Kartal Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar, bir gece yarısı haber verilmeden kesilen elektriklerinin yeniden bağlanmasını ve Hamam Sokak’ta bulunan kabinlerinin yerinde kalmasını istiyor. Kartal Belediyesi’ne gelen el ürünleri pazarında bulunmak isteyen gönüllü kadınların da ihtiyaçlarının karşılanması için kapasitenin artırılması gerektiğini söylüyorlar
Kartal Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi (Kartal Kadın Kooperatifi) ile dün (28 Ağustos) akşam üzeri Kartal Halkevi’nde buluştuk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait alanda Kartal Belediyesi ile anlaşmalı olarak 11 senedir 36 kooperatif üyesi kadın, el ürünleri pazarında masa açıyor. Masa açılan yerde kışın zor koşulların oluşması nedeniyle daha sonra kabinler getirilmiş. Ancak bu kabinlerin bir kısmı şimdi de sahile taşınmak isteniyor.
Kartal Belediyesi’ne 300’e yakın kadın kabinlerde satış yapmak için yılın başından beri başvurmuş durumda. Belediye memurları da kapasiteyi artırmak yerine kooperatif üyesi kadınlara dönüşümlü olarak kabinleri kullanmalarını söylüyor. Kadınlar da haftanın yedi günü açtıkları kabinleri dönüşümlü kullanmak istemiyor. Ekmek kapıları olan bu kabinlerin kapasitesinin artırılmasının Kartal’da yaşayan kadınların yararına olacağını söylüyorlar.
Kartal Kadın Kooperatifi’nin el ürünleri pazarı olarak kullandığı Hamam Sokak’ta boş alan ve üzerine sonradan inşa edilen kabinler iki hafta önce nedensiz bir şekilde tahliye edilmek istenince kooperatif üyesi kadınlar tepki gösterdi. Önceki dönem Belediye Başkanı Altınok Öz tarafından kadınlara tahsis edilen yerde önce elektrikler kesildi sonrasında da gece yarısı forkliftlerle gelen işçiler kabinleri götürmek istedi. Kadınlar durumu öğrenince hızla bölgeye geldi. Forkliftlerle gelen işçiler de tahliyeye dair bir evrak gösteremedi. Belediyenin sahile taşınmasını istediğini kendilerine söylediklerini anlattı. Forklifte yüklenen bir kabin, kadınların direnişi ve esnafların desteği ile tekrar yerine bırakılırken kırıldı. Kadınlar daha sonra kabini kendi imkanları ile tamir ettirdi.
Elektriklerin de kesilmesiyle saat 17.00-18.00’den sonra karanlıkta çalışmaya devam ediyorlar. Öte yandan kadınlar, belediye memurları tarafından esnafların gezilerek “Şikayetiniz var mı” gibi sorularla kendileri hakkında olumsuz algı oluşturulmasından rahatsız. Daha önce de kabinlerin bir kısmı kadınlar tarafından “kör nokta” diye tariflenen Soğanlık tarafına taşınmış, oraya giden kadınlar satışlarının düştüğünü söylemiş. Bununla birlikte Belediyenin kooperatif üzerinde söz hakkının olmaması gerektiğini de savunuyorlar.
Avukata da danışarak sorunlarını anlatan kadınlar kamuoyu oluşturmak da istiyor.
Kooperatif üyesi kadınların talepleri şöyle:
Sendika.Org (Derya Saadet)