Enerji işçileri İSPER yöneticilerinin oyununu bozdu: Bilirkişi keşfinde İSPER işçilerinin İSKİ’nin işlerini düşük ücretlerle yaptığı ortaya serildi

İSKİ'deki muvazaa davası kapsamında yapılan bilirkişi tespit gezisi öncesinde İBB'ye bağlı İSPER A.Ş.'nin yöneticileri işçileri bilirkişinin sorması durumunda İSPER'den işe girdiklerini, talimatları İSPER'den aldıklarını ve İSKİ'nin işlerini yapmadıklarını söylemeye zorladı. İşçiler yöneticilerin oyununu bozdu. Bilirkişi keşfinde işçilerin taşeron olarak asıl işi yaptıkları ve çok düşük ücretlerle asıl işi yaptıkları ortaya serildi

Enerji işçileri İSPER yöneticilerinin oyununu bozdu: Bilirkişi keşfinde İSPER işçilerinin İSKİ’nin işlerini düşük ücretlerle yaptığı ortaya serildi

696 sayılı KHK’yla taşerondan kadroya geçirileceği söylenen belediye işçileri, belediye bünyesinde kurulan şirketlerin çalışanları haline getirildi. Taşeron sistemi belediyelerin patronluğunda devam ettirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İSPER A.Ş. de bu şirketlerden biri. İSKİ’nin ana görevlerini üstlenen 2400 işçi, İSPER bünyesinde görünüyor ancak İSKİ işçilerinin haklarından faydalanamıyor.

DİSK/Enerji-Sen, işçilerin İSPER’in değil, İSKİ’nin işçisi olması gerektiğini ve eşit koşullarda çalışmaları gerektiğini yıllardır ifade ediyor. Bu mücadele içinde açılan muvazaa davasında atanan bilirkişi, saha personeline yönelik bir teftiş yaptı.

Yöneticilerden ‘hiçbir şey anlatmayın’ baskısı

Teftiş gezisi öncesinde İSPER yöneticileri, işçiler üzerinde baskı kurdu. Bilirkişinin sorması durumunda İSPER’den işe girdiklerini, talimatları İSPER’den aldıklarını ve İSKİ’nin işlerini yapmadıklarını söylemeye zorladı. Yöneticiler, şeflere işçilerle bilirkişi heyetini karşılaştırmama ve işçileri sahadan çekme talimatını da verdi.

Enerji işçileri oyunu bozdu

Ancak işler İSPER yöneticilerinin hesap ettiği gibi gitmedi. Açma kapama servislerinde, atölyelerde, arıtma tesislerinde ve diğer işyerlerindeki işçiler bilirkişi heyetine yaptıkları işin İSKİ’nin asli işleri olduğunu ifade etti. Bilirkişi keşfinde işçilerin taşeron olarak asıl işi yaptıkları ve çok düşük ücretlerle asıl işi yaptıkları yerinde tespit edildi.

“Bu işin peşini bırakmayacağız”

Tespit gezisinin ardından açıklama yapan DİSK/Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, olumlu bir adım olduğunu ifade etti. “Bu işin peşini bırakmayacağız” diyen Keskin, enerji işçilerinin güvence ve eşit işe eşit ücret mücadelesinde bu davanın önemli olduğunu ve bu dava için de enerji işçilerinin İSPER yöneticilerinin oyununu bozduğunu belirtti.

Yetkili sendika TES-İŞ’in bu zamana kadar böyle bir adım atmadığını, kendilerinin girişimleriyle bu çalışma düzeninin değiştirilmesine dair adım atıldığını hatırlatan Keskin, sarı sendikalarla kurulan toplu sözleşme masalarını da yine enerji işçilerinin ortak iradesiyle bozacaklarını ekledi.


Ne olmuştu?

24 Aralık 2017’de çıkarılan 696 sayılı KHK ile taşeron firmalarda çalışan işçiler “kadrolu” hale getirilerek çalıştıkları kurumun bünyesinde istihdam edilmeye başladılar.

Daha önce taşeron şirketler bünyesinde çalıştırılan İSKİ ve İGDAŞ işçileri de İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan İSPER adlı şirkette çalıştırılmaya başladı. Aslında İSPER belediyenin kurduğu büyük bir taşeron şirketten başka bir şey değil. Tek görevi belediyenin ilgili kurumlarına personel sağlamak. Yani taşeron firmalar KHK yoluyla devre dışı kaldı ancak taşeron çalıştırma biçimi belediye içinde İSPER denilen şirketle kurumsallaştırıldı.

Sözde kuru bir “iş güvencesi” getirildi ama ücretler, çalışma koşulları, servis-yemek konuları, personel giyim-alet edevat meseleleri tıpkı taşeron firmalarda olduğu gibi devam ettirildi. İşçiler su alan botlarla kış aylarında çalışmaya zorlandı. İBB tarafından günlük yemek ücreti olarak sadece 11 lira verildi.

Çıkarılan KHK işçiye “kadro” verirken diğer tüm konularda işçinin elini kolunu bağladı. İşçiler sendikaya üye olsa da 2,5 yıl boyunca yani 2020’nin Haziran ayına kadar toplu iş sözleşmesi yapamadı. İşveren desteğiyle üye yapıldıkları Türk İş’e bağlı TES-İŞ sendikası ise işçilerin hiçbir sorununu çözmeye yanaşmadı. TES-İŞ’in aldığı yetkiyle yaptığı toplu sözleşmeyle İBB’de çalışan enerji işçileri sefalet ücretlerine mahkum edildi.

İşçilerin örgütlenmesine yönelik son saldırı ise Hak İş’in açtığı işkolu itiraz davasından geldi. Mahkeme, işçilerin işkolunun enerji değil, genel hizmetler işkolu olduğuna karar verdi. DİSK/Enerji-Sen ise konuya ilişkin bir muvazaa davası açtı. Dava devam ediyor.

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur