Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni’ndeki usulsüzlüklerine karşı “ÇED Olumlu kararını iptal edin” çağrısı yinelendi
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında “Cengiz Holding’in Halilağa Bakır Madeni Projesi’nde usulsüzlükler devam ediyor” denildi.
Açıklamalarında Çanakkale Valisi’ni ile Kültür ve Turizm Bakanı’nı göreve çağıran dernek, “Yaşam altından değerlidir! Cengiz, defol!” dedi.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne 27 Eylül’de CİMER üzerinden bilgi edinme başvurusu yapılarak, şirkete işletme izni verilip verilmediği soruldu. MAPEG’in 15 Ekim’deki cevap yazısı ile eklerinde;
Verilen “işletme izni” haritası ile dava konusu revize ÇED Raporu’ndaki haritalar karşılaştırılarak yapılan incelemede;
Dernek tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:
Şirketin, 15.05.2024 tarihinde yeni bir revize İşletme Projesi hazırladığı da öğrenilmiştir. İşletme projesinin içeriği bilinmemekle birlikte, işletme projesinin 24.07.2024 tarihli işletme izni ile uyumlu olması halinde, daha küçük bir alana sahip olan son ÇED Raporu ile uyumsuz olacağı açıktır. Şirketin bu durumda yeniden ÇED Raporu hazırlayıp ÇED izni alması gerekirdi. ÇED raporuna aykırı bir işletme izni verilemez. Bu durumda şirketin elindeki işletme izni usulsüzdür bir şekilde düzenlenmiştir.
Ayrıca, şirkete 11.06.2024 tarih ve 28 sayılı Kamu Yararı ve Kamulaştırma Kararı verildiği ve ÇED alanı içerisinde kalan tarım alanları için kamulaştırma davaları açılmıştır. Söz konusu davalar sonuçlanmadan, mülkiyet izinleri tamamlanmadan, işletme izni verilmesi de usulsüzdür.
Usulsüz olan işletme izni kapsamında yürütülen faaliyetlerin acilen durdurulması, işletme izninin iptal edilmesi gerekmektedir. Bu konuda hukuki süreç başlatılacak ve ayrıca bu konuda ihmali olan kurumlarla ve şirketle ilgili suç duyurusu yapılacaktır.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı uyaran dernek “Künk Tepe’deki 1.derece sit alanının maden alanı içinde bırakılmasına nasıl göz yumuyorsunuz? Arkeolojik varlıklarımızın göz göre göre yok edilmesine nasıl izin veriyorsunuz? Cengiz Holding’in kazancı binlerce yıllık değerlerimizden daha mı önemli?” dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı uyarak dernek “Maden işletme izin alanını, Bakanlığınızın onayladığı son ÇED raporuna göre kıyaslayın ve yeni duruma uygun olmayan, ÇED raporu bulunmayan madenin faaliyetini durdurun” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığını uyaran dernek “ÇED Raporlarına uygun olmayan işletme izinlerini acilen iptal edin ve madeni durdurun” dedi.
Açıklamanın sonunda Danıştay’a seslenen dernek şunları söyledi:
Projenin ÇED Olumlu Kararının iptali için 94 davacı ile açtığımız dava, Danıştay nezdinde devam etmektedir. Ancak ne yazık ki Danıştay’ın kararı beklenmeden hukuka aykırı şekilde düzenlenen işletme iznine istinaden ağaç kesimlerine başlanılmıştır. Geri dönüşü mümkün olmayan ekolojik tahribatların engellenmesi için mahkemenizden acilen yürütmeyi durdurma kararı verilmesini ve en kısa zamanda da kamu yararı olmayan ve ekolojik yıkımlara yol açacak olan, yörenin orman ekosistemi, su varlıkları, tarım alanları, yerleşim alanlarını tehdit eden bu projenin ÇED Olumlu kararını iptal edin.
Sendika.Org