Ankara'da vakıf üniversitelerinin ekseriyetinin finalleri yüz yüze yapmakta ısrar etmesi pek çok üniversiteliyi barınma sorunu, ulaşım maliyetleri, önceden planlanmış yolculuklara ait biletlerin yanması gibi pek çok sorunla yüz yüze bırakıyor. Üniversiteliler ise bu mağduriyetlerin yaşanmaması için sınavların online yapılmasını talep ediyor
Ankara’da Bilkent Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, Medipol Ankara Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Yüksek İhtisas Üniversitesi, Lokman Hekim Üniversitesi ve OSTİM Teknik Üniversitesi senatolarında finalleri yüz yüze yapma kararı alınca öğrenciler çeşitli mağduriyetler yaşadı. Ufuk Üniversitesi ve Çankaya Üniversitesi ise kararlarını yeniden gözden geçirdikleri senato toplantısında bu karardan vazgeçtiler.
Depremin ardından alınan online eğitim kararının ardından çok sayıda üniversiteli memleketine döndü. Her ne kadar sonrasında hibrit eğitim kararıyla üniversitelilerin bir kısmı eğitim gördükleri kentlere dönseler de bu sefer de seçimler için çok sayıda üniversiteli memleketine geri döndü. Ancak seçimler ikinci tura kalınca çok sayıda üniversiteli yeniden memleketlerine gidecek.
Seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından YÖK, üniversitelere gönderdiği yazıyla finallerin seçim sonrasına bırakılacağını bildirdi. Yani üniversiteliler, seçimler için gittikleri memleketlerinden yeniden finalleri için eğitim gördükleri şehirlere gelmek zorunda kalacaklar.
Barınma da sorun, ulaşım da
Sendika.Org’a konuşan bir Başkent Üniversitesi öğrencisi, bu kadar fazla yolculuk yapmak durumunda kalmalarına rağmen hiçbir üniversitenin ulaşım desteği sağlamadığını söyledi. Üniversiteli şehirlerarası ulaşım giderlerindeki son yıllardaki artışı da hatırlatarak ciddi bir mağduriyet yaratıldığını ifade etti.
Üniversitelinin aktardığına göre pek çok yurt da o tarihlere kadar kapanıyor. Yani memleketlerinden üniversitelere çağırılan üniversitelileri bir de barınma sorunu bekliyor. Atılım Üniversitesi’nden bir öğrenci ise üniversitelerinin öğrencilere günlüğü 275 lira olan bir pansiyon önerdiğini söyledi, okulun bu gideri karşılamadığını da ekledi.
Erasmus, Work and Travel, staj planları bozuluyor
Sınavların yüz yüze yapılmasının yanı sıra seçimin ikinci tura kalmasından dolayı sınav takviminin sarkması da üniversitelileri olumsuz etkiliyor. Öğrenciler çok sayıda arkadaşlarının Erasmus, Work and Travel veya staj için aldıkları çok öncesinden aldıkları yurt dışına uçak biletlerinin sarkan sınav takvimlerinden dolayı yanacağını söyledi. Yabancı öğrencilerin de yine kendi ülkelerine dönmek için aldıkları uçak biletleri de aynı şekilde yanıyor.
Yine bir öğrenci, yeniden üniversite sınavına girmeyi planlayan arkadaşlarının da mağdur olduğunu söyledi. Üniversite sınavının 17 Haziran’da olduğunu söyleyen üniversiteli, normalde sınavlarının 13 Haziran’da biteceğini ama seçimden dolayı bu tarihi 23 Haziran’a ertelendiğini söyledi. Kendi memleketlerinde üniversite sınavlarına girmeyi planlayarak sınavlara kayıt yaptıran üniversitelilerin de planları bozuldu.
20 günde 25 sınav
Üniversitelilerin bir diğer mağduriyeti de sınav yoğunluğu oldu. Sınav takvimi sarkınca sonraki programların aksamaması adına takvim de sıkıştırıldı. Atılım Üniversitesi’nden bir öğrenci vizelerinin online yapılmasından kaynaklı etki oranlarının azaltılıp final sınavlarının sayısını her ders için ikiye çıkarıldığını söyledi. Her dersten iki finale girmeye mecbur bırakılan kimi öğrencilerin 20 günlük sınav takviminde 25 sınava girebileceğini söyledi.
Atılım Üniversitesi öğrencileri kendilerine online sınav kararı verilse bile iki final sınavının birden online olarak yapılamayacağının söylendiğini belirtiyor. Yani senatodan talepleri doğrultusunda bir karar çıksa dahi mağduriyetlerinin tamamının giderilmesine kapının kapatıldığını söylüyor. Öğrenciler mağduriyetlerinin gerçekten giderilebilmesi adına her iki final sınavını da kapsayacak bir kararın çıkmasını talep ediyor.
Öğrenciler harekete geçti, yönetim tehdit etti
Ankara’daki vakıf üniversitelerindeki öğrenciler ise bu mağduriyetlerin giderilmesi adına bir araya gelip harekete geçti. Ortak bir açıklama yayımlayan üniversiteliler mağduriyetlerin yaşanmaması adına sınavların online yapılmasını talep ediyor.
Atılım Üniversitesi öğrencileri ise ortak açıklamanın yanı sıra internet üzerinden bir imza kampanyası düzenleyerek 1300’e yakın imza topladı.
Başkent Üniversitesi’nden bir öğrenci ise bu taleplerini mail attıklarında ise Rektörlük tarafından soruşturma açılmakla tehdit edildiklerini söyledi.
Öğrencilerin açıklaması şöyle:
Sendika.Org/Ankara