Fas’ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 497’ye, yaralıların sayısı 2 bin 476’ya yükseldi
Uluslararası yardım ekipleri helikopter ve kamyonlarla Fas’ta depremden en çok etkilenen yerlere ulaşmaya çalışırken bazı depremzedeler üçüncü günde geceyi sokakta geçirdi.
Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 497. Birleşmiş Milletler’e göre, depremden 300 bin kişi etkilendi.
Depremde yaralananların sayısı 2 bin 476’ya yükseldi. En ağır kaybı, Yüksek Atlas Dağları’ndaki El Hauz bölgesinin verdiği belirtiliyor.
İspanya ve İngiltere’den arama-kurtarma ekipleri Marakeş’teki çalışmaları katılıyor.
Fas’ta depremin kültürel mirasa verdiği hasar yeni yeni ortaya çıkıyor. Dünya Mirası listesinde yer alan Marakeş eski kentteki binalar de depremde hasar gördü.
Felakette hasar gören bir diğer yapı da depremin merkez üsüne yakın ücra bir noktada bulunan ve tarihsel açıdan önemli 12. yüzyıldan kalma Tinmel Camisi.
Fas depremin ardından orduyu aktive etti ve arama-kurtarma ekiplerini güçlendireceğini açıkladı.
ABD ve Fransa dahil çok sayıda ülkeden yardım teklifi gitti ancak Fas yalnızca İspanya, Katar, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin yardımını kabul ettiğini açıkladı.
Fas İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada sahadaki ihtiyaçların dikkatli bir şekilde değerlendirildiği ve bu gibi durumlarda “koordinasyon eksikliğinin ters tepebileceği” belirtildi.
Fas dört ülkeden yardım kabul edeceğini açıklasa da Şubat ayındaki depremlerin ardından Türkiye’nin yaptığı gibi uluslararası yardım talebinde bulunmadı. AFAD’ın yardım için hazır beklediklerine dair mesajları yanıtsız kaldı.
Çin devlet medyasına göre Çin Kızılhaç Derneği Fas Kızılay Derneği’ne 200 bin dolarlık acil insani yardım sağlayacak.
Reuters’ın haberine göre Çinli sağlık yetkilileri Fas’ta depremin ardından çalışmalara aktif bir şekilde katılıyor.
Çin devlet medyasında yer alan bir haberde, depremin ardından bir bebeğin dünyaya geldiği bildirildi.
Sendika.Org