Fernas Madencilik işçileri direnişlerinin 46. gününde Ankara’da Kurtuluş Parkı’ndan Meclis’e yürümek istedi ancak polis işçileri ve Bağımsız Maden-İş temsilcilerini parktan çıkarmadı. İşçilerin ve sendika temsilcilerinin kararlı duruşu, üç saatin ardından polis barikatının açılmasını sağladı. İşçiler yalınayak şekilde Meclis’e yürüdü
Fernas Madencilik işçileri direnişlerinin 46. gününde Ankara’da Kurtuluş Parkı’ndan Meclis’e yürüyor. İşçiler 46 gündür sorunlarının çözülmediğini, Meclis’e yürümek dışında başka çarelerinin kalmadığını ifade etti. Ancak işçilerin yürüyüşüne polis engel oldu. Parkın etrafını saran polis, işçilerin ve sendika temsilcilerinin parktan çıkmasına engel oldu.
İşçilerin ve sendika temsilcilerinin kararlı duruşu, üç saatin ardından polis barikatının açılmasını sağladı. İşçiler yalınayak şekilde Meclis’e yürümeye başladı. Kolej’e kadar yapılan yürüyüşün ardından işçileri temsil eden bir heyet, oradan Meclis’e devam edecek. Meclis’te milletvekilleriyle görüşmeleri sürdürecek. Patron AKP milletvekili Ferhat Nasıroğlu ile görüşmeyi zorlayacak. Geri kalan işçiler ise Kurtuluş Parkı’nda beklemeye devam edecek.
İşçiler yarın Fernas Madencilik’in önünde olacağını açıkladı.
Parkın içindeki bekleyiş sürerken işçiler kasklarını yere vurarak barikatın açılmasını istedi.
Fernas Madencilik işçilerinin ve sendika temsilcilerinin Kurtuluş Parkı’ndan çıkışına izin verilmiyor
İşçiler kasklarını yere vurarak yolun açılmasını talep ediyorhttps://t.co/Pvd188BxhA pic.twitter.com/JPm2XGxEIp
— sendika.org (@sendika_org) October 10, 2024
Parkta yapan Bağımsız Maden-İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Meclis’te grubu olan tüm partilerle görüştüklerini ve kimle görüşseler kendilerine hak verdiklerini belirtti. Aksu, “O zaman biz yürümekte haklıyız, burada kolluğa verilen talimat da hukuksuzdur” dedi.
Türkiye’deki hukuk sisteminin ikili bir yapıda olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:
Holdinglere, yönetenlere ayrı; işçiye, emekçiye ayrı uygulama var. Yasaya uymayacaksanız, yasalara yazmayın, bu yasaları kaldırın. Köleliği de yasalaştırın. Holdingler istedikleri gibi toplu olarak işçi öldürebilsinler. İstedikleri gibi işçileri işten atabilsinler. Eğer durum buysa, eşit yurttaş değilsek bunun Anayasa’da da yazılmasına gerek yok.
Başaran Aksu:
“İki Türkiye uygulaması var. Holdinglere, ayrı; işçiye ayrı uygulama. Yasaya uymayacaksanız bu yasaları kaldırın. Köleliği de yasalaştırın. Eğer eşit yurttaş değilsek, bunun Anayasa’da da yazılmasına gerek yok. Teklifimiz budur”https://t.co/Pvd188BxhA pic.twitter.com/mibeWott4e
— sendika.org (@sendika_org) October 10, 2024
Bağımsız Maden-İş Genel Başkanı Gökay Çakır ve örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, Meclis’e her halükârda yürüyeceklerini ama bunun sorumluluğunun kendilerinde olduğunu, madencileri gözaltına aldırmayacaklarını ifade etti. Polis ise işçilere destek veren milletvekillerini ayrıştırmak için gruptan ayrılmalarını istedi.
2014’teki Soma katliamından sağ kurtulan bir işçi, 46 gündür işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması için direndiklerini ama aslında bunun patronun zaten sorumluluğu olduğunu ifade etti. Devamında ise “301 kişiyi gömdüm. Ama bu arkadaşları gömdürmeyeceğim size. Bunun için Ferhat Nasıroğlu değil, gerekirse Cumhurbaşkanı’nın da karşısında direneceğim” dedi.
Fernas işçileri İSİG önlemleri alınsın diye direniyor
Soma katliamından kurtulan işçi anlatıyor:
“301 kişiyi gömdüm. Ama bu arkadaşları gömdürmeyeceğim size. Bunun için Ferhat Nasıroğlu değil, gerekirse Cumhurbaşkanı’nın da karşısında direneceğim”https://t.co/Pvd188BxhA pic.twitter.com/18VWDC7ltn
— sendika.org (@sendika_org) October 10, 2024
Soma’da bulunan Fernas Madencilik’te işçiler kötü çalışma koşullarına, izin haklarını kullanamamaya, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınmamasına, yemeklerin kötü olmasına ve ücretlerin düşük olmasına karşı Bağımsız Maden-İş sendikasında örgütlenmeye başladı. Sendikalaşmanın ardından önce beş, ardından da iki işçi işten çıkarıldı. İşçiler işten çıkarılan arkadaşlarının işe iadesini de talep ederek direnişe geçti. Direnişin ardından işten çıkarılan işçilerin sayısı da 95’i buldu.
Soma’daki direniş bir ayı devirmesinin ardından işçiler hakları için Ankara’ya yürüyüş başlattı. Ankara’ya yürüyen işçilerin talepleri ise şöyle:
Sendika.Org