Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay'daki gönüllüleri ile çevre sağlığı raporunu yayımladı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Hatay’daki gönüllüleri ile çevre sağlığı raporunu yayımladı.
Raporda şunlar söylendi:
Antakya merkezi için felaket öncesinde aktif ve yoğun olarak Karaçay İçme Suyu Arıtım Tesisi ve Harbiye Depolama kullanılıyor. Bu iki hattın mevcut kullanım durumu, nerede ne gibi arıza ve kesintilerin olduğu tespiti ivedi bir şekilde tespit edilemediği için felaket sonrasında daha az kullanımda olan (bir nevi yedekte tutulan) Çekmece Şebeke Hattı yoğun kullanım için devreye alınıyor. Bu hat felaket öncesinde aktif kullanımda olmadığı için süper klorizasyon ile hattın dezenfeksiyonu yapılıyor. Aynı zamanda Bağrıyanık ve Saraycık su depoları var ve aktif olarak klorlama cihazı var.
Hatay il genelinde yoğun olarak sondaj, tulumba, kuyu seklinde içme kullanma suyu temini söz konusu. Örneğin, saha çalışması yapmak üzere TTB/SES olarak üç kez gidilen Tanışma Köyünde 300 tonluk bir depo mevcut. Otomatik klor cihazı mevcut fakat arızalı.Saha ekiplerimiz her gittiklerinde bakiye klor ölçümü yaptı. HATSU ile yapılan ortak çalışma ile köyün kendisine ait olan depoda hem manuel ve sonrası içinde cihaz aktif hale getirilerek klorlama yapılması sağlandı.
Hatay İl Sağlık Müdürlüğü yerel su idaresi ile irtibatlı değil, dolayısıyla koordine bir çalışma yürütülmüyor.
26.02.203 Pazar Defne İlçe Sağlık Müdürlüğü, Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü ile iletişim kurularak yapılmakta olan çalışmalar ve bölge hakkında bilgi alındı. Aktif olarak sahada çalışan çevre sağlık teknisyeni ile görüştüğümüzde; HATSU şehrin tamamına sadece kullanım amaçlı şebeke suyu vermeye çalışıyor. Elektrik verilebilen noktalarda mevcut klor cihazları ile minimum 1 ppm düzeyinde klorlama yapılıyor. Fakat elektrik olmayan/verilemeyen noktalarda klorlama yapılamıyor. Manuel klorlama konusunda yetersizlik var.
Defne ilçesinde günlük olarak 4-5 noktadan mikrobiyolojik su numunesi alınarak, Eğitim Araştırma Hastanesi Bahçesinde bulunan Mobil Halk Sağlığı Laboratuvarına teslim ediliyor.
Şehrin genelinden alınan yaklaşık 53-55 numune Adana Halk Sağlığı Laboratuvarına gönderiliyor. Analiz sonuçları hakkında tüm çabamıza rağmen bilgi edinilemedi.
Raporda öneriler şöyle sıralandı:
Depremzedelerin en önemli ihtiyacı olan temiz suya erişimi bir an önce sağlanması,
Köyler dahil olmak üzere içme ve kullanma amaçlı kullanılan suyun klorlanması ve analizlerinin düzenli yapılması,
Su analizlerinin düzenli bir şekilde halk ve kurumlarımla paylaşılması,
Enkazların kaldırılması boyunca şirketlerin ve resmi kurumların denetlenmesi,
Enkazların toz yaratmayacak şekilde sulanarak kaldırılması,
Enkazların başka bir çevre felaketine yol açmayacak şekilde uygun yerlere aktarılması, doğal sit alanları, tarım arazileri, yer altı su kaynaklarının olduğu bölgelere dökülmemesi,
Enkaz kaldırma çalışmalarında yer alan tüm personele koruyucu maske ve ekipman verilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınması.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Sendika.Org