Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, Kuzey Kore’nin nükleer programı ve Çin’in bölgedeki nüfuzu gündemleriyle toplanan G7 öncesinde Japon halkı, “Emperyalist zirveye hayır, nükleer savaşa hayır” diyerek eylem yaptı
Japonya’nın dönem başkanlığında Hiroşima kentinde gerçekleştirilen G7 Liderler Zirvesi başladı. G7 Liderler Zirvesi, Grand Prince Hiroshima Hotel’de gerçekleştirilecek.
Japonya’nın dönem başkanlığında düzenlenen ve 3 gün sürecek olan G7 Liderler Zirvesi, atom bombası trajedisine ilişkin eserlerin sergilendiği Barış Anıtı Müzesi’ne liderlerin ziyaretiyle başladı.
ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un yanı sıra Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de zirveye katılanlar arasında yer aldı.
Ziyaretin ardından liderler, atom bombası kurbanları için yapılan anıt mezara çelenk bıraktılar.
Japonya’nın Hiroşima kentinde 15 Mayıs Pazar günü yüzlerce kişi, G7 zirvesini ve Biden’ı protesto etmek için sokaklara döküldü. Protestocular atom bombasının atıldığı yerde bulunan Barış Anıtı Parkı’nda “Savaşa, nükleere, G7’ye hayır” yazılı dövizler tutarak eylem yaptı.
17 Mayıs’ta da zirveye yönelik eylemler sürdü. Eylemde “G7 Emperyalist zirveye hayır, nükleer savaşa hayır” dövizleri taşıdı.
Fotoğraf: Susan Walsh/REUTERS
6 Ağustos 1945 tarihinde ABD’nin Hiroşima’ya attığı atom bombası 70 bin kişi katledilmişti. 70 bin ila 80 bin kişinin de sonraki aylarda bombardımanın sonuçlarına bağlı olarak yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor. ABD bundan üç gün sonra da Nagazaki’ye bir atom bombası atmıştı.
Japonya, Almanya, ABD, Fransa, İtalya, İngiltere ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin zirvelerine Avrupa Birliği de katılıyor. Bugün Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de Japonya’ya gideceği ve zirveye katılacağı öğrenildi. Zelenskiy’nin daha önce liderlere videokonferans yoluyla hitap edeceği açıklanmıştı.
G7 Liderler Zirvesi, Pazar gününe kadar devam edecek ve Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin (KDHC) nükleer silah ve balistik füze programı, Çin’in bölgede arttığı öne sürülen askeri varlığı gibi küresel güvenlik konularının yanı sıra küresel ekonomi ve teknoloji gibi konuları ele alacak.
Japonya’nın Hiroşima kentinde bugün başlayan G7 Liderler Zirvesinde üye ülkeler Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı.
G7’nin Ukrayna ile ilgili oturumunun ardından yapılan açıklamada, üye ülkelerinin ürettiği teknolojileri, endüstriyel ekipman ve hizmetlerinden Rusya’nın mahrum bırakılması için bir dizi kararlar alındığı bildirildi.
Buna göre, Ukrayna savaşında Rusya için gerekli malların ihracatına getirilen kısıtlamaların yanı sıra Rusya adına ön saflara malzeme taşımakla suçlanan kuruluşlara da yaptırım uygulanması kararlaştırıldı.
Fotoğraf: Brendan Smialowski/REUTERS
Zirve öncesi İngiltere ile birlikte Avrupa Birliği (AB), yaptırımlardaki yasal boşlukları kapatacaklarını ve Rusya ile elmas ticaretini kısıtlayacaklarını açıklamıştı.
Zelensky’nin zirvede yapacağı konuşmada Rusya’ya karşı Ukrayna’ya savaş uçağı verilmesini yolundaki talebini yinelemesi bekleniyor.
Ukrayna liderinin zirveye davetli olarak katılacak olan ve son dönemde Rusya ile yakın askeri işbirliği içine girip Ukrayna’nın işgalini kınamayan ’ Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye G7 ülkelerini baskı yapasını isteyeceği tahmin ediliyor.
Sendika.Org