Ataşehir Belediyesi’nde taşeron olarak çalışan yarı zamanlı öğretmenler gasp edilen nisan ayı maaşları, dayatılan güvencesizlik ve ücretlerinin düşürülme isteğine karşı mücadele etmek için bir araya geliyor
Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde açılan spor, kültür ve sanat kursları nisan ayında ihale gerekçesiyle durduruldu. Araya bayramın girmesi ve ihale sürecinin de uzamasıyla haftalar süren boşluğun faturası ise yarı zamanlı çalışan öğretmenlere kesildi. Ders saati üzerinden ücret alan öğretmenler, nisan ayı için ücret alamadı.
Ücretlerin zaten sürekli geç ve eksik yatırılmasından şikayetçi olan öğretmenler, bu hak gaspının üstüne bir araya gelmeye başladı. Ataşehir Belediyesi Part Time Öğretmenler Platformu’nu kuran öğretmenler, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’yla da temas kurarak yaşadıklarını ve taleplerini kamuoyuna duyurdu.
Nisan ayı ücretlerinin gasp edildiğini, ders ücretlerinin düşürülmeye çalışıldığını ve güvencesiz şekilde çalışmaya zorlandıklarını ifade eden bir öğretmen, sürecin arka planını ve gelişim seyrini Sendika.Org’a anlattı.
📢
Ataşehir Belediyesinde ( @atasehirbld) çalışan öğretmenler, uğradıkları haksızlığa karşı Sendikamız çatısı altında bir açıklama yaptı.(Üye ve takipçilerimizin paylaşıma rt ve yorum ile desteğini bekliyoruz.) @herkesicinCHP@CHPAtasehirilce@battalilgezdi34@kilicdarogluk pic.twitter.com/2xPKl6KIxB
— Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası (@ogretmensendika) May 3, 2023
Ataşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı kurslarda 90’a yakın yarı zamanlı öğretmen çalışıyor. Pilates, resim, tiyatro, bale, dans, satranç gibi kültür, spor ve sanat alanlarındaki kurslarda eğitim veriyorlar. Tam zamanlı çalışan öğretmenler de var ancak azınlıktalar. Eğitimci kadrosunun önemli bir bölümünü yarı zamanlı öğretmenler oluşturuyor. Yarı zamanlı öğretmenler aynı zamanda taşeron olarak çalışıyor.
Belediyeden ihale almış nakliye veya temizlik alanındaki şirketlerin bünyesinde çalışan öğretmenlerin en büyük sorunlarından biri de güvencesizlik. Kurslar 8-9 ay sürse de öğretmenler 3 aylık sözleşmelerle çalışıyorlar.
“Maaşlar hep problemdi zaten” dedi konuştuğumuz öğretmen. Sadece kendilerinin değil, Ataşehir Belediyesi’nin bütün çalışanları için bu problemin olduğunu ekledi. Belediyenin kendi iştiraklerindeki işçilerin de benzer sorunları yaşadığını söyledi. Öğretmen maaşların tek seferde değil, bir aya yayılacak şekilde parça parça yatırıldığını ifade etti.
Kendilerinin ise en kötü durumda olan kesim olduğunu vurguladı. “Herkese yatırılır, sonra bize yatar” sözleriyle yaşadıklarını dile getiren öğretmen, belediyenin her seferinde bütçe yetersizliğini öne sürdüğünü söyledi. Saat başı ücret aldıkları için zaten tatil ilan edilen günlerin, hava şartlarından dolayı herkesin idari izinli olduğu günlerin kendileri için kesinti sebebi olduğunu söyleyen öğretmen, nisan ayındaki bir ayı bulan kesintinin bardağı taşıran son damla olduğunu belirtti.
Bu yıl maaş yatırma konusundaki gecikmelerin daha da sıklaştığını ifade eden öğretmen, bu kadar yaşanan şeyin üstüne bir de ders ücretleri düşürmek istediklerini söyledi. Bir önceki sözleşmede ücretlerde bir iyileştirme yapıldığını ve 125 lira civarına kadar yükseltildiğini söyleyen öğretmen, bu sözleşme döneminde 90-100 liraya düşürmek istediklerini belirtti. Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Kamil Yavuz’un yine bütçe yetersizliğini öne sürdüğünü de ekledi.
Belediyenin bir kamu kurumu olduğunun ve yönetiminin de muhalif bir partide, CHP’de olduğunu hatırlatan öğretmen, böyle bir güvencesizlik ve kötü şartlar dayatılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi. Rahatlıkla gerçekleştirilebilir talepleri olduğunu ifade eden öğretmen, Ataşehir Belediyesi Part Time Öğretmenler Platformu’nu kurduklarını ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’yla da birlikte hareket ettiklerini, haklarından vazgeçmediklerini ve mücadele edeceklerini söyledi.
Öğretmenlerin talepleri şöyle:
Sendika.Org