Yunus Merttürk’ten sonra ismi Artvin Cankurtaran’daki silahlı saldırı ve orman parkı projesiyle anılan Reşit Merttürk ve kardeşi Bünyamin Merttürk de bir açıklama yayımladı. Reşit ve Bünyamin Merttürk, Yunus Merttürk ve Yapısoy Beton’la ticari bağlarının olmadığını, sadece akraba olduklarını iddia etti. Siyasi bağlantılarını inkar etti, faillerin hak ettikleri cezaya çarptırılmalarını diledi!
Artvin Cankurtaran’da orman parkı projesi için yapılacak ağaç kesimine engel olmaya çalışan köylülere yönelik silahlı saldırıda Reşit Kibar hayatını kaybetmişti. Saldırıya yönelik halk tepkisi büyüyünce orman parkı projesinin ihalesini alan Yapısoy Beton, projeden çekilmişti.
Yunus Merttürk’ten sonra ismi cinayet ve projeyle birlikte en çok anılan Reşit Merttürk ve kardeşi Bünyamin Merttürk de bir açıklama yayımladı. Reşit ve Bünyamin Merttürk, Yunus Merttürk ve Yapısoy Beton’la ticari bağlarının olmadığını, sadece akraba olduklarını iddia ettiler, proje ve cinayetle birlikte anılmaktan rahatsızlık duyduklarını belirttiler.
Reşit ve Bünyamin Merttürk, Cankurtaran’da aynı bölgede daha önce açılan taş ocağı ihalesi aldıklarını ancak bölge halkı istemediği için “köylerine duydukları sorumluluktan” dolayı projeden vazgeçtiklerini iddia etti. Taş ocağı faaliyetlerini bir daha hiç açılmayacak şekilde kapattıklarını eklediler.
Ancak gelişmeler Reşit ve Bünyamin Merttürk’ün anlattığı gibi yaşanmadı. Projeyi iptal eden Reşit ve Bünyamin Merttürk’ün “köylerine duyduğu sorumluluk” değil, bölge halkının direnişi ve sonrasında gelen mahkeme kararıydı. Uzun bir direniş sürecinin sonunda Reşit ve Bünyamin Merttürk, projeden umudunu kesince çekildiklerini açıklamış, hemen sonrasında da mahkemeden projenin iptali kararı gelmişti.
Her ne kadar Reşit ve Bünyamin Merttürk, Yunus Merttürk’le sadece akraba olduklarını söyleseler de bu durum da pek gerçeği yansıtmıyor. Kocaeli’den yeniden memleketleri Artvin’e döndüklerinde, birlikte iş yaptıkları tüm yöre halkının dilinde. Reşit ve Bünyamin Merttürk siyasi bağlantıları da reddediyor ancak bu da gerçeği yansıtmıyor. Yunus Merttürk, bölgede AKP’ye yakınlığıyla anılıyor. AKP’li Faruk Çelik’le birlikte bölgedeki iş insanlarıyla aynı masada fotoğrafları da var. Reşit Merttürk ise Borçka’da CHP’den İl Genel Meclis Üyesi oldu. Kocaeli’deyken de CHP il örgütünde aktifti. İkisinin yürüdüğü kollar farklıydı belki ama ortak çıkarları için farklı koldan yürümek kısmen avantaj bile sağlıyordu.
İç Kale İnşaat’ın açıklamasının tamamı şöyle:
Kamuoyuna, 3 Eylül 2024 tarihinde, Çifteköprü’deki Cankurtaran mevkiinde “Konaklamalı Mesire Alanı Projesi” ne engel olmaya çalışan vatandaşlarımız ile YAPISOY şirket yetkilileri arasında yaşanan tartışma ne yazık ki Reşit KİBAR’ın hayatını kaybetmesine ve iki vatandaşımızın yaralanmasına neden olacak kadar büyümüştür. Reşit KİBAR’a Allahtan Rahmet ailesine sabır ve başsağlığı yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Tartışmaya konu olan Cankurtaran mevkiinde bulunan alan üzerinden firmamızın ve firma sahiplerinin tartışmaya konu edilmesi bilgilendirme yapmamız’ zorunlu kılmış, toplum nezdinde zan altında bırakılarak hedef gösterilmiş olmamız bizleri bu müessif olay karşısında ne kadar yaralandığımızı, derinden üzdüğünü ve hiçbir surette insan canı ile sonuçlanan bu olayda taraf olmadığımızı üzerine basa basa ifade etmek isteriz. Reşit Kibar’ın kaybı tüm hemşerilerimiz kadar bizi de derinden üzmüştür.
İç Kale inşaat olarak 2012 yılında tartışmaya konu olan bölgede faaliyet göstermek üzere Taş Ocağı İşletme Ruhsat başvurusunda bulunduk. Başvuru yaklaşık 5-6 yıl sonra sonuçlandı. Ruhsatlama sürecinin hemen ardından Çifte Köprü sakinleri ile yapılan toplantıda gerçekleştirmek istediğimiz taş ocağı faaliyetinin doğaya ve köy yerleşik düzenine zarar vereceği gerekçeleri ile iptal edilmesini talep ettiler. Bunun üzerine Çifte Köprü köyünden bir aile olmamızın yani kendi köyümüze de sorumluluk ile yaklaşmamız gerektiği bilinci ile planladığımız taş ocağı faaliyetinden firma olarak vazgeçtik. Ruhsatımızın iptali ile birlikte tekrar o alanda taş ocağı ruhsatı alınamayacak şekilde işlemlerimizi gerçekleştirdik. Diğer bir anlatımla İç Kale inşaat olarak taş ocağı faaliyetlerini bir daha hiç açılmayacak şekilde kapattık.
Tartışmanın taraflarından YAPISOY firmasının sahibi Yunus Merttürk, İç Kale inşaat sahipleri Bünyamin ve Reşit Merttürk’ün akrabasıdır. Akrabalık ilişkisinin dışında ne bir ticari ilişki söz konusudur ne de ortaklık. İddia edildiği üzere bazı siyasi toplantılarda bazı siyasilerle birlikte ortak hareket edildiği tamamen yanlış bir bilgidir. İspat gerektiren iddialardır, karşılığı yoktur. Kamuya açık Ticaret Sicil Gazetesinden İç Kale İnşaat’a ilişkin tüm detaylara ulaşıp iddia edilen ortaklığın doğru olmadığı görülecektir. Reşit Kibar, bizlerin köylüsü, arkadaşı, dostudur. Bu talihsiz olayda faillerin hak ettikleri cezalara çarptırılmaları ve adaletin tecelli etmesini yürekten istiyoruz. Başımız sağolsun!
Reşit-Bünyamin MERTTÜRK
İç Kale inşaat
Sendika.Org