İstanbul’da 210 milyon metrekare, yani Belgrad Ormanı’nın dört katı büyüklüğünde bir alan jeotermal enerji santrali (JES) kurulmak üzere ihale ediliyor. İstanbul’un kuzeyinin ranta açılması anlamına gelen projeye dair Kuzey Ormanları Savunması (KOS) Sözcüsü Av. Yelda Hayat ile konuştuk. Hayat, projenin ormanlarda, suda, tarım arazilerinde yaratacağı tahribatın altını çizerek yaşam alanlarını savunacaklarını ve projenin iptalini talep ettiklerini söyledi
İstanbul’da 210 milyon metrekare, yani Belgrad Ormanı’nın dört katı büyüklüğünde bir alan jeotermal enerji santrali (JES) kurulmak üzere ihale ediliyor. Arnavutköy, Silivri, Beykoz, Çatalca, Şile, Eyüpsultan, Çekmeköy ilçelerinde toplam 11 jeotermal kaynak sahası için açık ihale yapacak.
İstanbul’un kuzeyinin ranta açılması anlamına gelen projeye dair Kuzey Ormanları Savunması (KOS) sözcüsü Av. Yelda Hayat ile konuştuk. Hayat; İstanbul’un yeraltı sularından ormanına, havasından tarım alanına birçok bakımdan zarar göreceğini söyledi. Dört adet Belgrad ormanı büyüklüğündeki proje planının sözde kamu yararı bahanesiyle yapıldığını ancak projenin yararından çok daha fazla zararı olacağını belirten Hayat, projenin karşısında olduklarını vurguladı.
İstanbul’da Belgrad Ormanı’nın 4 katı büyüklüğünde alan JES sahası ilan edilerek şirketlerin tahribine açıldı.
İstanbul Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı 12.09.2024 tarihinde saat 10.00 ‘da başlayarak 10 dakika arayla İstanbul’un 11 ilçesinde jeotermal kaynak ve minerali sular arama ruhsatlı sahaların ihalesinin yapılacağını duyurdu. İstanbul’da yeraltı sularının tahrip edilmesine, sondaj alanı ve açılacak olan yollar sebebiyle doğrudan ormanlarımızın kesilmesine ve habitat parçalanmasına, havaya karbondioksit, hidrojen sülfür, kükürtdioksit, amonyak ve partiküller salınmasına, arazi çökmesi ve depremlerin tetiklenmesine neden olacak, tarım alanlarının zarar görmesi sebebiyle gıda üretiminde darboğaza düşmemize, yeraltı ve yer ustu sularımızı tüketerek kuraklığa sebep olacak bir ihaleden bahsediyoruz.
Kuzey Ormanlarının beşte birini kaybetmiş ve kalanı da ağır yaralıyken İstanbul’un can suyu son nefesiyken 4 adet Belgrad ormanı büyüklüğündeki alanımızı da enerji tahribine açtılar. İdareler tarafından çoğu zaman kamu yararı bahanesiyle bu tahribatlar yapılmaktadır. Ancak JES’lerin yararı zararlarından çok daha fazladır. JES yapılması için İstanbul’da ihaleye açılacak 210 milyon 29 bin 300 metrekare doğal alandan bahsediyoruz. Burada kamu yararının gözetilmesi demek halkın sesini, doğanın sesini duymak demektir.
İstanbul’da kurulacak bir jeotermal enerji santralinin ormanımıza, havamıza, suyumuza, toprağımıza, tarım ürünlerimize, tarım alanlarımıza telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği açıktır. JES’lerin İstanbul’da yapılmasına bu yüzden karşıyız. Anayasa’nın 56. Maddesi ile korunan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkımıza ve ormanlarımıza sahip çıkıyor, ihalelerin ve JES projelerinin iptalini talep ediyoruz.
İlgili haber:
Sendika.Org