Çorlu Tren Katliamı davası 19 Temmuz’a ertelendi

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin dava öncesinde aileler, mahkeme önüne kadar yürüdü. Dava 19 Temmuz 2023'e ertelendi. Sanıklar hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin ise devamına karar verildi. Duruşmadan sonra açıklama yapan Mısra Öz, "Bu ülkede daha fazla canların yanmaması için, bu tür katliamların davalarının sorumluluğu mahkeme heyetlerinin omuzlarındadır" dedi

Çorlu Tren Katliamı davası 19 Temmuz’a ertelendi

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin 13 sanıklı davanın duruşması başladı. Aileler, dava öncesinde Çorlu Santral’dan başlayarak, “Adalet istiyoruz” yazılı pankartla ve “Gün gelecek, devran dönecek. Katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla duruşmanın yapılacağı salona kadar yürüdü.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılamanın 13. duruşması, bugün (21 Mart) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşma öncesinde aileler, Çorlu Santral önünde bir araya gelerek duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne kadar yürüyüş yaptı.

Aileler, yürüyüş sırasında, katliamda yaşamını yitirenlerin resimlerinin yer aldığı “Adalet istiyoruz” yazılı pankartla “Hak, hukuk, adalet; kaza değil, cinayet”, “Çorlu’nun hesabı sorulacak” ve “Gün gelecek, devran dönecek. Katiller halka hesap verecek” sloganları attı. Duruşmanın yapılacağı yere ulaşan aileler, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyarak hep bir ağızdan “Burada” dedi. Aileler duruşma öncesinde mahkeme salonu önünde konuştu.

Duruşmadan

Davada jeoloji mühendisi Yasin Baba tanık olarak dinlendi. Yasin Baba katliamın olduğu dönemde TCDD 1. Bölge Bakım Servis Müdürlüğü’nde çalışıyordu. Baba, davada yargılanan Nizamettin Aras’ın yerine TCDD 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcılığı görevine getirildi.

Tanık Tuncel Kahraman’ın beyanları alındı. Tuncel Kahraman’ın beyanına karşı sanıkların diyecekleri soruldu. Sanık müdafileri aleyhe hususları kabul etmediklerini beyan ettiler.

Savcı mütalaasında “Katılanların tanık, bilirkişi, genel müdürlük yetkilileri ile ilgili suç duyurusu taleplerinin reddine, sair hususların giderilmesine” dedi.

Duruşma sona erdi. Mahkemenin ara kararı şunlar:

  • TCDD Genel Müdürlüğü personeli hakkında verilen takipsizlik kararının kesinleşip kesinleşmediğinin sorulmasına
  • Olay günü ve bir gün öncesinde 1. Bölge Müdürlüğü nezdinde trafik güvenliği ekibi kurulup kurulmadığı; kurulduysa yetkilerinin neler olduğu, kimlerden oluştuğu hususunda yazı yazılmasına
  • Dosyanın bilirkişiye verilmesine ve bilirkişiden dosyadaki tüm sanıklar yönünden ve yapılan bütün itirazlar değerlendirerek rapor hazırlanmasının istenilmesine
  • Sanıklar hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin aynen devamına ve duruşmanın 19.07.2023 – 09.30’a bırakılmasına

Davanın ardından mahkeme salonu önünde bir açıklama yapıldı.

Oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz, “Bu ülkede daha fazla canların yanmaması için, bu tür katliamların davalarının sorumluluğu mahkeme heyetlerinin omuzlarındadır” dedi.

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur