Özel sektörde çalışan eğitim emekçileri 26 Mayıs’ta Ankara’da MEB önünde polis barikatlarını aşarak eylemlerini yapmış, 27 Mayıs’tan itibaren de Türkiye’nin dört bir yanında bulunan müdürlükler önünde nöbet eylemlerine başlamıştı. Ankara’da MEB önündeki nöbete saldıran polisin çok sayıda öğretmeni gözaltına almasının ardından İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde nöbet emek dostlarından yoğun destekle devam etti. Öğretmenler, polisin engelleme girişimlerine rağmen emek dostlarıyla Beyazıt’a yürüdü ve açıklama yaptı. Açıklamanın ardından Sultanahmet’teki nöbet alanına geri dönüldü
Özel sektörde çalışan öğretmenlerin, kamudaki denklerinden daha az ücret almasının önüne geçecek yasal düzenleme talebiyle yürüttükleri mücadele, Meclis ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde devam ediyor. İstanbul’da İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde nöbet eylemlerini sürdüren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı önünde oturma eylemi yapan üye ve yöneticileri gözaltına alınınca nöbet eylemlerine dayanışma çağrısı yaptı.
Eğitim Sen, SES, TMMOB, DİSK/Enerji-Sen, ÇHD ve Mücadele Birliği temsilcilerinin destek için geldiği nöbette öğretmenler Ankara’da arkadaşlarının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Nöbet alanında yapılan açıklamada gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması ve taban maaş düzenlemesinin Öğretmenlik Meslek Kanunu içinde yer alması taleplerini yinelediler. Öğretmenler açıklamanın ardından Beyazıt Meydanı’na yürümeye başladı.
Polis yürüyüşün izinsiz olduğunu söyleyerek engel olmaya çalışsa da öğretmenleri engelleyemedi. Öğretmenler sloganlarla Beyazıt Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca yapılan konuşmalarda taban maaş düzenlenesinin kaldırılmasıyla birlikte öğretmenlerin asgari ücretle çalıştırılmaya başlandığını, yüz binlerce öğretmenin sefalete mahkum edildiği ifade edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın ne öğrenciyi ne öğretmeni ne de velileri düşündüğünü, sadece özel okul patronlarının kârlarını düşündüğünü ifade eden öğretmenler, bu hakkı alana kadar mücadele edeceklerini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’e seslenen öğretmenler “Bu sizin eseriniz. Siz yarattınız bu düzeni. Eğitimi patronların insafına bıraktınız” dedi.
Öğretmenler İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünden Beyazıt’a polisin engelleme çabalarına rağmen destek veren emek dostlarıyla yürüyüşe geçti
“Yarın yine Sultanahmet’te buluşacağız. Taban maaş hakkımızı almadan hiçbir yere gitmiyoruz”https://t.co/fVkK7jRSnV pic.twitter.com/MkZCVvpgjj
— sendika.org (@sendika_org) May 29, 2024
“Taban maaş için emeği için alınteri için sokağa dökülen öğretmenler var. Bakan Tekin’e sesleniyoruz. Bu sizin eseriniz. Siz yarattınız bu düzeni. Eğitimi patronların insafına bıraktınız. Kabul etmiyoruz. Taban maaş hakkımız ve bunu alacağız”https://t.co/fVkK7jRSnV pic.twitter.com/5M3PIvLNQt
— sendika.org (@sendika_org) May 29, 2024
Beyazıt Meydanı’nda Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Trakya Bölge Temsilcisi Damla Topuz açıklama yaptı. Topuz, patronların derd
Patronların derdi öğrenciler değil, öğretmenler değil, eğitim değil. Onların tek derdi kârları. Oralar bir okul değil, ticarethane. Yusuf Tekin de bu ticaretin, o patronların bakanı.
Biz güvenceli çalışmak istiyoruz. Yıl sonunda işten çıkarılacak mıyız, iş bulabilecek miyiz, maaşımız kiraya yetecek mi diye düşünmek istemiyoruz. Sendikamız kurulduğundan beri bunun için mücadele ediyor. Ankara’ya gittik, Meclis’e gittik, Milli Eğitim Bakanlığı’na gittik. Her yerde bu polisler dikildi karşımıza. Gözaltına alındık, şiddete maruz kaldık. Ne için, asgari ücretle çalışmayalım dediğimiz için. Taban maaş hakkımızı istediğimiz için gözaltına aldık. Çünkü taleplerimiz patronların işine gelmiyor.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası MYK üyesi Ozan Fındık da bu mücadeleden muhakkak zaferle ayrılacaklarını söyledi. Fındık, “Emek mücadelesi, hayat mücadelesi veriyoruz. Bu yüzden sokaktayız. Biliyoruz kazanacağız. Eski bir söz var, öğretmen boyun eğmez” dedi.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Trakya Bölge Temsilcisi Damla Topuz:
“Bakan öğretmenini de velisini de öğrencisini de düşünmüyor. Tek düşündüğü şey var. O da patronların kârı. Bizler asgari ücretle çalışıyoruz. Bizim taban maaş hakkımız vardı. Özel sektörde çalışan hiçbir… pic.twitter.com/BJmQ3tyRES
— sendika.org (@sendika_org) May 29, 2024
Öğretmenlerin ardından Eğitim Sen, DİSK/Enerji-Sen ve ÇHD temsilcileri de öğretmenlerin eylemine destek verdiklerini ifade eden konuşmalar yaptı. Konuşmaların ardından sloganlarla Sultanahmet’tek nöbet alanına yüründü.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın (Öğretmen Sendikası) çağrısıyla 29 Ocak’ta Meclis önüne giden öğretmenler Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’i adım atmaya zorlamış ve taban maaşı da içeren bir yasal düzenlemenin nisan ayında Meclis’e sunulacağı sözünü almıştı.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NIN “TABAN MAAŞ” İMTİHANI
Ancak Tekin, daha sonra katıldığı bir televizyon programında bu konuya dair sorulan soruya “Öyle bir şey gündemimizde yok… Bizim öyle bir yetkimiz de yok zaten” diye cevap vermişti. Öğretmen Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali, Yusuf Tekin’in cevabının kendilerini hiçe saydığını belirterek “Biz bu hakkı ne ona ne de diğerlerine yedirmeyeceğiz. Bu talep bu alanda çalışan on binlerce öğretmenin talebi. Yusuf Tekin istifa etmelidir. Mücadele programımızı yakın zamanda açıklayacağız” dedi.
BARİKATLAR AŞILDI, ÖĞRETMENLER BİR KERE DAHA MECLİS ÖNÜNDE
Tekin’in açıklamalarının ardından öğretmenler bir kere daha Ankara yolunu tuttu. Öğretmenlerin talebi, yeniden Meclis’e sunulacak olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda taban maaş düzenlemesi başta olmak üzere özel sektörde çalışan öğretmenlerin ekonomik ve özlük haklarının da güvenceye alınması. Önce MEB’e yürüyen öğretmenler, taban maaş düzenlemesi çıkana kadar Meclis önünde bekleme kararı aldı. Polis, MEB önünden Meclis’e yürümek isteyen öğretmenler önüne barikat kurduysa da öğretmenlerin kararlı duruşu karşısında barikatı açmak zorunda kaldı. Öğretmenler bir kere daha Meclis önünde taleplerini dile getirdi.
ÖĞRETMENLER TABAN MAAŞ HAKLARI İÇİN NÖBETTE
Meclis’teki açıklamanın ardından kanun Meclis’e gelene kadar Meclis önünde nöbette olacaklarını açıkladı. Öğretmen Sendikası üye ve yöneticileri Meclis önündeki nöbeti çeşitli sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri tarafından ziyaret edilirken Türkiye’nin dört bir yanında İl Milli Eğitim Müdürlükleri önünde de nöbet eylemleri başlatıldı. İstanbul, İzmir, Bursa, Antalya, Samsun, Mersin ve Çanakkale’de öğretmenleri nöbeti sürüyor.
Ankara’da Meclis önündeki nöbetin yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı önünde de nöbet eylemi başladı.
Özel okulların sayısı daha azken, öğretmenlerin kamu güvencesini bırakıp gelebilmesi için kamuda aldığından daha yüksek maaşlar teklif ediliyordu. Bunu garantiye almak için de Özel Eğitim Kurumları Kanunu’na çalışan öğretmenlerin kamudaki denklerinden daha az maaş almayacağını ifade eden bir madde eklendi. Bugünlerde gündeme gelen “taban maaş” bu maddeyi ifade ediyor.
Ancak 2014 yılında özel okul oranı artınca özel okul patronlarının da baskısıyla Özel Eğitim Kurumları Kanunu’ndaki bu madde kaldırıldı. Özel okullarda, dershanelerde ve kurslarda çalışan öğretmenlerin maaşlarındaki dramatik düşüş için bir dönüm noktası oldu.
Sayıları yüz binlerle ifade edilen özel sektörde çalışan öğretmenler bu tarihten sonra hızlı bir düşüş yaşadı. Özellikle dershane ve kurslarda asgari ücretin bile altında binlerce öğretmen çalışıyor.
Öğretmen atamalarının yapılmaması bu alandaki yedek işgücü ordusunu büyütüp özel okul patronlarının elini rahatlatıyor. Bu zamana kadar mevcut sendika ya da sınıf örgütleri tarafından örgütlenmemiş olan öğretmenler ise işsizlik korkusunun da eklenmesiyle bu şartları kabul etmek durumunda kalıyor.
2021 yılında kurulan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (Öğretmen Sendikası), taban maaş düzenlemesinin yeniden getirilmesi talebiyle sınıf mücadelesine atıldı. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin tatil haklarını ihlal eden kurumları teşhir eden baskınlarıyla gündeme gelen sendika, öğretmenler arasında da hızla yaygınlaştı.
Sendika.Org