Fransa'da içeriğinin açıklandığı 10 Ocak'tan bu yana kitlesel grev ve protestolara neden olan tartışmalı emeklilik reformu Senato'da kabul edildi
Emeklilik yaşını kademeli olarak 64’e çıkarmayı hedefleyen reforma ilişkin yasa tasarısının nihai metni ikinci kez Senato’da görüşüldü. Emeklilik reformuna ilişkin yasa tasarısı Senato’da, 114’e karşı 193 oyla kabul edildi. 38 Senatör çekimser kaldı.
Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, 10 Ocak’ta, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un seçim vaatleri arasında yer alan emeklilik reformunun hayata geçirileceğini açıklamıştı.
Emeklilik yaşının 62 olduğu ülkede 1 Eylül’den itibaren yasal emeklilik yaşının kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılacağını ifade eden Borne, 2027’de emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartı getirileceğini söylemişti.
Tartışmalı reforma karşı ülke çapında 19 Ocak’tan bu yana birçok kez grev ve protesto düzenlendi.
Bugün (16 Mart) de ana sendikaların ulusal sekreterleri, bir mikrofon ve kamera kalabalığıyla çevrili olarak, Meclis’e çok yakın olan Paris’teki Place Herriot’a geldiler.
Bir ortak açıklama yapıldı.
🔴 Déclaration commune des organisations syndicales devant l’Assemblée Nationale ⤵️https://t.co/weMgT3QEMS pic.twitter.com/qdx19bm74E
— La CGT (@lacgtcommunique) March 16, 2023
15 Mart Grevi: İçişleri Bakanlığı’na göre Fransa’da 480.000 gösterici, CGT’ye göre 1,7 milyon gösterici
Grevin onuncu gününde, toplanmayan 7 bin 600 ton çöple başkentte çöp birikmeye devam ederken, belediyeye göre bu “felaket” durumun sorumluluğunu toplumsal hareketi destekleyen hükümet ve belediye binasına devrediyor.
CGT’ye göre, yaklaşık 1,7 milyon kişi Çarşamba günü Fransa’da emeklilik reformuna karşı seferberliğin sekizinci gününde gösteri yaptı. İçişleri Bakanlığı ise 480.000 gösterici saydı.