Hataylı sanatçılar: “Yaşatmak ve yaratmak için Asi’nin çocukları burada”

Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı'nda 6 Şubat depremlerinden sonra yürütülen çalışmalarla ilgili basın açıklaması yaptı

Hataylı sanatçılar: “Yaşatmak ve yaratmak için Asi’nin çocukları burada”

Hatay Kültür Sanat ve Edebiyat Platformu Antakya Köprübaşı’nda 6 Şubat depremlerinden sonra yürütülen çalışmalarla ilgili basın açıklaması yaptı.

Şair, yazar, edebiyatçı ve STK’ların katıldığı basın açıklamasını Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu adına dönem sözcüsü Müslüm Kabadayı yaptı

Kabadayı konuşmasında, deprem sonrası yürütülen çalışmalardaki plansızlık ve bilimsellikten uzak anlayışa dikkat çekti. Kabadayı, “Hatay Valiliği tarafından 06.04.2023 tarihinde ilan edilen listeyle Hatay’daki hasarlı binaların acilen yıkılacağı, yıkılan binaların da acilen enkazlarının kaldırılacağı bildirilmiştir. Kadim kentlerimizin tarihi ve kültürel değeri olan yapılarının bir moloz, enkaz gibi görülüp yıkılmasını ve taşınmasını kabul etmiyoruz. Bütün kentlerimizdeki, yerleşim birimlerindeki tarihi ve kültürel yapıların ilgili bilim insanlarından oluşan kurullar tarafından incelenerek bilimsel bir çalışmayla korunmasını, güçlendirilmesini veya aslına uygun biçimde yeniden inşa edilmesini istiyoruz. Kadim kentlerimiz, ülkemizi beton mezarlığına dönüştürenlerin rant hırsına hiçbir biçimde kurban edilemez” dedi.

Hatay Tabip Odası, Hatay Barosu, Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri Platformu, İnsan Hakları Derneği temsilcilerinin de destek verdiği basın açıklamasında Kabadayı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu olarak, M.Ö. 195 yılında şair Euphorion’un Antakya’da kurduğu kütüphane kültürünün yeniden canlandırılması için çalışacağız. Antakya Tykhe’sinin elindeki başak demetiyle kentin zenginliğini, ayağıyla bastığı erkeğin Asi (Orontes) nehrini, başındaki taçla yıkıntıları günümüze kadar gelen surları temsil ettiği kadim kentimiz Antakya başta olmak üzere tüm kentlerimizin yeniden ayağa kaldırılması için var gücümüzle çalışacağız. Hatay’ın yetiştirdiği büyük şair ve yazarlardan Ali Yüce’nin “Antakya Çarşıları”nın, Süleyman Okay’ın “Sevda Tutuklanamaz”ının, Sabahattin Yalkın’ın “Asi Destanı”nın, Ayla Kutlu’nun “Islak Güneş”inin, Burhan Günel’in “Acının Askerleri”nin,  ve daha nice yapıtın üretildiği coğrafyamıza sahip çıkacağız. Tarihin ilk ışıklı caddesi olan Herode’nin, günümüzün Kurtuluş Caddesi’nin aslına uygun olarak yeniden kültür-sanat ve edebiyat mekanına dönüştürülmesi için kalemlerimizi, fırçalarımızı ve notalarımızı kullanacağız. Bu amaçla bugün Antakya’da ilk örnek olarak çadır kütüphanemizi, sanat ve edebiyat insanlarının halkla buluşmasını sağlayacak mekanımızı hayata geçiriyoruz. 

Bütün çalışmalarımızı, şimdi aramızda bulunan demokratik kitle örgütlerimiz gibi Hatay’ın yaralarını sarmak için çalışan bütün platformlarla, bilim-sanat-edebiyat insanlarıyla dayanışarak yapacağız.

Kadim kentlerimizin ayağa kaldırılması ve bir daha enkaz altında kalmamak amacıyla eşit-özgür insanların yaşadığı bir ülke için yürüttüğümüz mücadelede emek veren herkese teşekkür ediyor, hepimizin yolu açık olsun diyoruz.

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur