Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Kırıklı Köyü’nde 1100 hektarlık alana kömür ruhsatı verildi. Kömür ocağı faaliyete geçerse 15’ten fazla köyün havası, toprağı, suyu tehdit altına girecek
Ankara’nın Gölbaşı ilçesine bağlı Kırıklı Köyü’nde 13 bin dekarlık tarım arazilerinin 11 bin dekarlık kısmına kömür ruhsatı verildi.
Proje sahibi olan Yıldızlar SSS Holding, toplamda 1100 hektarlık bir alana sahip olmasına rağmen ÇED sürecini hızlandırmak için 24,95 hektar için başvuru yapıyor. Yıldızlar SSS Holding bu sayede istediği onayı almış oluyor.
Bu miktar üzerinden başvurulmasının sebebi ise 25 hektarın üzerindeki projelerin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı gibi birçok bakanlığın kontrolünden geçip izin almış olması gerekirken, 25 hektarın altındaki projeler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlükleri tarafından değerlendiriliyor ve çoğunlukla ÇED Gerekli Değildir kararı veriliyor.
Bölge halkı ise bu yöntemin “Kanuna karşı hile” olarak kullanıldığını ve 1100 hektar alana sahip şirketin 25 hektar alan ile sınırlı kalmayacağını söylüyor.
ÇED raporunda proje kapsamında ulaşılacak linyitin 14-15 milyon ton olduğu belirtiliyor. Bu miktarda linyit sadece 25 hektarlık bir alandan elde edilemeyeceği için proje sahipleri; işletmeyi büyüteceklerini resmen raporda itiraf etmiş durumda.
Proje kapsamında günde çıkartılacak linyit miktarı 200 ton. Bir kamyon 20 ton linyit alabilirken bu da günde 100 kamyonun köy yolunda gidiş-dönüş yapacağı anlamına geliyor. Bu şekilde proje çıkardığı toz ile birlikte sadece suyu ve havayı kirletmekle kalmıyor aynı anda köy yolları açısından ciddi bir trafik sorunu ortaya çıkarıyor.
Kömür tozları çevredeki tarım arazilerine ulaşıyor ve toprakta yetişen ürünlerin kalitesini etkiliyor, uzun vadede toprak kaybına sebep oluyor.
Tozlar yeraltı sularına karışıyor, Mogan Gölü’nün su toplama havzasına yakın bulunan işletmeler gölün birkaç sene içerisinde zehirlenme riskini ortaya çıkarıyor.
Sendika.Org