İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu; 658. F Oturması’nda ağır hasta mahpus Abdurrahman Gemicioğlu’nun durumunu paylaştı
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 658. F Oturması’nda ceza infaz kurumlarında eceliyle hayatını kaybeden insan sayısının Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, TBMM’ne sunulan bir soru önergesine verdiği cevapta açıkladığı verilerle uyuşmadığı ve gerçekte hayatını kaybedenlerin daha fazla olduğunu söyledi.
Hapishanelerde artan mahpus ölümlerinin artmasına yönelik yetkililere çağrıda bulunan komisyon, bu hafta yaptığı açıklamada Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmakta iken durumunun ağırlaşması üzerine 100. Yıl Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan ve halen yoğun bakım ünitesinde bulunan 67 yaşındaki ağır hasta mahpus Abdurrahman Gemicioğlu’nun sağlık durumunu paylaştı.
Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un, TBMM’ne sunulan bir soru önergesine verdiği cevapta, 2018-2023 tarihleri arasında ceza infaz kurumlarında eceliyle hayatını kaybeden toplam 2 bin 258 tutuklu ve hükümlü bulunduğunu açıklaması, eceliyle ölümlerin dahi ancak yaklaşık yüzde 20 kadarının kamuoyunun bilgisine ulaştığını göstermektedir. Kamuoyu bilgisine ulaşan ölümlerin yaklaşık yarısının intihar ve şüpheli ölümler olduğu göz önüne alındığında, toplam mahpus ölümlerinin Bakan tarafından açıklanan sayının yaklaşık iki katı dolayında olduğu, yani yıllık yaklaşık 900 mahpusun yaşamını yitirmiş olabileceği görülmektedir.
Bu acı gerçek nedeniyle her açıklamamızda, hapishanelerde artan mahpus ölümlerinin önlenmesi için yetkililere çağrıda bulunuyor, mahpusların sağlık ve yaşam haklarını korumak için önlem almak zorunda olduklarını hatırlatıyoruz. Ancak yetkililerin duyarsızlığı can almaya devam ediyor. Nitekim 29 Ekim 2024 tarihli gazete haberlerine göre Iğdır S Tipi Hapishanesi’ nde tutulan ve ailesine “Beni burada öldürecekler” diyen Adnan Karayiğit’de, 28 Ekim günü şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi ve Karayiğit’in intihar ettiği iddia ediliyor.
658. F Oturması’nda bu hafta; Van Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulmakta iken durumunun ağırlaşması üzerine 100. Yıl Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan ve halen yoğun bakım ünitesinde bulunan 67 yaşındaki ağır hasta mahpus Abdurrahman Gemicioğlu’nun sağlık durumunu paylaşıyoruz.
67 yaşındaki Abdurrahman Gemicioğlu; Rektum kanseri, Kalp yetmezliği, Yüksek Tansiyon, Diyabet, Prostat büyümesi, Böbrek yetmezliği ve Demans hastası olup, ileri derecede unutkanlık, işitme ve konuşma güçlüğü, kaslarında ağrılar ve denge problemleri yaşamakta, akciğerine pıhtı atması ve akciğerlerde su toplanması nedeniyle oksijen tüpüne bağlı olarak yaşamını sürdürebilmektedir.
Avukatları ve ailesinin verdiği bilgiye göre; Rektum Kanseri tedavisi devam ederken 2011 yılında tutuklanan ancak hastalığı nedeniyle bir yıl sonra serbest bırakılan Gemicioğlu, 8 Yıl 9 Ay’lık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine 2 Ekim 2024 tarihinde ve tedavisi devam ederken tutuklanarak ambulans ile Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi (YGC)’ne götürüldü. Gemicioğlu, 25 Ekim günü Van Eğitim Araştırma Hastanesi’ne yatırılmadan evvel 17 defa hastaneye kaldırılmak zorunda kalınmıştı.
4 Ekim’de yapılan infaz erteleme talebi üzerine Savcılık tarafından Hapishaneye sağlık kurulu raporu alınması yönünde yazı yazılmış ve aradan 1 ay geçmesine rağmen sağlık kurulu raporu düzenlenmemiştir. Yanına refakatçi kabul edilmeyen Gemicioğlu halen yoğun bakım ünitesinde yatağa bağlı bir şekilde mama ile beslenmekte, bu koşullarda hayata tutunmaya çalışmaktadır.
Kızı anlatımında: “Babam 67 yaşındadır, hakkında 2 Ekim 2024 tarihinde tutuklama kararı verildi. Hastanede kontrolleri devam ederken, polisler “gideceğiniz yerde sağlık kontrollerinizi yaptırırsınız, tedavi olursunuz” diyerek Ambulans ile Yüksekova’dan zor, sıkıntılı ve zahmetli bir yolculuk sonrası Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi (YGC)’ne götürdüler. Babam kalp hastası, başka birçok hastalığı var. Hapishaneye sevk sırasında kalbin çalışması yüzde 10-15’e düşmüş. Kalbi yeteri kadar kanı pompalamadığı için kandaki enfeksiyon iki kat artmış durumda. Cezaevinde gerekli tedavi olmadığı için ciğerleri şu an su topluyor, halen öyle yaşama tutunmaya çalışıyor. Rektum(kolon) kanseri ilerlediği için yeniden Ameliyat edilmesi gerektiğini ve yeniden kemoterapi yapılacağını söylemişler. 30 Ekim günü Endoskopi yapılmış ve çok zor olmuş. Erkek kardeşim refakatçilik için gitti ama yoğun bakımda izin verilmiyormuş. Babamın durumundan çok endişeliyiz.” Demiştir.
İnfaz erteleme talebine ve Anayasa Mahkemesinden istenen tedbir talebine acilen cevap verilmesi beklenen Gemicioğlu’nun sağlığına kavuşması zor ise de hiç değilse yakınlarıyla vedalaşmasına olanak sağlanabilmesi için derhal serbest bırakılması gerekmektedir.
Sendika.Org