Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, Türkiye’de bir çözüm gelişmesi halinde kendilerinin de bunu destekleyeceğini, bunun tüm Kürtler için olumlu sonuçları olacağını ifade etti. Abdi, buna karşın kendilerinin kuzey ve doğu Suriye’deki statülerinin kaldırılmasının amaçlanması halinde barış görüşmelerinin başarısız sonuçlanacağını da ekledi
Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi, Al-Monitor’den Amberin Zaman’a verdiği röportajda Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a dair çağrısına, PKK’nin TUSAŞ saldırısına ve sürece yönelik tavırlarına dair değerlendirmelerde bulundu.
Abdi, TUSAŞ’a yönelik saldırıda kendilerinin bir paylarının olmadığını, saldırıyı gerçekleştirenlerin kendi bölgelerinden geçmediğini ifade etti. Abdi, buna rağmen Rojava’daki kentlere TSK bombardımanının sürdüğünü, sivil can kayıpların olduğunu söyledi.
Abdi, Türkiye’de bir çözüm gelişmesi halinde kendilerinin de bunu destekleyeceğini, bunun tüm Kürtler için olumlu sonuçları olacağını, Suriye yönetimiyle daha adil bir anlaşmaya ulaşmalarını sağlayacağını ifade etti. Abdi, buna karşın kendilerinin kuzey ve doğu Suriye’deki statülerinin kaldırılmasının amaçlanması halinde barış görüşmelerinin başarısız sonuçlanacağını da ekledi.
Röportajdaki ilgili soru ve cevaplar şöyle:
Al-Monitor: Sizden talep ettikleri herhangi somut bir adım var mı, örneğin güçlerinizin Suriye Arap ordusuna katılması gibi?
Abdi: Hayır. Ancak geçmişte, yönetimimizle Türk devleti arasında diyalog olduğunda, bizi muhalefet içinde yer almaya davet etmişlerdi. Ancak o dönemde, bu muhalefetin kendisi Suriye Kürtlerine herhangi bir hak vermeyi reddediyordu ve Ankara ile birlikte Cenevre’deki BM sponsorluğundaki görüşmelere katılımımızı engelliyorlardı. Çok geçmeden, Türk destekli Sünni muhalefet içindeki silahlı gruplar, Türk ordusuyla birlikte bize saldırmaya başladılar ve bugün hala bunu sürdürüyorlar.
Çok net ifade edeyim, kuzeydoğu Suriye’deki statümüzün ortadan kaldırılması, herhangi bir barış görüşmesinin amacı olursa, bu görüşmeler başarısız olacaktır. Ancak Türkiye’nin Kürt politikasında bir değişiklik olursa ve Türkiye içinde bir çözüm gelişirse, Suriye Kürtleri de bu çözüm sürecini destekleyecektir. Bu, Suriye’deki siyasi çözümü olumlu yönde etkileyecektir. Türkiye’nin Kürt sorunu öncelikle Türkiye sınırları içinde çözülmelidir. Türkiye’de Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesini yürekten destekliyoruz. Başarılı bir sonucun, Suriye Kürtleri ve diğer Kürtler için de olumlu yansımaları olacaktır. Ankara ile ilişkilerimiz kesinlikle iyileşir ve bu da Şam ile adil bir anlaşmaya ulaşma çabalarımızı etkiler. Her zaman komşularımızla barışçıl ilişkiler istediğimizi ve onlara karşı herhangi bir düşmanca niyet taşımadığımızı söyledik. Ancak tekrar ediyorum, kuzeydoğu Suriye’deki yönetimimizin feshedilmesi ne gerçekçidir ne de kabul edilebilir ve böyle bir hamleye karşı direneceğiz. Biz Suriye Kürtleriyiz ve Suriye’deki Kürt sorununun çözüm adresi Şam’dır, Ankara değil.
Al-Monitor: Abdullah Öcalan sizden Ankara’nın taleplerini yerine getirmenizi ve yönetiminizi dağıtmanızı istese ne yapardınız?
Abdi: Öcalan bizden asla böyle bir talepte bulunmaz.
Al-Monitor: Türkiye’nin Kürt sorununa barışçıl bir çözüm bulunmasının, rejimle bir anlaşmaya varmanızı nasıl kolaylaştırabileceğini söylediniz. Bu nasıl gerçekleşebilir?
Abdi: Türkiye’nin Şam’la uzlaşmaya yönelik yaklaşımı Kürtlere karşı işbirliği yapmak üzerine kurulu olduğu sürece bu mümkün değil. Maalesef şu anki zihniyet bu. Ancak Şam’ın da kendi talepleri var. Türkiye’nin, en büyük güvenlik tehdidi olan HTŞ’yi ve diğer silahlı grupları İdlib’de bertaraf etmesini istiyorlar. Orada bir milyondan fazla silahlı insan ve aileleri bulunuyor. Bunlar asla rejime güvenmezler, Türkiye de onlara sığınma sağlamaz. Türkiye’nin Şam’ın istediğini sağlayabileceğini hayal etmek zor.
Sendika.Org