Son yirmi yıldır Adana içinde göç alan Kuzey Adana’dan tersine göç başladı. Depremde en çok yıkımın yaşandığı bölge boşalıyor. Artan kiraları karşılayamayanlar ise parklarda hayata tutunmaya çalışıyor
Depremin diğer illere nazaran daha az etkilediği Adana’da yıkımlar belirli bir bölgede yoğunlaştı. Güzelyalı Mahallesi, Turgut Özal Bulvarı, Süleyman Demirel Bulvarı, Kenan Evren Bulvarı ve civarını kapsayan Kuzey Adana, en fazla yıkımın yaşandığı bölge oldu. Son yirmi yıldır Adana içinde göç alan bölgeden Adana’nın çeşitli yerlerine tersine göç başladı.
Depremde yıkılan binaların önemli bir bölümü bu bölgede. Sokaklarda gezdiğimizde yıkım kararı alınan ve şerit çekilen çok sayıda binanın olduğu da dikkatimizi çekiyor. Bölge büyük oranda boşalmış durumda. Akşam sokaklarda turladığımızda her apartmanda lambaları yanan daire sayısı bir elin parmağını geçmiyor. 10 ve daha fazla katlı apartmanların çoğunlukta olduğu bu bölgede ikamet eden nüfus neredeyse beşte birine düşmüş durumda.
Nüfus yoğunluğu yüksek olan bu bölge özellikle Hatay merkezli depremin ardından önemli oranda boşalınca Adana’nın çeşitli yerlerine göçler başladı. Büyük bir nüfusun kiralık evlere yönelmesiyle de kiralarda önemli bir artış yaşandı. Kiralar 10 bin liraya dayandı, yer yer aştı. Kuzey Adana içinde olup az hasarlı olan evler bile 8 bin lirayla ilana çıktı.
Bu göçün bir başka boyutu da Kuzey Adana’daki parklar. Evleri yıkılmış, orta veya ağır hasar almış, hafif hasar alsa bile rahat oturamayan ancak bu fiyatlarla bir ev de kiralayamayan Adanalıların adresi parklar oldu. Turgut Özal Bulvarı’nda Dermancan Tıp Merkezi’nin bulunduğu kavşaktan girdiğimizde büyükçe bir park olan Cumhuriyet Parkı’nı gezdik. Cumhuriyet Parkı, ev bulamayıp da çadır kurmak zorunda kalan Adanalılara ev sahipliği yapan parklardan biri.
Depremin üzerinden bir aydan fazla zaman geçti ancak büyük oranda boşaltılmış binalar arasında kalan bu parkta konaklayan yurttaşlara henüz bir konteynır gösterilmedi. 20’nin üzerinde çadırın bulunduğu parkta çadırlarda elektrik yok.
Çadırlarda kalanların büyük kısmı kiracı. Evleri ağır veya orta hasarlı. Kimisinin evine hafif hasarlı raporu verilmiş ancak itiraz edeceklerini söylüyorlar. Kolonlarında çatlak olduğunu ekleyip karara da tepki gösteriyorlar. Kimisinin işi bu bölgede, kiminin yakınları bu bölgede olduğundan ayrılmak istemiyor.
Çadırların önünde küçük tüplerle yemek düzenekleri kurulmuş. Birkaç gün öncesine kadar bir yemek şirketinin yemek dağıttığını ancak onun da kesildiğini ifade ediyor Cumhuriyet Parkı’nda kalanlar. Parkta belediyenin koyduğu bir tuvalet var ancak duş yok. Konuştuğumuz kişiler evlerinde kalabilen yakınlarına gidip duş ihtiyaçlarını giderdiklerini ifade ediyor.
Çadırların bir kısmı AFAD çadırı, bir kısmı Seyhan Belediyesi’nin ve Adana Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği çadırlar, geri kalanı da ya bağışlanmış ya da bir şekilde edinilmiş çadırlar. AFAD çadırında kalan bir yurttaş ilk günler AFAD’ın çadır kurduğunu ancak kısa süre içinde AFAD ekiplerinin gelip çadırı geri istediklerini anlattı. Yurttaşın anlattığına göre Valilik kararı olduğunu söyleyen ekipler, ‘Adana’da çadır ihtiyacının olmadığını’, bu yüzden de çadırların alınıp diğer bölgelere gönderileceğini söylemiş. Ancak tepki gösterip çadırı vermek istemeyenleri de üstelememişler. Aynı kişi parktaki diğer AFAD çadırlarının da sadece AFAD gönüllülerine verildiğini ekledi.
Parkta kalanların sürekli bahsettiği isimlerden biri de Alpargün. Hasan Alpargün, Kuzey Kıbrıs’ta yakalanan müteahhit. Hasan Alpargün Apartmanı dışında yaptığı Ekim, Zeray ve Saimbey apartmanları da depremde çöktü ve yüzlerce kişiye mezar oldu. Alpargün’ün farklı semtlerde yaptığı apartman ve siteler de depremzedelerin gündemi. Oturan yakınlarını arayıp uyarıyorlar, öğrendiklerini birbirleriyle paylaşıyorlar.
Sendika.Org/Adana