sayısı yayınlandı. Yönetim yeri, İstanbul. İmtiyaz Sahibi: Fadik Temizyürek. Genel Yayın Koordinatörü: Emre Öztürk. EHP çevresinin yayını.
- Yeniden Dergisi (Eşitlik, Özgürlük ve Katılımcılık Yolunda Yeniden) Aylık Siyasi Dergi; İstanbul’da 1995- 1998 yılları arasında 36 sayı yayımlandı. Sahibi: Rüstem Karakuş, Yazı İşleri Müdürü: Remzi Keskin (sayı 1-6), Fahrettin Engin Erdoğan (sayı 7-36).
- Yeniden Devrim Dergisi; İlk sayısı İstanbul’da izleyen sayılar ise Ankara’da 1996-2010 yılları arasında, aralıklarla 10 sayı yayımlanan 3 aylık teorik dergi. Yazı işleri müdürleri: Fahrettin Engin Erdoğan, Önder İşleyen (2006 sonrası)
- Yol Dergisi (Bağımsızlık, Devrim ve Sosyalizm Mücadelesinde Yol); Yayın dönemi ve sayısı: 2018 yılından 2024 Mart ayına kadar olan dönemde 14 sayı yayımlandı. Yayını 1 aylık periyotla devam ediyor. Yönetim yeri: Ankara. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü: Sol Parti adına Önder İşleyen.
- Yön Dergisi (Sınıf Hareketinde Yön); İstanbul’da 1995-2000 yılları arasında 12 sayı yayımlandı. Sahibi ve sorumlu yazı işleri müdürü: Tufan Sertlek.
D) Devrimci Yol dava belgeleri, savunmalar
12 Eylül sonrasında çok sayıda kenti kapsayan Devrimci Yol davaları açılmıştır. Açılan davaların hepsinin iddianame ve kararlarına ulaşmamış mümkün olmamıştır. Kabaca bir fikir vermesi bakımından Mehdi Bektaş’ın kitabındaki listeyi vermek yararlı olabilir.
Buna göre; “Ankara’da (4. Kolordu) nezdinde kurulan sıkıyönetim mahkemesinde görülen Devrimci Yol davaları dışında, ceza mahkemelerinde, Adana (6. Kolordu), Çanakkale (2. Kolordu), Diyarbakır (7. Kolordu), Edirne (5. Kolordu), Elazığ (8. Kolordu), Erzincan (3. Ordu), Erzurum (9. Kolordu), Eskişehir (1. Hava Taktik), İzmir (Ege Ordu), Kocaeli/Gölcük (Donanma), Konya (2. Ordu) ve İstanbul (1. Ordu) kurulu sıkıyönetim mahkemelerinde, mahkemelerin yetki alanı içindeki il, ilçe, bölgelerde faaliyette bulunan Dev-Genç ve Devrimci Yolcu oldukları savlananlar hakkında irili ufaklı pek çok dava açıldı, gerekçeli karardan anlaşılacağı gibi bunlardan 83’nün iddianamesi, ayırma (tefrik) ve birleştirme yoluyla ana davada değerlendirildi.” (Bektaş, sf 111-112).
- Aksakal, Pertev – Fatsa Devrimci Yol Savunması (Bir Yerel Yönetim Deneyi) – Penta Yayıncılık, Ankara (2007).
- Aksakal, Pertev – Fatsa Savunması; Bir Yerel Yönetim Deneyi – Simge Yayınevi, İstanbul (1989).
- Aslan, Yaşathak – Savun”mam”dır; Ben Bir Devrimci Yol Militanıyım – Beje Yayıncılık, Ankara (2021).
- Atak, Ahmet (Derleyen) – Askeri Yargıda Çifte Standart; Devrimci Yol Dava Dilekçeleri – Belge Yayınları, İstanbul (1987).
- Gerekçeli Karar (THKP/C Devrimci Yol Balıkesir, Manisa, Çanakkale) – Ege Ordu ve İzmir Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Nolu Askeri Mahkemesi (1983).
- Gerekçeli Karar (THKP/C Devrimci Yol) – Sıkıyönetim Komutanlığı 1 Numaralı Askeri Mahkemesi Cilt 1-6.
- Gerekçeli Karar (THKP/C İstanbul Devrimci Yol) – 1. Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Nolu Askeri Mahkemesi (1986).
- Gerekçeli Karar (Yeraltı Maden-İş Sendikası) – 1. Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı 2 Nolu Askeri Mahkemesi (1986).
- Höke, Engin (Derleyen) – 1960’lardan 1980’e Gençlik ve Mücadelesi – Simge Yayınevi, İstanbul (1989). Ankara 1. Nolu Sıkıyönetim Mahkemesinde görülmekte olan Devrimci Yol Davasında sanıklarca mahkemeye sunulan Devrimci Gençlik savunması.
- İddianame (Denizli Devrimci Yol) – Ege Ordu ve Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı (1981).
- İddianame (THKP/C İstanbul Devrimci Yol) – 1. Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı (1981).
- İddianame (THKP/C Trakya Devrimci Yol) – 1. Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı (1982).
- İddianame (THKP/C Yeniçeltek Devrimci Yol) – 3. Ordu ve Erzincan Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı (1980-1981).
- İddianame (THKP/C-Devrimci-Yol) – Ankara-Çankırı-Kastamonu İlleri Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı, Ankara (1982).
- Koç, Tayfun – 96 Yılın Öyküsü: Ateşin Güneşin ve İsyanın Çocuklarına – Okyanus Yayınları, İstanbul (1997).
- Mater, O. Tayfun – 12 Eylül Öncesi ve Sonrası: Devrimci Yol Savunması – Simge Yayınları, Ankara (1989). (Sonradan değişik yayınevleri tarafından baskıları yapıldı.)
- Müftüoğlu, Oğuzhan – Devrimci Yol Savunması – 12 Eylül ve Türkiye Gerçeği – Bireşim Yayınları, İstanbul (2000).
- Müftüoğlu, Oğuzhan (Derleyen) – 1960’lardan 1980’e Türkiye Gerçeği – Patika Yayınları, İstanbul (1989).
E) Dergi yazılarından derlemeler
- Ağırbaş, İbrahim (Derleyen) – Devrimci İşçi Seçme Yazılar 1979-1994: Avrupa’da Devrimci Mücadele Cilt 1 – NotaBene Yayınları, İstanbul (2018), Devrimci İşçi, 1970’lerden 1990’ların ortasına kadar Avrupa ve diğer kıtalarda örgütlü ve oldukça etkin bir toplumsal-politik hareket olmuştur. Türkiye dışındaki Devrimci Yol taraftarlarının oluşturduğu ve işçi, öğrenci, kadın ve mültecilere dayanan Devrimci işçi, birçok başlıkta kapsamlı mücadeleler yürütmüştür.
- Ağırbaş, İbrahim (Derleyen) – Devrimci İşçi Seçme Yazılar 1979-1994: Avrupa’da Devrimci Mücadele Cilt 2 – NotaBene Yayınları, İstanbul (2018).
- Arslan, Haydar (Derleyen) – Devrimci Gençlik’ten Seçmeler – Gökkuşağı, İstanbul (1997)
- Arslan, Haydar (Derleyen) – Devrimci Yol’dan Seçmeler – Gökkuşağı, İstanbul (1996).
- Aslan, Yaşathak (Derleyen) – 82 Yazıları – Arayış Yayınları, Ankara (2000). Bu kitap matbaadayken toplatma karar verildiği için çok az sayıda örneği okura ulaşabildi.
- Devrimci Yol Dergileri; Belgeler Cilt 1 – Belgi Yayınları, İstanbul (1997). Devrimci Yol dergilerinin 1-18 (22 Mayıs 1978) sayılarının tıpkı basımları ve Bildirge.
- Devrimci Yol’da İç Savaş Yazıları – Bireşim Yayınları, İstanbul (1997).
- Devrimci Yol’da Sosyalizm Yazıları – Bireşim Yayınları, İstanbul (1996).
- Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik’ten Seçmeler – Bireşim Yayınları, İstanbul (1997).
- Erdoğan, Fahrettin Engin – Direniş Komiteleri (Faşizme Karşı Demokratik Hak İktidarı Yolunda)- Pratika Kitap, İstanbul (2013). “Devrimci Yol denilince akla gelen en önemli kavramlardan biri ‘Direniş Komiteleri’ kavramıdır. Bu konu etrafında 1980 öncesinde yürütülen tartışmalar sadece geçmişin değerlendirilmesi bakımından değil, bugün yaşadığımız sorunlar karşısındaki dersleri açısından da okunmalıdır”. Kitap daha önce yayınlanmış yazıların dışında, direniş komiteleri ve örgütlenme konusunda Devrimci Yol’a iletilen rapor ve tartışma yazılarını da içeriyor.
- Gümüşkaya, Uğur (Derleyen) – Devrimci Gençlik Seçme Yazılar 2 – Devrimci Gençlik Dergisi yayınları, İstanbul, (2014). Derleme (EOK Devrimci Gençlik). Emperyalizme ve Faşizme Karşı DG (EFK DG), Özgürlük ve Sosyalizm Mücadelesinde Devrimci Gençlik (ÖSM DG), Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik (EOK DG) dergilerindeki yazılardan seçmeleri içeriyor.
- İşleyen, Önder (Derleyen) – Devrimci Yol Seçmeler – Redaksiyon Kitap, Ankara (2017).
- Kılıç, Atilla (Derleyen) – Emperyalizme ve Oligarşiye Karşı Devrimci Gençlik Seçme Yazılar; mücadele tarihinden belgeler- Devrimci Gençlik Yayınları, İstanbul (1989).
- Koç, Tayfun (Derleyen) – Emperyalizme ve Faşizme Karşı Devrimci Gençlik Seçme Yazılar – Okyanus. (1996 veya 1997). Ocak 1990 ile Aralık 1994 tarihleri arasında Devrimci Gençlik dergisinde yayınlanan yazılardan seçmeler.
- Müftüoğlu, Oğuzhan (Derleyen) – Devrimci Yol Yazıları; Devrimci Yol davası yazılı belgeleri – Devrim Yayınevi, (1991).
- Ocak, Semra (Derleyen) – Devrimci Yol ve Devrim Dergilerinden Seçmeler 1; Dünden Yarına Kalan -Devrim Yayınları. İstanbul (2006).
F) Devrimci Yol ve yeni dönem üzerine değerlendirme, tartışma, tarih yazıları
- Akçam, Taner – “Demokrasi Hemen, Şimdi, Burada”. Saçak, sayı 48, İstanbul (Ocak 1988) sf. 3-18.
- Akçam, Taner – Kendimiz –devrimci yol- üzerine düşünmek – Sosyalist Birlik, sayı 6, İstanbul, (Eylül 1989) sf. 25-37.
- Akçam, Taner – Kendimiz –devrimci yol- üzerine düşünmek 2 – Sosyalist Birlik, sayı 7, İstanbul, (Ekim 1989), sf. 3-16.
- Bilgilenmenin Yolları Üzerine – Demokrat Arkadaş, İstanbul (1988 Eylül).
- Bilir, Ertuğrul – Darbeden Sonra Devrimci Yol 1980-1992– NotaBene Yayınları, İstanbul (2024).
- Bir Yerel Seçim Deneyi; Çiğli – Bireşim Yayınları, İstanbul (1994).
- Bütün, Onur – Yedi Kat Yerin Altından Uğultular Geliyor – Dipnot Yayınları, İstanbul (2015). Yeraltı Maden-İş anlatılıyor.
- Çidamlı, Çiğdem (Hazırlayan) – Halkın Devrimci Yolu (Bildirge) – Okyanus Yayıncılık, İstanbul (2007)
- Devrimci Bir Hareket Yaratmak İçin Bir Adım İleri – Okyanus Yayınları, İstanbul (1996). (Devrim Dergisi çevresi çıkış bildirgesi)
- Devrimci Gençlik Mücadelesi Üzerine (Kırmızı Broşür) – Devrimci Gençlik, İstanbul (1989)
- Dirik, Akın – Devrimci Yol Davası: Türkiye Gerçeği (söyleşi Mutlu Arslan ve Dinçer Demirkent) – Ayrıntı Dergi, İstanbul (8 Ocak 2014).
- Evren, Sami – Erdem, Siyami – Yıldırım, Cafer – Eğitim Emekçileri Tarihi; Encümen-i Muallim’den Eğitim-Sen’e – Bireşim Yayınları, İstanbul (1995).
- Gül, Ziya – Eğit-Der ve Sendikal Haklar Mücadelesi – Alan Yayıncılık, İstanbul (1990).
- Karakurt, Mehmet Süreyya – Devrimci Yol Hareketi – NotaBene Yayınları, İstanbul (2023).
- Karakurt, Mehmet Süreyya – THKP-C Devrimci Yol Geleneğinde Öncülük Olarak Politika: İki Bakış İki Devrimci Yol – Belge Yayınları, İstanbul (2017).
- Koç, Ayşe – Taner Akçam’a eleştiri – Sosyalist Birlik, sayı 8, İstanbul, (Kasım 1989) sf. 53-57
- Müftüoğlu, Oğuzhan – Geçmişi Aşabilmek – Bireşim Yayınları, İstanbul (2000). Kitap “doksanlı yıllarda, devrimci hareket, örgüt ve parti sorunları, solun ve devrimci hareketlerin geleceği, devrimci kitle partisi, şeriat, Kürt sorunu ve devrimci siyaset, geçmiş ve gelecek gibi konularda sürdürülen tartışmalara ilişkin yazılarla bazı konuşma metinlerinden oluşuyor”.
- Müftüoğlu, Oğuzhan –Devrimci Yol Üzerine Notlar – Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi Cilt 7, sf. 2250-2253, İletişim Yayınları, İstanbul (1988).
- Pekdemir, Melih – Anne Bak Kral Çıplak: Kuralsızlığın Kuralları – Başak Yayınları, Ankara (1992).
- Pekdemir, Melih – Devrimci Yol -Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce, Cilt 8: Sol, sf. 743-778 (2. Baskı) – İletişim Yayınları, İstanbul 2008.
- Pekdemir, Melih – Meğer Yaptığım Alıntıları Kimse Söylememiş, Hepsini Ben Uydurmuşum – Su Yayınları, İstanbul (1999).
- Pekdemir, Melih – Sıradan ve Sahici – Su Yayınları, İstanbul (1999).
- Saner, Deniz Can– Zenginler, Yoksullar ve Robotlar: dünya sistemi, bağımlılık ve Türkiye – Bireşim Yayınları, İstanbul (1993) Bu kitap Oğuzhan Müftüoğlu’nun ifadesiyle tartışma sürecinin bir parçası ve buradaki yaklaşım Dinazorların Krizinde eleştirilmektedir.
- Sevimli, İbrahim – Uzun Bir Göç Öyküsü: halk, göçmen, azınlık yada ulus olmak – Belge Yayınları, İstanbul (1993).
- Sınıf ve Kitle Sendikası – İşçilerin Sesi, İstanbul (1989).
- Tartışma Notları – Bireşim Yayınları, İstanbul (1994).
- Tartışma Süreci Yazıları 1 – Bireşim Yayınları, İstanbul (1992).
- Tartışma Süreci Yazıları 2 – Bireşim Yayınları, İstanbul (1993).
- Taymaz, Merih Cemal – “Merih Cemal Taymaz ile Söyleşi: Türkiye’de Sol ve Silahlı Mücadele Bir Muhasebe”, (Söyleşiyi Yapanlar: Emin Alper, Tanıl Bora) Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, İstanbul, sayı 271 (2011), sf. 48-58.
- Toplum Suskun Sermaye Serbest; Özelleştirme Değil Demokratikleştirme – Bireşim Yayınları, İstanbul (1993).
- Toplumsal Hareketler Sendikacılığı – Yön Dergisi, İstanbul (1997).
- Uyan, M. Memduh (Hazırlayan) – Yolcuların Düşü: 12 Eylül 1980 Sonrası Siyasi Yazılar – Arayış Yayınları, Ankara (2005).
- Uyan, Mahmut Memduh – Toplumsal Dalganın Kırılışı (Fatsa 1978-1980) – Arayış Yayınları, Ankara (2004).
- Uygur, Çetin (Yayına Hazırlayan) – Dinazorların Krizi – Alan Yayınları, İstanbul (1992).
- Üniversite Üzerine – Demokrat Arkadaş, İstanbul (1988 Eylül).
- Yerel Yönetim Tartışmaları – Bireşim Yayınları, İstanbul (1994).
- Yılmaz, Adil (Hazırlayan) – Bu Tarih Bizim; THKP-C ve Devrimci Yol’dan Bugüne Geçmiş Değerlendirmesi – Devrim Dergisi Yayınları, İstanbul (2006).
G) Anma ve anı kitapları
- (Kolektif) – UnutaMAMAK; 12 Eylül Kadınları – Redaksiyon Kitap, Ankara (2017). Kitabın 2022 yılında da Sol Kültür Yayınları tarafından baskısı yapılmıştır.
- Akbaş, Meral – Mamak Kitabı; Biz Orduya Kafa Tuttuk Arkadaş – Ayizi Kitap, İstanbul (2011). Ağırlıklı olarak Devrimci Yol davasından kadın tutukluların Mamak anılarına yönelik sözlü tarih çalışması.
- Akbulut, Metehan (Söyleşi) – Mehmet Tekin (Kürt Memet); Malatya’da Devrimci Mücadele – Ubuntu Yayınları, İstanbul (2020).
- Akçam, Cahit (Editör) – Tarihle Söyleşiler 1 – Özgür Açılım, Ankara (2014). Kitap “Devrimci Yol hareketinde önemli görevler üstlenmiş olan Ali Alfatlı, Ali Başpınar, Mehmet Ali Yılmaz ve Melih Pekdemir’le yapılan söyleşileri içermektedir”.
- Akçam, Cahit (Editör) – Tarihle Söyleşiler 2 – Özgür Açılım, Ankara (2015). Kitap “Devrimci Yol hareketi içerisinde önemli görevler ve sorumluluklar üstlenmiş olan Halil İbrahim Arı, Halil Yasin Ketenoğlu ve Sedat Kesim’le yapılan… söyleşilerin geniş özetleri”ni içermektedir”.
- Akçam, Cahit (Editör) – Tarihle Söyleşiler 3– Özgür Açılım, Ankara (2015). Kitap “En başından itibaren Devrimci Gençlik ve Devrimci Yol hareketi içerisinde yer almış olan …. okullarında başladıkları devrimci mücadelelerini Ankara’nın gecekondu mahalleliri ve Anadolu’nun farklı kentlerinde sürdüren Ayşe Gülay Özdemir, Mehmet Kök, Beyhan Güngör Şıracı, Ahmet İrfan Türkkolu’yla yapılan söyleşileri içermektedir”.
- Akçam, Perihan – Onca Çileden Sonra – Alan Yayınları, İstanbul (1992). İkinci yayınlanışı: Arkadaş Yayınları, Ankara (2011). Darbe sonrasından Cahit Akçam’ın cezaevinden serbest bırakıldığı 1988 sonuna kadar olan dönemde cezaevleri, mahkemeler, İHD’den anılar yer alıyor.
- Alpat, İnönü – Randevuyu Dağa Verdik: Yenilgiyle Biten Bir Serüvenin Ardından – Aral Yayınları (1995).
- Arslan, Mutlu (Yayına Hazırlayan) – Hepimizin Hikâyesi; Uşak’ta Devrimci Mücadele (1975-1981) Sol Kültür, Ankara (2023). Kitap Uşak ve çevresinden çok sayıda kişiyle yapılan grup söyleşilerinin derlenmesinden oluşuyor.
- Aslan, Yaşathak – Kavgamız Bitmeyen Sevdamız; Devrimci Yol Bir Dönem 1980-85 – Arayış Yayınları, İstanbul (2005).
- Aydın, Rıza – Üstüne Yol Uğrayınca (Bir devrimcinin hatıratı) – Gece Kitaplığı, Ankara (2019). Adana ve çevresindeki çalışmalara katılmış, 1980’de görüş ayrılığından hareketten uzaklaştırılmış.
- Aykaç, C. Erdal – Olmazsa Yeniden Dene – Alan Yayıncılık, İstanbul (2010). Çukurova bölgesi ve Kırşehir firarı.
- Ayken, Uğur – Devrimciler de İnsandır. NotaBene Yayınları, İstanbul (2024).
- Babacan, Ömer – Yanımdasın – İletişim Yayınları, İstanbul (2024) (Cezaevi anıları).
- Babacan, Ömer – Yıldızla Yaşayanlar; Anılar (1975-86) – Su Yayınları, İstanbul (2015).
- Bayer, Recep – Çağlar, Gazi – Koç, Mehmet – Şirin, Erol (Hazırlayanlar) – İbrahim Sevimli (Devrime Adanmış Bir Ömür) – Alan Yayınları, İstanbul (2003).
- Becioğlu, Ahmet – Bilinmeyen Yönleriyle Fikri Sönmez – Su Yayınevi, İstanbul (2020).
- Ben Bir İnsanım. Kardeşim Oşin, Ahparig Yalçın Anısına – Kolektif, Ankara (2022). Yalçın Çilingir (Oşin Çiringel) anısına yazılardan oluşan kitap.
- Bostancıoğlu, Adnan (Söyleşi) – Bitmeyen Yolculuk; Oğuzhan Müftüoğlu – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2010).
- Canlı, Cemalattin – Ulutaş, İbrahim – Teşkilatın En Afilisi (Veli Eskiili Kitabı) – NotaBene Yayınları, İstanbul, (2021).
- Canlı, Cemalettin – Devrimci Bir Balet Aydın Erol Kitabı (Merhaba Yavuz) – NotaBene Yayınları, İstanbul (2018). Aydın Erol Türkiye devrimci hareketi acısından çok istisnai bir şahsiyettir. Onun bu özgün kişiliği bale ve sanat dünyası açısından da yine bir istisnadır. 1970’li ve 1980 sonrası cunta yıllarının zorlu koşullarında devrimci mücadelenin en yaratıcılık gerektiren alanlarında, en kararlı biçimde rol oynamış bir devrimcidir.
- Canlı, Cemalettin – Gölköy’ün Devrimci Yolu – Notabene Yayınları, İstanbul (2024). Canik dağlarında bir direniş öyküsü. Kitap, liste güncellenirken matbaaya henüz verilmişti.
- Canlı, Cemalettin – O Çocuklar, O Yapraklar; Zakir Koçak Kitabı – NotaBene Yayınları, İstanbul (2014). THKP-C ve Devrimci Yol. Ankara bölgesi.
- Canlı, Cemalettin (Söyleşi) – Yaşathak Aslan: Bir Uzun Yol Türküsü – NotaBene Yayınları, İstanbul (2022).
- Çelik, Ayhan – İbrahim Çelik; Yolda Yürüyenler – Pamiray Yayınları, İstanbul (2017). (Şavşat bölgesi. 1981’de öldürülen İbrahim Çelik’in anısına kardeşinin yazdığı kitap).
- Çelik, İbrahim – Tek Yola Sığmayan Devrim – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2016). (Artvin/Borçka, Karadeniz ve Samsun bölgesi. 1981’de Samsun’da yakalanıyor.)
- Çeşmecioğlu, Kader (Hazırlayan) – Ateşe Uçan Pervaneler (Devrimci Yolcu Kadınlar Anlatıyor) – Kalkedon Yayıncılık, İstanbul (2015).
- Çoban, Muhittin – Mustafa Özenç; O Büyük Gün Geldiğinde– 1848 Yayın, Ankara (2011). Ayrıca kitap 40 Kitap Yayınevi, Ankara (2020) tarafından da basılmıştır.
- Delikanlı, Eylem – Delikanlı, Özlem – Keşke Bir Öpüp Koklasaydım; Geride Kalan Aileler 12 Eylül’ü Anlatıyor –Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2013). “Proje kapsamında yer alan sol siyasetlerin içerisinde Devrimci Yol ağırlığı göze çarpacaktır. Bu, tanıdıklarımızın ve çalışmaya gönül koyanların ağırlıklı olarak Devrimci Yol geleneğinden gelmeleri nedeniyledir”.
- Demir, Tesadüf Özlem – Süleymaniye Günlükleri – İletişim Yayınları, İstanbul (2022). 1984 sonrası İstanbul öğrenci ve Devrimci Gençlik dönemi.
- Demir, Yurdanur (Hazırlayan) – Sınıf Mücadelesine Adanmış Bir Ömür; Memet Turan – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2023).
- Demirbilek, Sinan – Terzi Fikri (İki Darbe Bir Yaşam) – Ozan Yayıncılık, İstanbul (2011). “Neredeyse tüm yaşamını devrime adamış olarak sürdüren Terzi Fikri, Ordu’nun Fatsa ilçesindeki belediye başkanlığı döneminde öyle bir model oluşturdu ki; aradan 30 yıldan fazla zaman geçmesine rağmen ne dostları ne düşmanları onu unutamadı”.
- Dinçer, Ethem – Sizin Veysel; Darbenin Kaybettiği Bir Devrimcinin İzinde – NotaBene Yayınları, İstanbul (2014). 12 Eylül Darbesi’nin ‘kayıp devrimcisi’. Resmi tutanakla idam edilen, aradan geçen 33 yıla karşın cenazesi ailesine teslim edilmeyen Veysel Güney’in yaşam öyküsü.
- Direnç Gülü; Enver Karagöz anısına – Penta Yayınları, Ankara (2008). Artvinli devrimci öğretmen Enver Karagöz’ün şiir ve anılarından oluşan kitap.
- Doğan, Fikret – Mamak Günlüğü 1980-1989 – NotaBene Yayınları, İstanbul (2023). “Mamak Askeri Cezaevi, Ankara Emniyet’indeki DAL’la birlikte 12 Eylül döneminin ilk iki işkence laboratuvarından biridir. Birbirini tamamlayan bu iki laboratuvar 12 Eylül dönemine damga vurmuştur”.
- Erdim, Erol – Yıldıza Değen Hayat (Anı Roman) – Su Yayınevi, İstanbul (2015). İstanbul Rami bölgesi, cezaevleri süreci anı/roman şeklinde anlatılıyor. Cezaevindeki isimler gerçek isimler.
- Eskin, Şenol– Şemsi; Şemsettin Kaymak – Kalkedon Yayınları, İstanbul (2019).
- Gül, Ziya – Giresun Yol Hikayeleri – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2019).
- Gümüş, Aslan – Uçurumda Saklı Sevdam; Fatsa Mücadelesi- Penta Yayıncılık (2008).
- Günay, Nuri (Söyleşi) –Abdullah Aydın; Bir Sıra Neferi) – NotaBene Yayınları, İstanbul (2021)
- Gürel, Kazım Tolga – Bir Anadolu Komünisti Terzi Fikri – P Kitap, İstanbul (ilk baskısı 2014, son baskısı 2020). “Fatsa’da yaşananlar düşünüldüğünde insan, bir devletin neler yapabileceğini ve hangi aygıtları kullanarak insanlara zarar verebileceğini çok net bir biçimde görür”.
- Kahraman, İlbay (Söyleşi) – Fırtınalı Denizin Yolcuları; Sedat Göçmen Kitabı – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2013).
- Kaplan, Hasan – Dik Dur Devrimci Ol!;12 Eylül Askeri Mahkemesi’nde Sıradışı Bir Hâkim: Arif Hikmet Korkmaz – Su Yayınları, İstanbul (2015). Yeni Çeltek Davası’ndaki demokrat bir hakimin duruşmalardaki diyaloglarından ve davadan anlatımlar.
- Karadeniz, Bekir – En Büyük İsyan Hatırlamaktır (4 Cilt) – KaraMavi Yayınları, Ankara (2019-2022).
- Karaosmanoğlu, Emin – Kars Kalesi ve Kızıl Bayrak; Hasan Alıcı ile 1970’lerde Kars’ta Devrimci Mücadele – İletişim Yayınları, İstanbul (2024).
- Karaosmanoğlu, Emin- Yüzleşme.23 Temmuz 1979 Şavşat Katliamı– Kendi yayını, Ankara (2024). Şavşat Katliamı ekseninde Şavşat ve Artvin bölgesindeki mücadele hakkında 10 kişiyle yapılan söyleşiler.
- Kartal, Kamil – Öyle mi Alay Komutanı! – NotaBene Yayınları, İstanbul (2021).
- Keskin, Adnan – İlle de Mavi – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2014). Artvin ve Ordu bölgesi. Artvin ve Erzincan firarı.
- Ketenoğlu, Canan – Kardelen Mevsimi – Düş Kurguları, İstanbul (2023). 1970’lerde Hacettepe’de öğrenci olan yazar dönemini, mücadelesini anlatıyor.
- Kırdemir, Zeki – Devrim Bize Yakışırdı: Dam’dan Dar’a 78’lilerin Öyküsü – Ozan Yayınları, (2004). Giresun ve çevresindeki Devrimci çalışmalar.
- Kocakuşak, Seyit – Çamlık Apartmanı, Gökalp, Zekeriya ve diğerleri – NotaBene Yayınları, İstanbul (2022). 1976-1980 yılları arasında Ankara’nın kuzey-batı yakasını oluşturan mahallelerdeki militan mücadele, bir süre sonra devrimci hareketin en seçme ekibinin yetiştiği bir deney alanı işlevini görecekti. Burada öne çıkanlardan bazıları devrimci hareketin en vurucu eylemlerini yaşama geçiren ekibin çekirdek kadrolarına dönüştüler.
- Konuk, A. Kadir – Hıdır ve İlyas: Ateşinde Gözlerim – Belge Yayınları, İstanbul (1999).
- Korkmaz, Adnan – Adı Kayıp; Ali Uygur Kitabı – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2023).
- Korkmaz, Harun – Sesine Kurşun Değen Çocuklar (12 Eylül 1980-21 Haziran 1984) – Su Yayınevi, İstanbul (2018). Ünye bölgesi ve darbe sonrası bölgedeki kırsal alandaki mücadele.
- Korkmaz, Mustafa – Ha Bu Nasul Dev-Genç’tur Uşağum – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2018). Rize, “Pazar’daki devrimcilerin mücadelesini acı, hüzün ve mizah dolu bir dille anlatıyor”.
- Küçük, Hayati (Derleyen) – O Büyük Gün Geldiğinde (Mustafa Özenç, Hıdır Aslan) – Alev Yayınları, Ankara (1998).
- Memişoğlu, Recep – Kivamini Tutturamaduk – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2019). Kitap, “dünyayı değiştirme çabasına Rize’den katılan devrimcilerin mütevazi bir hikayesi”.
- Obuz, Erdinç – Yüreğim Sol’madan (Malatya, Dersim, Elazığ, Erzincan’da Devrimci Mücadele) – NotaBene Yayınları, İstanbul (2019). 1975-85 arası Malatya, Erzincan, Elazığ ve Dersim bölgesindeki devrimci mücadeleyi birçok bilinmeyen yönüyle ele alıyor. Bölgenin önemli aktörleri ilk defa konuşuyor ve tüm bölge ilk defa boydan boya masaya yatırılıyor. Devrimci hareketin o gün merkezinde yer alan aktörler ise kendi perspektiflerinden karar alış süreçlerini yansıtıyor.
- Oktay, Süleyman- Direnişten Komünal Yaşama Teslim Olmayanlar – h2o Kitap, İstanbul (2024). Uşak’taki devrimci mücadele.
- Okumuş, Taner – İlkbahar Hep Çocuk Kalacak (Anı-Roman) – Kurgu Kültür Yayınevi, Ankara (2020). Artvin/Ardanuç bölgesindeki çalışmalara yer verilmektedir.
- Onların Anısına Cilt 1 (A-İ) 206 devrimci – İzdüşen Yayıncılık, Ankara (2017), Onların Anısına Cilt 2 (K-Z) 182 devrimci – İzdüşen Yayıncılık, Ankara (2018). Albüm; Devrimci Gençlik, Devrimci Yol hareketi içerisinde yönetici, kadro veya sempatizan düzeyinde yer alıp resmi-sivil faşistler tarafından öldürülen, işkence ve cezaevlerinin kötü koşulları nedeniyle hastalanıp cezaevinde ya da cezaevinden çıktıktan sonra bu hastalığa bağlı olarak ölen; mücadele sürecinde veya devrimci bir görevin yerine getirilmesi sırasında herhangi bir kaza sonucu yaşamını yitiren, cezaevlerinde intihar ettiği iddia edilen ve sol içi çatışmada öldürülen devrimcileri kapsamaktadır.
- Önçler, Mustafa – Geçmişte Bir Yol; Devrimci Yol – Alter Yayıncılık, Amsterdam (2023).
- Özcan, Erol – Kılavuz ve Toros (Bir Yolcunun Anıları) – Alan Yayıncılık, İstanbul (2016). Kitap Kod Adı T’nin devamı olarak yazılmış.
- Özcan, Erol – Kod Adı T. (Bir Yolcunun Anıları) Alan Yayıncılık, İstanbul (2012). “Çukurova illerindeki Devrimci Yol mücadelesi ve Devrimci Yolcular’ın yaşadıkları… Ali Uygur’u işkencede öldürüp kimsesizler mezarlığına gömenlerin (Hanifi Avcı ekibi ve DAL’cılar) araştırılması ve bulunması. Dışardayken içinde yer aldığım, Adana Kapalı Cezaevi’nden bir kez tünel yoluyla, iki kez de görüşçüler arasına karışarak kaçma olayları… 1988 yılının Eylül ayının 16’sını 17’sine bağlayan gece Kırşehir E Tipi Cezaevi’nden kaçtığımız yaklaşık 130 metrelik tünelin, bugüne kadar kimseden duymanız mümkün olmayan tüm teknik ve pratik ayrıntılarını fotoğraflarıyla birlikte bu kitapta bulabileceğinizi söyleyebilirim”.
- Özden, Ayhan– Fatsa; Fırtına Günlerinden Notlar – Kalkedon Yayınları, İstanbul (2013)
- Öztaş, Rasim – Elde Kalanlar – Vivo Yayınevi, İstanbul (2019). Kitap Elazığ Cezaevindeki yaşamı ve aralarında Devrimci Yol davası tutuklularının da olduğu devrimcilerin direnişini anlatıyor.
- Pekdemir, Melih – Devrimcilik Güzel Şey Be Kardeşim – Ayrıntı Yayınları, İstanbul. (2014). Melih Pekdemir anılarını günlük tutmuş gibi bir biçimde sunuyor.
- Sağnıç, Azad – Orhan Keskin; Bana Bir At Getirin – NotaBene Yayınları, İstanbul (2016). Orhan Keskin, Diyarbakır Cezaevi’nde, 1984’teki ölüm orucunda yaşamını yitiren bir Devrimci Yolcu… “Bana Beyaz Bir At Getirin” ise Orhan’ın şuurunu yitirdiği anlarda hücreyi inletircesine sürekli sayıkladığı cümle.
- Salman, Nuri – Yolculuk Sürer – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2016). “(Dev-Genç / Devrimci Yol) Dersim il, ilçe, kasaba ve köylerinde ve de dağlarındaki gelişme seyri anlatılıyor”.
- Sarıoğlu, Sezai – Yaram Derine Düştü– İletişim Yayınları, İstanbul (2024). Veliköylü Devrimci Öğretmen Cengiz Aksakal’ın öyküsü.
- Sılacı, Nazım – Asılı Kalan Hayatlar – Penta Yayıncılık, Ankara (2010) ve ikinci baskı Kurgu Kültür Merkezi Yayınları, Ankara (2014). Bursa Devrimci Yol davasından idama mahkûm edildi. 1978 başında Paşakapı’da başlayan hapislik Yalova, Eski Bursa, Mamak, Gölcük, Bursa ve Sinop kulvarını tamamladıktan sonra Çanakkale’de son buldu. Anılarında Artvin ve Bursa’daki faaliyetlere ve cezaevi yıllarına geniş yer vermekte.
- Sümer, Uğur – Devrimci Yol Tarihine Doğru (Uşak’ta Köy Komünleri) – h2o kitap, İstanbul, (2023).
- Sümer, Uğur – Duymayan Kalmasın – Belge Yayınları, İstanbul (2003). İşkence tanıklığı.
- Tatar, Recep S. – 78-80 Hikâyeler. Su Yayınları, İstanbul (2024)
- Tepebaşı, Mehmet – Unutulması İstenen Yıllar– Dipnot Yayınları, Ankara (2010).
- Tepebaşı, Mehmet – Yaşanmamış Sayılan Anılar – Dipnot Yayınları, Ankara (2006). Devrimci Yol ve 1981-83 Filistin dönemi.
- Teyhani, Şehriban – Ateşi Çalan Yolcular 1 (Kamer Teyhani Kitabı) – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2020).
- Toker, Ersin – Porsuk Durgun Akardı (Mustafa Çalıkuşu Anısına) – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2018) Eskişehir Bölgesindeki çalışmalara yer veriyor.
- Torun, Tarık – Ömrümün Sol Hali – Su Yayınevi, İstanbul (2022). Darbe sonrası Artvin/Ardanuç’taki kırsal mücadele, cezaevi ve dışarı çıktıktan sonrasına ilişkin anılar.
- Unutulmasınlar Diye… – Bireşim Yayınları, İstanbul (1993). 12 Eylüle karşı direnişte hayatlarını kaybeden 117 devrimciye ilişkin bilgileri içermektedir.
- Uyan, Mahmut Memduh – Ben Bir İnsanım – Belge Yayınları, İstanbul (1989).
- Uyan, Mahmut Memduh – Kardeşim Hepsi Hikaye – Dipnot Yayınları, İstanbul (2015).
- Uyan, Mahmut Memduh – Parça Parça Biriktire Biriktire – Okyanus Yayınevi, İstanbul (1995).
- Uyan, Mahmut Memduh –Gerilla Kartaldır – Belge Yayınları, İstanbul (1993).
- Uygun, Tarık – Keleş, Ersin Ergün – Zeybek, Osman – Korkmaz, Harun – Direniş, Sürgün ve Ölüm Günleri – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2015). “Bu kitap: Tünel sonrası Açlık Direnişi’nin 30’lu günlerinde, Eskişehir’den Aydın’a, Ege’nin Haziran sıcağında, elleri ayakları zincire vurulmuş, bir yudum havaya, bir damla suya muhtaç ringlerde balık istifi dizilmiş ölüm yolculuğuna, sürgüne yollanmış 259 Devrimcinin; aynı zamanda 43 kişilik Devrimci Yol Grubunun 43 günlük direnişte yaşadığı gerçek ve inanılmaz öyküsünün kitabıdır.”
- Uzun, Kemal – Yaşanmış Gibi Yaşanmamış Bir Ömür – Kendi Yayını (2015). Kişisel tarih, Töb-Der ve Yurtdışı süreci.
- Yakut, İbrahim – Kendi Halinde Bir Devrimcinin Uzun Yolculuğu – Dorlion Yayınları, Ankara (2024).
- Yazıcı, Mehmet Hakkı – Koca Bir Sevdaydı Yaşadığımız – Dipnot Yayınları, İstanbul (2013).
- Yerden, İbrahim – Bir Uzun Yolculuk; Bahadın -Pöhrek’ten Avrupa’ya Devrimci Mücadele – Nota Bene Yayınları, İstanbul (2020). “Bir Uzun Yol’culuk” birkaç açıdan özgün bir kitap. Birincisi, olayların temel bölümü diğer siyasal anı kitaplarındaki gibi büyük şehirler ya da dağlarda değil, bir küçük kasaba ve bu kasabaya bağlı bir köyde yaşanıyor.
- Yıldız, Hayati – Diyarbakır’da Devrimci Mücadele 1976-86 – NotaBene Yayınları, İstanbul (2023). “Bu birim, Devrimci Yol’un ‘80 öncesinde Ağrı, Van, Muş, Bitlis, Siirt, Urfa, Mardin’e uzanan Diyarbakır ‘bölge’ örgütü ile Malatya, Elazığ, Dersim örgütlenmelerinin mücadelelerinin kesişme noktasında oluştu”.
- Yıldız, Pamuk – O Hep Aklımda. “Cunta, İşkence ve İşte Mamak”– Penta Yayıncılık, Ankara (2007) Pamuk Yıldız, 12 Eylül 1980 askeri darbesi olduğunda, Devrimci Yol sempatizanı 17 yaşında bir lise öğrencisiydi. 29 Ekim gecesi polisler onu gözaltına aldı. Akdere Devrimci Yol Davası`nda idamla yargılandı. Emniyet’in 12 Eylül sonrası meşhur olan sorgu ve işkence merkezi DAL’da başlayıp Mamak Askeri Ceza ve Tutukevi’nde 6 yıl 7 ay boyunca yaşadığı şiddeti, 20 yıl sonra “O Hep Aklımda” kitabında anlattı.
- Yılmazer, Şükrü – Göç Yolundan Devrimci Yol’a: Turhal’da Devrimci Mücadele – NotaBene Yayınları, İstanbul (2018).
- Yüksel, Suat- Bir Direniş Öyküsü; İzo Usta – Pamiray Yayınları, İstanbul (2016). Artvin Şavşat Suloban köyünden İznullah Yüksel’i anlatan roman.
H) Akademik tezler
- Bozkurt, Sümercan – The Resistance Committees: Devrimci Yol And The Question Of Revolutionary Organizatıon In Turkey In The Late 1970s. – Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ SBE, Ankara (2008).
- Çınar, Sercan – Between Dissidence and Hegemony: The Formation of Socialist Masculinities in Turkey in the 1970s – Yüksek Lisans Tezi – Central European University, Budapest (2016).
- Göktaş, Naim – Türkiye Sendikal Hareketinde Farklı Bir Deneyim (Yeraltı Maden-İş Örneği) – Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul (2019).
- Hekim, Levent – Devrimci Yol Dergilerinde Faşizm Kavramı – Tezsiz Yüksek Lisans Projesi, Ankara Üniversitesi, Ankara (2018).
- Kara, İlkay – Türkiye’de 1970’li Yıllarda Radikal Medya – Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara (2008).
- Kaya, A. Kadir – Terör ve Türkiye Üzerine Yansımaları – Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul (1993).
- Morgül, Kerem – A History Of The Social Struggles in Fatsa 1960-1980– Yüksek Lisans Tezi, BÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, İstanbul (2007).
- Mutluay, Barış – 12 Eylül Sonrası Türkiye’den İngiltere’ye Politik Göç (1980-1989) – Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara (2019). “İngiltere’ye doğru 1980’li yıllar boyunca devam eden göç dalgası -kimi farklı katmanları da içinde bulundurmakla birlikte- Türkiye solunda yer alan çeşitli örgütlenmelerde politik faaliyetler yürütenler üzerinden sürmüştür”.
- Öztürk, Mesut – Enformel Siyasi Ağların Gecekondu Üretim Biçimlerine Etkileri: Güzeltepe–Çayan Mahallesi Örneği – Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, İstanbul (2016).
- Öztürk, Zeynep- The Social Struggle in the Yeni Çeltek Coal Basin (1975-1980) – Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ, Ankara (2022).
- Şensönmez, Gökhan – Narrating The Prison Master and counternarattives of The 1980 Military Coup – İhsan Doğramacı Bilkent University, Ankara (2022). “Bu tez (aralarından Devrimci Yolcuların da olduğu) 344 yazılı cezaevi anlatısına dayanarak Türkiye’nin 1980 askeri darbe hafızasındaki karşı anlatıları inceliyor”.
- Taştan, İnan Özdemir – Devrimci Yol’un Retoriği: Devrimci Yol Dergisinde Bir Kurtuluş ve Gelecek Tasavvuru Olarak Devrim – Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi SBE, Ankara (2012).
- Tol, Uğraş Ulaş – Halkçı Söylem-Sınıf Söylemi; Türkiye’de Sosyalist Sol Söymeninde 1977-1980 Tarihleri Arasında Demokratik Popüler adlandırmalar ve Sınıfı Adlandırmaları” – Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara (2001).
- Türkmen, Hade – Radicalisation of Politics at the Local Level: the Case of Fatsa during the Late 1970s- – Yüksek Lisans Tezi, ODTÜ, Ankara (2006).
I) 1980 sonrasında Devrimci Yol hakkında bilgi, değerlendirme ve eleştiri içeren yayınlar
- “Demokrat!”ta Koyu Reformculuk ve Pasifizm Marksizm’de Anti-militarizm– Özgürlük Dünyası, sayı 31, İstanbul (Mayıs 1991).
- Acar, Hasan – Yenal Serkan (Editör) – Siyasal Şiddet ve Radikalleşme Bağlamında Terör Örgütleri – Nobel Yayın, Ankara (2020). “Siyasal şiddet, toplum ya da devlet kanalıyla gerçekleşen politikanın şiddet yoluyla işletilmesini ifade ederken; radikalizm (köktencilik), bilim, din ve politikada temelden değişiklik yapma eğilimini ifade etmektedir. Bu çalışmada terörizm, siyasal şiddet ve radikalleşme boyutuyla işlenmiştir”. Kitapta Türkiye’de sol radikalleşme ve örgütlenmenin gelişimi bağlamında “Devrimci Yol (DEV-YOL)-Devrimci Sol (DEV-SOL) Franksiyonları” özel bölümü yer almaktadır.
- Acaroğlu, Onur. 2019. “Paris 1871 and Fatsa 1979: Revisiting the Transition Problem”Globalizations 16, no. 4, (June 2019), pp. 404–
- Akın, Kadir – Sosyalizmin Krizi (Birlik ve Yeniden Kuruluş) – Pencere Yayınları, İstanbul (2012). “Sosyalist hareketin yaşadığı krizi anlamayan ve yaşananlardan ders çıkarmayanlar bu saldırılar karşısında ciddi bir savrulma yaşadılar…. Çalışmaya başlarken farklı geleneklerden gelen, farklı tarih yaşamış insanlarla konuşmaya ve yeniden kuruluş çabası içinde olmalarına dikkat ettim”. Kitapta bu kapsamda “Yaşathak Aslan; Mahir Çayan’ın Bize Bıraktığı En Önemli Miras, ‘Sorgulamak’tır” başlığı altında bir bölüm bulunmaktadır, sf. 175-192.
- Akkaya, Mehmet Hamdi– Kürt hareketinin örgütlenme süreci olarak 1970’ler – Toplum Bilim Dergisi, sayı 127, İstanbul (2013) sf. 3-25. Yazar makalesinin içinde “Yarı-sömürgenin sömürgesi” alt başlığı altında Devrimci Yol dergisi ile Kürt çevreleri arasındaki tartışmaya yer vermektedir, sf.110-116.
- Akkurt, Halil– Türkiye Solunda Osmanlı Toplum Yapısı Tartışmaları (1960-1980) – İmge, İstanbul (2020). Kitapta “Devrimci Yol Hareketi” alt başlığı altında Osmanlı toplum yapısına ilişkin Devrimci Yol tarafından yayımlanmış yazılar ele alınmaktadır, sf. 414-416.
- Almış, Sait – Turan, Mehmet İnanç– 12 Eylül Karanlığında Ölüme Ateş Yakanlar – Kalkedon Yayınları, İstanbul (2010). Kitap darbe sonrası idam edilen 17 devrimciyi ele almaktadır.
- Alpat, İnönü – Popüler Türkiye Solu Sözlüğü (Solun Yüz Yıllık Öyküsü) – Dipnot Yayınları, İstanbul (2008). “D’de Devrimci Yol çıkacak karşımıza. Türkiye solunun bu en kitlesel ve güçlü sol hareketini bir başka açıdan irdeleyeceğiz. Nasıl bu kadar kitleselleştiğini, siyaseti nasıl yaptığını araştıracağız”. Kitap içinde Devrimci Yol ile ilgili çok sayıda bölüm yer almaktadır.
- Asena, Ahmet – Öğrenci Temsilcileri Konseyi (ÖTK) Deneyimi – Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, Cilt 7, – İletişim Yayınları, İstanbul (1988), sf. 2242-2243
- Ata, Kelime – Bir Alevi Mahallesinin Siyasallıktan Dinselliğe Tarihsel Seyri; Sivas Ali Baba Mahallesi – Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, sayı 309-310, İstanbul (Ocak-Şubat 2015), sf. 126-136.
- Atılgan, Gökhan – Saraçoğlu, Cenk – Uslu, Ateş (Yayına Hazırlayan) – Osmanlı’dan Günümüze Türkiye’de Siyasal Hayat – Yordam Kitap, Ankara (2015). Kitap içinde “Yasal ve yasal olmayan sosyalist hareketler” başlığı altında Devrimci Yol’a ilişkin bilgiler verilmekte sf. 704-709 ve “Fatsa: sosyalist belediyecilik” başlığı altında Devrimci Yol’un deneyimi ele alınmaktadır sf. 719-721.
- Avcı, Özgür – The Making of a Gecekondulu Identity; Journalistic Perpesentations of the Squatters in Turkey in the 1970s – Journal of Urban History, vol 40, issue 2, (March 2014) pages 211-231.
- Aydın, Suavi – Taşkın, Yüksek – 1960’tan Günümüze Türkiye Tarihi – İletişim Yayınları, İstanbul (2018). Kitap içinde 1970’li yıllardaki siyasal yaşam içinde Devrimci Yol’a değinilmektedir.
- Aydınoğlu, Ergun – Türkiye Solu (1960-1980) – Versus Yayınları, Ankara (2007). Kitap içinde Devrimci Yol’a ilişkin değişik bölümlerde değerlendirmeler bulunmakta, ayrıca “’Hareket’ten ‘Örgüt’e Evrim Yokluğu: Devrimci Yol” sf. 431-436 ve “Üniversite ve Taşra Gençliğinin Siyasallaşması Olarak Devrimci Yol” sf. 451-454 başlığı altında iki ayrı bölüm yer almaktadır.
- Aydınoğlu, Ergun– “Sol Hakkında Her Şey” mi? – Versus Yayınları, İstanbul (2008). “Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce dizisinin 8. cildinde (Sol) yer alan bir dizi değerlendirmenin eleştirisini” amaçlayan kitap içinde “Devrimci Yol” alt başlığı altında bir bölüm bulunmaktadır. sf. 203-234.
- Aykol, Hüseyin– Türkiye’de Sol Örgütler, Bölüne Bölüne Büyümek – Phoenix Yayınevi, Ankara (2022). Kitapta 1970’lerden günümüze Devrimci Yol’a dair farklı sayfalarda değerlendirmeler bulunmakla birlikte özel olarak “Devrimci Yol” alt başlığı altında bir bölüm oluşturmuştur, sf. 115-116.
- Aysan, Yılmaz – Afişe Çıkmak (1963-1980 Solun Görsel Serüveni) – İletişim Yayınları, İstanbul (2013). Kitapta özellikle 1970’lerde afiş, pankart vb. hazırlama teknikleri, bunların dağıtım ve asılmasına ilişkin söyleşiler yer alıyor. “Bir İkonun Öyküsü” başlığı altında (sf. 153-157) Devrimci Gençlik ve “Yıldız/Güneş/Yumruk üzerine” başlığı altında (sf. 306-307) Devrimci Yol dergilerinin amblemlerinin öyküsü anlatılıyor.
- Ballı, Rafet – Sosyalist Sol Konuşuyor – Cem Yayınevi, İstanbul (1989). Kitapta sosyalist hareketin tanınan kişileriyle görüşmeler var. Devrimci Yolculardan da Oğuzhan Müftüoğlu, Taner Akçam, İbrahim Sevimli, İrfan Yavru ile görüşmeler yer alıyor.
- Baransu, Mehmet – Mösyö; Hanefi Avcı’nın Yazamadıkları – Karakutu Yayınları, İstanbul sf. 17-35 (2010). Kitapta “Kimsesizler Mezarlığında Bir Öğretmen” başlıklı bölümde Hanefi Avcı’nın Ali Uygur’un ölümündeki sorumluluğuna ilişkin bazı bilgiler aktarılmaktadır.
- Bektaş, Mehdi – Dev-Genç/Devrimci Yol Davalarında Hukuk Mücadelesi – İzan Yayıncılık, İstanbul (2024). “Devrimci hareketlerin kuruluş öyküsünü ve kurucularını anlatarak, Dev-Genç ile Devrimci Yol hareketi hakkında açılan davaları, davada yargılananların ve savunmanlarının izlediği yol ve yöntemleri açıklıyor”.
- Bektaş, Mehdi – Devrim; Bitmeyen Sevda – Arkadaş Yayıncılık, İstanbul (2010). “Bektaş, günümüzden geçmişe bakarak, yaşanan toplumsal mücadeleleri; üretenlerin yönettiği, eşitlikçi, özgürlükçü, dayanışmacı ekonomik, toplumsal ve siyasal bir düzen oluşturmak için özveriyle savaşanları; … Anadolu’da yaşanan, derslerle dolu, siyasal ve toplumsal olayları; solun örgütlerini, soyağacını, dününü, bugününü, önderlerini, devrimcilerini nesnel bir bakışla anlatıyor”.
- Belli, Mihri– Esas Hadise, O Kiraz Ağaçları – Çiviyazıları Yayınevi, İstanbul (2002). Yazar 1970’li ve 1980’li yıllardaki Türkiye’de ve yurtdışındaki çalışmaları sırasında Devrimci Yol kadrolarıyla olan görüşmelerine yer veriyor.
- Benlisoy, Foti – “A Brief History of the Turkish Left, Part I: From the Origins to the 1980 Coup” – LEFTEAST (3 May 2018).
- Birdal, Serhat Celâl – Bir Başka Devrim – İletişim Yayınları, İstanbul (2020). Kitabın alt başlığı “Türkiye Sol Hareketinde Arzu, İdeoloji, Politika (1960-1980)”. Kitabın birçok yerinde diğer sosyalist hareketlerin yanında Devrimci Yol’a da değinilmekle birlikte “Arzu ideolojiyi aştığında: ‘Direniş Komiteleri’ örneği” (s. 141-157) bölümü Devrimci Yol, direniş komiteleri ve Fatsa üzerinde özel olarak duruyor. Bu yazının büyük oranda, Birdal’ın daha önce Toplum ve Bilim Dergisi’nde (2013, S. 128) yayınlanan yazıya dayandığı belirtilmektedir.
- Birdal, Serhat Celal– Arzu ve politika: ‘70’lere dair bir haritalama denemesi – Toplum Bilim Dergisi, sayı 128, İstanbul (2013), sf. 84-103. Makale “Devrim ve toplumsal dönüşüm projeleri üzerine örgütlerin yaptığı tartışmaları, aynşma noktalarım, örgütlenme stratejilerini ‘analiz’ etmeye ya da devrime ne kadar yaklaşılıp uzaklaşıldığına dair yargılar koymaya çalışmak yerine, bir erek ve proje olarak devrimden bağımsız olarak farklı toplumsal kesimlerin kolektif olarak yarattıklan “devrimci-oluş”ları,5 kaçış hatlarım, yer yer dönemin en çok kitleselleşip tabana yayılabilmiş hareketlerinden biri olan Devrimci Yol ve özellikle “direniş” ve “halk komiteleri” örneklerine değinerek haritalamayı” denemektedir.
- Bora, Tanıl – Left and Right Radicalism in the 1970s Turkey – Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, İstanbul (2020).
- Bora, Tanıl (Derleyen)- 40 Yıl Sonra 12 Eylül – İletişim Yayınları, İstanbul (2020). Kitapta Devrimci Yol çalışmalarında yer almış Merih Cemal Taymaz’ın “Yenilginin Zaman Dışı Tarihi” sf.109-119 ve Halkın Gazetesi Demokrat çalışanlarından Kumru Başer’in “Alabildiğine Öznel: Bir Geçmiş Yolculuğu Denemesi” sf. 167-187 başlıklı yazılarına yer verilmektedir.
- Bora, Tanıl– Cereyanlar; Türkiye’de Siyasi İdeolojiler – İletişim Yayınları, İstanbul (2017) içinde “Anti-faşizm ve Devrimci Yol” sf. 669-674, “ÖDP” sf. 697-699, ”’Hareket’- Halkevleri, Öğrenci Koordinasyonu, Gezi” sf. 704-707.
- Bürkev, Yalçın – ODTÜ Tarih Direniyor– NotaBene Yayınları, İstanbul (2016). ODTÜ tarihi aynı zamanda Türkiye’nin demokrasi mücadelesinin ve solun tarihidir. Solun tarihine değinmeden ODTÜ tarihi anlatılamaz. Kuruluşundan bugüne, olayların birinci derece aktörlerinden yaklaşık 100 ODTÜ’lü akademisyen, çalışan ve ağırlıkla öğrencilerin anı ve değerlendirmelerinin kurgulanmasıyla oluşan bir sözlü tarih çalışması. Kitapta THKP-C, Devrimci Yol, darbe sonrası devrimci gençlik hakkında veriler içeren yazılar da var.)
- Cephe Üzerine – Devrimci Sol (1982).
- Cumhuriyet Dönemi Türkiye Ansiklopedisi Cilt 7 – İletişim Yayınları, İstanbul (1996) “Siyasal Düşünce Akımları; Türkiye Cumhuriyeti’nde Sosyalizm (60’tan sonra) bölümü sf. 1958-1962 içinde Devrimci Yol’a yer verilmektedir.
- Çağlar, Gazi (Yayına Hazırlayan) – 12 Eylül Rejimi Yargılanıyor; Askeri Rejime Karşı Uluslararası Mahkeme– Belge Uluslararası Yayıncılık, İstanbul (2002). 12 Eylül Rejimi’ne Karşı Uluslararası Mahkeme girişimi, 1987 yılında merkezi bürosu Almanya’nın Hannover şehrinde olan ‘Turkei Information’ (Türkiye Enformasyon) dergisi tarafından başlatılmış, Türkiye Enformasyon Bürosu ile o tarihlerde Avrupa’da örgütlü olan Devrimci İşçi’nin çağrılarıyla geniş kesimlerin desteği sağlanarak somut adımları atılmıştır”. Kitapta Devrimci Yol davalarında yargılananlara uygulanan işkence ve hukuk dışı davranışlara ilişkin çok sayıda örnek verilmektedir.
- Çelen, Tunçay– Denizler’den Terzi Fikri’ye Türkiye – İmge Kitapevi, Ankara (2011). “68 kuşağının önderlerine kurulan hain tuzakları, Kahramanmaraş’ta, Malatya’da, Çorum’da tezgahlanan kanlı katli amları ve Fatsa’da sahneye konan iğrenç oyunları, Denizler’den Terzi Fikri’ye uzanan mücadelenin ekseni etrafında tekrar inceleyecek, 12 Mart ile 12 Eylül’e uzanan yolun üzerindeki sis perdesini sonuna kadar aralamaya çalışacağız”.
- Demir, Serdar – Türkiye’de Kamu Görevlileri Dernekleri (1971-1980) – Amme İdaresi Dergisi, Cilt 24, sayı 1, (Mart 1991), sf. 55-97. Dernekler içinde siyasi çevrelerin çalışmaları kapsamında Devrimci Yol’a da yer verilmiştir.
- Devecioğlu, Ayşegül – 1975-80 Kadın Örgütlenmesi: Kaçırılmış Bir Fırsat – Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, Cilt 7, – İletişim Yayınları, İstanbul (1988), sf. 2260-2261.
- Devrez, Osman – Sosyalist Hareket ve Halkçılık (Devrimci Hareketimizdeki Devrimci Demokratizmin Bir Eleştirisi) – Dönem Yayınevi, Ankara. (1988)
- Devrimci Fatsa Manifestosu Fatsa deneyimi (Fikri Sönmez Savunması) – Redaksiyon Kitap Yayınları, Ankara (2017).
- Devrimci Yol – wikipedia.org (1988).
- Devrimci Yol Cephesinde Durum 1 “Hemen Devrim” mi? – Özgürlük Dünyası, sayı 34, İstanbul (Ağustos 1991).
- Devrimci Yol Cephesinde Durum 2 “Dev İşçi” Çözüm mü? – Özgürlük Dünyası, sayı 35, İstanbul (Eylül 1991).
- Devrimci Yol’da Çıplaklığın Kuralsızlık Hikayeleri 1 – Özgürlük Dünyası, sayı 70, İstanbul (Ağustos 1994).
- Devrimci Yol’da Çıplaklığın Kuralsızlık Hikayeleri 2 – Özgürlük Dünyası, sayı 71, İstanbul (Eylül 1994).
- Dinazorların Krizi”ne Çare İşyeri Sendikacılığı mı – Özgürlük Dünyası, sayı 49, İstanbul (Kasım 1992).
- Duman, Oktay – Devrimcilerin Filistin Günlüğü 2; 1976-1985 – Ayrıntı Yayınları, İstanbul (2017). Kitapta “Bir Cephe Deneyiminin İçinden Sol içi Sancılar” başlığı altında içinde Devrimci Yol’un da yer aldığı FKBDC sürecine ilişkin bilgiler verilmektedir, sf 197-227.
- Erdoğan, Necmi– Demokratik soldan Devrimci Yol’a: 1970’lerde sol popülizm üzerine notlar – Toplum ve Bilim, İstanbul, sayı 78 (Güz 1998), sf. 22-37.
- Eroğlu, C. Deniz – Yolunu Arayanlar – Gelenek Dergisi, sayı 45 (Mart 1994).
- Ersan, Vehbi – 1970’lerde Türkiye Solu – İletişim Yayınları, İstanbul (2013). Türkiye’deki sol hareketlerin incelendiği kitapta “Devrimci Yol” ayrı bir başlık altında ele alınmaktadır. Sf. 269-321.
- Evren, Kenan – Kenan Evren’in Anıları Cilt 1 ve Cilt 2 – Milliyet Yayınları, İstanbul (1990). Çeşitli bölümlerde Devrimci Yol’a değinilmektedir.
- Gökçeli, Nazmi– Hani Devrim Olacaktı; bir ‘78’ romanı – Chiviyazilari Yayınevi, İstanbul (2007). İstanbul, Haliç havzasında bir Devrimci Yol militanını (Mustafa Gökçeli) odağına alan, Devrimci Yol’un mahalle, işçi çalışmalarını ele alan roman.
- Göktaş, Naim – Türkiye Sendikal Hareketinde Farklı Bir Deneyim: Yeraltı Maden-İş Örneği – Nobel Bilimsel Eserler, Ankara (2022).
- Gümüş, Güneş – Yeni Çeltek Direnişi: Madenden Bölgeye Yayılan İşçi Özyönetimi – Toplum Bilim Dergisi, sayı 76 İstanbul (2023), sf. 455-486.
- Gürel, Burak – 1970’li Yıllarda Türkiye Solu – Devrimci Marksizm, 7-39 (2006).
- Gürsoy, Özgür Burçak – “Adil ve bağımsız” piyasa yönetimi: Sol popülizmin 1970’ler evreninden bir kesit – Toplum Bilim Dergisi, sayı 133, İstanbul (2015), sf. 32-54. Makale “1970’1erde tütün piyasasının hem ekonomik göstergeler hem de yasal-kurumsal çerçeve bakımından genel bir resmi sunmaktadır. Bu geniş plan, bize ilgili dönemde solun her kesiminde çok etkili olan [Devrimci Yol’un]‘tütünde sömürü’ söyleminin de gelişme zemini hakkında fikir vermektedir.”
- Hardt, Michael – Yıkıcı Yetmişler – Otonom Yayıncılık, İstanbul (2024). The Subversive Seventies – Oxford University Press (2023). Yazar dünya genelinde 1970’lerdeki ilerici hareketleri incelerken “İki Yönlü Strateji ve İkili Örgütlenme” bölümünde “Direniş Komitelerinden Halk Komitelerine: Devrimci Yol ve Fatsa Komünü” başlığıyla Devrimci Yol ve Fatsa’yı değerlendiriyor, s. 289-294.
- Houston, Christopher – Revolutionary Ethics; Relations between Leftist militants and gecekondu dwellers in Istanbul 1975–80. Makale The Politics of Culture in Turkey, Greece & Cyprus – Routledge (2017) kitabı içinde yer almaktadır.
- Işık, Yüksel – Türk Solu ve Sendikal Hareket – Öteki Yayınevi, Ankara (1995). “… solun sendikal perspektifleri”nin incelenmeye çalışıldığı kitapta “Devrimci Yol: ‘Devrimci İşçiler Sendika Yönetimine’ Belgisinden, ‘Devrimci Sendikal Yapılar İçin İleri’ Belgisine” başlıklı bir bölüm yer almaktadır, sf. 63-84.
- İç Tartışma Tutanaklarından DEV-YOL Nereye? – 2000’e Doğru, sayı 38, İstanbul (20 Eylül 1992), sf. 8-15. “Tartışmayı son infaz yasası ile hapisten çıkan Oğuzhan Müftüoğlu ve arkadaşları başlattı. ‘Bir Tartışma Platfoımu için: Ön Notlar ya da Satırbaşlan’ adlı metin Devrimci Yol çevrelerine sunuldu”.
- Kalfa, Adem (Mihri Belli) – Türk Solu – Kendi Yayını (1986). Yazar bu kitapta “geniş anlamışla Türk solunun geçmişte ve bugün ülke politikasında konumunu, sol içinde yer alan kişi, çevre ve örgütlerin sorunlar karşısında tutum ve davranışlarını inceleyen” yazılarından bir derlemeyi sunuyor. Yazar Devrimci Yola ilişkin değerlendirmelerini de sunuyor, sf. 23-28.
- Kara, İlkay – Devrimci Yol Hareketinde Popülist Eğilim ve Kırılmaları – Kültür ve İletişim Dergisi, sayı 15/2 (2012).
- Karaca, Emin – 12 Eylül’ün Arka Bahçesi (Avrupa’daki Mültecilerle Röportajlar) – Siyah Beyaz Kitap, İstanbul (2008). Farklı siyasi çevrelerden kişilerle yapılan röportajlar arasında Devrimci Yol çevresinden kişilere de yer verilmektedir: “Silahtan, İnsan Hakları Savunuculuğuna Adnan Keskin; Silaha İlkesel Olarak Karşıyım” sf. 105-120, “Sendikacılıktan Yola Çıkan Burhan Yaman Zürih’ten Sesleniyor; Özlenmez mi Türkiyesiz Günümüz Geçmiyor” sf. 255-266 ve “Köln’ün Orta Yerindeki Devrimci Yol’cu Zahide Genç; Türkiye’yi Çok Özlüyorum” sf. 397-412.
- Karakurt, Mehmet Süreyya – Türkiye’de Sağ ve Solun Oluşumu ve 1975-80 “Sivil” İç Savaşı – Notabene Yayınları, İstanbul (2024). Kitap, “iç savaş” kavramı üzerinden süreci incelemekte ve tartışmaları Devrimci Yol dahil sol akımlar açısından da ele almaktadır.
- Karakurt, Mehmet Süreyya– Popülizm Tartışmaları, Ernesto Laclau ve Devrimci Yol – Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, sayı 368, İstanbul (Aralık 2019), sf. 115-131.
- Kaynar, Mete Kaan (Hazırlayan) – Türkiye’nin 1970’li Yılları – İletişimi Yayınları, İstanbul (2020). Kitap içinde çeşitli alt başlıklarda Devrimci Yol’a ilişkin bilgi ve değerlendirmelere yer verilmektedir.
- Kendiliğindenci Bir Hareket Devrimci Yol – Mücadele Yayınları, İstanbul (1990)
- Korkmaz, Emre Eren – The Turkish Left and Anti-Imperialism in the 1970s. Bu makale The Palgrave Encyclopedia of Imperialism and Anti-İmperialism – Pahgrave MacMillan (2016) içinde yer almaktadır.
- Korkmaz, Esat – Kafa Tutan Günler (yerüstü/yeraltı ‘78 güncesi)– Alev Yayınları, İstanbul, (2004). Kitapta “En geniş kitle içinde en dar kadro hareketi: Devrimci Yol” başlıkla bir bölüm yer almaktadır, sf. 180-186.
- Küçük, Yalçın – İtirafçıların İtirafları – Haziran Yayınevi, İstanbul (1987). Küçük bu kitabında farklı dönemlerdeki itirafçıların itiraf belgelerini irdeliyor. Bunlar arasında Devrimci Yol’dan Yusuf Atasoy ve İsmail Ayar’ın anlatıları ile Mahmut Mehduh Uyan’ın itirafçıların yüzleşmede suçlamalarına rağmen direnişini değerlendiriyor.
- Küçük, Yalçın – Türkiye Üzerine Tezler – Salyangoz Yayınları, İstanbul (2006) içinde “Sol Yol” sf. 627-641, “Devrimci Yol: Parti ve Hukuk” sf. 644-645 alt başlıklarında ağırlıklı olarak Devrimci Yol ve kısmen Devrimci Sol üzerine kimi saptama, eleştiri ve değerlendirmelere yer verilmektedir.
- Marksizm, İşçi Sınıfı ve Marksizm’in Maskeli Düşmanları – Özgürlük Dünyası, sayı 88, İstanbul (Aralık 1997).
- Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce Cilt 9 (Dönemler ve Zihniyetler) – İletişim Yayınları, İstanbul (2009). Kitap içinde çeşitli başlıklar altında Devrimci Yol’a, Direniş Komitelerine değinilmektedir.
- Morgül, Kerem – Fatsa, Sol Popülizm ve Yerel Yönetimler – Birikim Aylık Sosyalist Kültür Dergisi, sayı 239, İstanbul (Mart 2009), sf. 67-77.
- Morgül, Kerem – Performing Revolutionary Popülism: The Revolutionary Path Movement in Turkey – Qualitative Sociology Volume 42 (Februay 2019), pages 273-297.
- Nell, Lisa M. – The Shadow of Hameland Politics: Understanding the Evolution of the Turkish Radical Left in the Netherlands – REMi (Revue européenne des migrations internationales) Vol 24, number 2 (2008). Hollanda’da yaşayan aralarında Devrimci Yolcuların da bulunduğu göçmenlere yönelik görüşmeleri ve değerlendirmeleri içermektedir.
- Oberdiek, Helmut – Dışardakiler – Belge Yayınevi,, İstanbul (1991). Bir insan hakları savunucusu olan Oberdiek, kitapta Türkiye’ye ilgisini, Almanya’da Taner Akçam’la, Devrimci Yolcularla ve yayınlarıyla ilişkisini anlatmaktadır.
- Oberdiek, Helmut – Turkey; Background to Devrimci Yol Trial in Ankara – ob.nubati.net (2007).
- Örgüt, Devrimci Yol ve Örgütsüzlük – Özgürlük Dünyası, sayı 22, İstanbul (Ağustos 1990).
- Özergin, Derya – Türkiye’de Devrimci Demokrasi ve Radikalizm – Gelenek Kitap Dizisi, sayı 28 (Ocak 1990).
- Özkan, Behlül – Görakar, Tolga – Türkiye’nin Soğuk Savaş Düzeni (Ordu, Sermaye, ABD, İslamizasyon) – Tekin Yayınevi, İstanbul (2020). Kitapta “12 Mart’tan Sonra: İç Savaşa Doğru” başlığı altında Devrimci Yol’a değinilmektedir, sf. 222.
- Öznur, Hakkı – Derin Sol; Çatışmalar-Cinayetler-İnfazlar Cilt 1 ve Cilt 2 – Alternatif Yayınları, Ankara (2004). Kitap içinde çeşitli bölümlerde Devrimci Yol hakkında da iddialar bulunmaktadır.
- Partileşme Girişimleri Üzerine; Grup Partisi mi, Kitle Partisi mi? – Özgürlük Dünyası, sayı 78, İstanbul (Haziran-Temmuz 1995).
- Pekdemir, Melih – Gecekondular ve Anti-Faşist Mücadele – Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi, Cilt 7, İletişim Yayınları, İstanbul (1988) sf. 2346-2347.
- Pişmanlık, Uğur – Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi (19. Yüzyıldan Günümüze) – Yazılama Yayınevi, İstanbul (2013). Tarsus’taki işçi sınıfı hareketlerini ele alan kitapta, aralarında Devrimci Yol’un da yer aldığı sosyalist grupların çalışmalarına da yer vermektedir.
- Proletarya ve Önderlik Sorunu – Özgürlük Dünyası, sayı 62, İstanbul (Aralık 1993).
- Samim, Ahmet – The Tragedy of The Turkish Left – New Left Review, Issue 126 (March-April 1981). Murat Belge tarafından Ahmet Samim takma adıyla yazılan bu makale Irvin Cemil Schick & Ertuğrul Ahmet Tonak (Derleyen) – Geçiş Sürecinde Türkiye – Belge Yayınları, İstanbul (1990) içinde Murat Belge imzalı “Sol” başlığıyla yenide yayımlandı. Kitap ilk kez 1987 yılında Oxford University Press tarafından yayımlanmıştı. Murat Belge’nin bu yazısı darbenin hemen sonrasında Türkiye’deki sola ve Devrimci Yol’a yönelik eleştiri yönelmektedir.
- Sosyalist Kültür Ansiklopedisi, Cilt 6 – May Yayınları (1980), “Devrimci Yol” maddesi sf. 353, Devrimci Yol dergi görseli sf. 354.
- Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi Cilt 7 – İletişim Yayınları, İstanbul (1988). İçinde “Devrimci Yol” maddesi, sf. 2256-2261, Kitlesel Örgütlenmeler ve Sosyalist Hareket bölümünde Devrimci Gençlik, Devrimci Yol ile ilgili çok sayıda atıf ve değerlendirme yer almaktadır sf. 2232-2281.
- Şanlı, Ayşem Sezer – 1980 öncesi Artvin’de sokakta siyaset: Devrimci Yol deneyimi üzerine düşünceler başlıklı bölüm Rehşan İnal tarafından derlenerek hazırlanan “Dağlardan Denize Artvin” İletişim Yayınları, İstanbul (2024) içinde yer almaktadır, sf. 41-62.
- Tan, Altan – Kürt Sorunu (Ya Tam Beraberlik Ya Hep Birlikte Kölelik) – Timaş Yayınları, İstanbul (2009). Kitapta Komünistler, Sosyalistler ve Kürt Sorunu başlığı altında Devrimci Yol ve “Kürt Sorunu”na bakışına ilişkin ayrı bir bölüm yer almaktadır, sf. 422-424.
- Tartışma Sürecinde Dev-Yol Gerçeği – Özgürlük Dünyası, sayı 49, İstanbul (Kasım 1992).
- Taştan, İnan Özdemir – Devrimci Ethos’un bir uğraşı olarak şehitlik: Devrimci Yol Dergisinde ölüm ilanları ve anmalar – İletişim: Araştırma Dergisi (2011).
- Tekin, Vasfi Nadir- Tanzimattan Bugüne Türkiye’nin Özgeçmişi; Diyalektik ve Tarihsel Materyalist Bir Bakış (1950-2020) Cilt 2 – Sancı Yayınları, İstanbul (2022). “19. Yüzyılın başından bugüne kadar toplumsal değişim ve dönüşümlerde … işçi sınıfı ve sosyalist/komünist hareket ve partiler, mevcut sistemi değiştirerek sömürüden kurtulmak için mücadelesini sürdürdü. Bu mücadeleleri hatırlamak, bugünle bağlantısını kurabilmek ve bundan sonraki mücadelelere ışık tutabilmek için, bütün toplumsal dönemlerdeki sosyalist/komünist hareket ve partilere yer verildi”.
- Templin, David – Der Revolutionäre Weg … ins Hamburger Exil. Erfahrungen von politischem Aktivismus und Flucht in den lebensgeschichtlichen Narrativen früherer Anhänger von Devrimci Yol. Bu makale Vom Ich zum Wir und wieder zurück? – Wallstein Verlag (2023) kitabında sf. 216-254 yer almaktadır.
- Terör Örgütlerinin Yayın Organları ve Seksiyonları – Emniyet Genel Müdürlüğü, Ankara (199?). Türkiye’de yayımlanan siyasi dergiler ile siyasi yapılar arasında bağ kurarak listeleyen çalışmada Devrimci Yol’a ilişkin atıflar bulunmaktadır.
- Turan, Ömer– Alternatif tahayyüller, devingenlik, popülizm: 1970’ler için bir çerçeve denemesi – Toplum Bilim Dergisi, sayı 127, İstanbul (2013), sf. 3-25.
- Tuşalp, Erbil – Bin Belge – Yazılama Yayınevi, İstanbul (2014). Kitapta Devrimci Yolculardan gözaltı sırasında işkence gören, yaşamını yitirenlere ilişkin belge ve bilgilere yer verilmektedir.
- Tuşalp, Erbil – Bin Tanık – Yazılama Yayınevi, İstanbul (2013). Kitapta Devrimci Yol Ana Davası’ndaki sanıkların sorgularında yaşadıkları işkenceleri ilişkin anlatımlarına yer verilmektedir.
- Türk, H. Bahadır – “Invisible sisters, invincible brothers:” tracing masculine domination within the Turkish left – New Perspectives on Turkey, vol 69, (November 2023), pages 92-110. Türkiye’deki sol çevreler ve bu kapsamda Devrimci Yol’da cinsiyet konusu ele alınmaktadır.
- Türkiye Sorunları 2 – Alan Yayıncılık, İstanbul (Ocak 1989). İçinde 12 Eylül dosyası başlığı altında Devrimci Yol davasına ve 12 Eylül Faşizmine karşı mücadeleye dair Erdal Utku, Ferda Koç imzalı yazılar ile Oğuzhan Müftüoğlu, Nasuh Mitap, Mahmut Memduh Uyan mahkeme savunmalarından bölümler yer almaktadır.
- Türkiye Sorunları 3 – Alan Yayıncılık, İstanbul (Haziran 1989). İçinde Ankara Devrimci Yol Davasının Geçmişi, Ankara Devrimci Yol Davasında Son Sözler ve Mahmut Memduh Uyan imzalı Direniş Komiteleri ve Fatsa başlıklı makaleler yer almaktadır.
- Türkiye’de Siyasal Gelişmeler ve Sosyalistler – Alan Yayıncılık, İstanbul (1995). Toplumsal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen panelde Oğuzhan Müftoğlu’nun konuşması ve sorulara verdiği yanıtlar, sf. 114-149.
- Türkiye’deki Anarşi ve Terörün Gelişmesi, Sonuçları ve Güvenlik Kuvvetleri ile Önlenmesi – Başbakanlık (1982). Kitapta Devrimci Yol’a ilişkin değerlendirme yer almaktadır, sf. 55.
- Türkmen, Emir Ali – Özger, Ümit (Hazırlayan) – Türkiye Sosyalist Solu Kitabı 2; 70’lerden 80’lere Seçme Metinler – Dipnot Yayınları, Ankara (2014). Kitapta “Devrimci Yol: Bildirge” başlığı altında bir bölüm bulunmaktadır, sf. 407-448.
- Uysal, Ayşe– Devlet şiddetinin biyografik sonuçları: 1970’li yılların militanlarının siyasal yol haritaları – Toplum Bilim Dergisi, sayı 127, İstanbul (2013), sf. 176-195. “Makalenin amacı, baskının siyasal aktivizm üzerindeki etkisini incelemektir. Bu amaçla, Devrimci Yol militanlarının siyasal yol haritalarının 12 Eylül askeri darbesi döneminde uygulanan devlet baskısı ve şiddetinden nasıl etkilendiğini ele almaktadır”.
- Uysal, Ayşen – Like Scattered Pomegranate Seeds (Repression and the Future of Devrimci Yol Militants in Turkey – Politix No: 102, (2013) pages 109-128.
- Ülger, Uğur – 1960-80 Döneminde Türkiye’de Seçimler ve Seçmen Davranışları. Bu makale. Sosyal Bilimler Üzerine Araştırmalar-V – Özgür Yayın Dağıtım (2023) başlıklı kitap içinde yer almakta ve Devrimci Yol’un 1979 seçimlerini boykot karar ve eylemini değerlendirmektedir.
- Yalçın, İbrahim – Ey Hayat (THKP-C –Acilciler Anıları) – Kibele, İstanbul (2014). Anıların içinde Devrimci Yol ile kesişen bölümlere yer verilmektedir.
- Yalçın, Kadir – Sol Üzerine Tartışmalar – Özgürlük Dünyası, sayı 187, İstanbul (Ağustos 1991).
- Yasal Çalışma ve Yasalcılık – Özgürlük Dünyası, sayı 76, İstanbul (Şubat 1995).
- Yasal Çalışma ve Yasalcılık 2 – Özgürlük Dünyası, sayı 77, İstanbul (Nisan-Mayıs 1995).
- Yaşlı, Fatih – Antikomünizm, Ülkücü Hareket, Türkeş (Türkiye’de Soğuk Savaş) – Yordam Kitap, Ankara (2019). Kitap içinde “Solun tekrar yükselişe geçişi ve ilk örgütlenmeler” sf. 262-264 başlığı altında Devrimci Yol’a değinilmekte ve ayrıca “Devrimci Yol” başlığı altında değerlendirmeler yer almaktadır, sf. 266-270.
- Yeğen, Mesut – Müstakbel Türk’ten Sözde Vatandaşa (Cumhuriyet ve Kürtler) – İletişim Yayınları, İstanbul (2012).
- Yeğen, Mesut – The Turkish Left and the Kurdish Question – Journal of Balkan and Near Eastern Studies, vol 18, issiu 2 (2016).
- Yıldırım, Deniz – Haspolat, Evren – Türkiye’de Hegemonya ve Karşı Hegemonya Stratejileri Bağlamında Yol Siyaseti: Fatsa Örneği – “Fiscaoeconomia”, Volume 4, Issue 3, (2020), sf. 661-704.
- Yıldırım, Yavuz – Porto Alegre-Fatsa; Yerel Düzeyde Demokrasiyi Demokratikleştirmek Çabaları Üzerine Bir Karşılaştırma – Ankara Üniversite SBF Dergisi, sayı 63-1, (2008), sf. 273-287.
- Yurtsever, Haluk – Yükseliş ve Düşüş; Türkiye Solu 1960-1980 – Yordam Kitap, Ankara (2008). Kitapta “THKP-C, THKO ve TKP/ML Ardılı Örgütlenmeler” başlığı altında 12 Mart darbesi sonrası dönem incelenmekte ve Devrimci Yol’a değinilmekte ve ayrıca “Devrimci Yol” başlığıyla incelenmektedir, sf. 246-284.
- Yusuf Akdağ – ÖDP-Yeniden Çizgisi ya da Uslanmış Solculuk– Özgürlük Dünyası, sayı 87, İstanbul (Ekim 1997).
- Yürekli, Yelda – Tuzluçayır; “Küçük Moskova” – İletişim Yayınları, İstanbul (2016). Yazarın tanımıyla darbeyi en ağır biçimde yaşamış, 80 öncesi tamamı gecekondu olan, barındırdığı unsurlarla 80 öncesi toplumsal muhalefetin en güçlü olduğu yılların simgesi haline gelmiş mahallede Devrimci Yol çalışmalarının da izleri bulunuyor.
Erişime açık arşivler:
Belgesel filmler
- Akçam, Cahit (Yönetmen) – Unutturulanlar 1– Fatsa Gerçeği – Açılım Araştırma Belgeleme Filmcilik (2007)
- Akçam, Cahit (Yönetmen) – Unutturulanlar 2- Yeraltı Maden-İş Sendikası, Yeni Çeltek – Açılım Araştırma Belgeleme Filmcilik (2007)
- Akçam, Cahit (Yönetmen) – Unutturulanlar 3- Maraş Katliamı – Açılım Araştırma Belgeleme Filmcilik (2007)
- Akçam, Cahit (Yönetmen) – Unutturulanlar 4- Tariş, Çimentepe-Gültepe Direnişleri – Açılım Araştırma Belgeleme Filmcilik (2008)
- Alpman, Nazım – Fatsa’nın Soyadı: Terzi Fikri (2022)
- Bakır, Nurşen – Karık (2013). Uşak’ın Büyükkayalı Köyü, 70’lerin sonlarında direniş komiteleri, bir köyün zorbalığa direnişi.
- Bakır, Nurşen – Fatsa’nın Yolları (2022).