Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin dava öncesinde aileler, mahkeme önüne kadar yürüdü. Dava 21 Mart 2023'e ertelendi. Sanıklar hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin ise devamına karar verildi. Duruşmadan sonra açıklama yapan Mısra Öz, "Biz evlat koyduk toprağa ve bu evlatların hesabını sormadan da hiçbir yere gitmeyeceğiz" dedi
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin 13 sanıklı davanın 12. duruşması başladı. Aileler, dava öncesinde Çorlu Santral’dan başlayarak, “Adalet istiyoruz” yazılı pankartla ve “Gün gelecek, devran dönecek. Katiller halka hesap verecek” sloganlarıyla duruşmanın yapılacağı salona kadar yürüdü.
Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği, 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren kazasına ilişkin yargılamanın 12. duruşması, bugün (11 Ocak) Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşma öncesinde aileler, Çorlu Santral önünde bir araya gelerek duruşmanın yapılacağı Çorlu Halk Eğitim Merkezi’ne kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüşe CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer de katıldı.
Aileler, yürüyüş sırasında, katliamda yaşamını yitirenlerin resimlerinin yer aldığı “Adalet istiyoruz” yazılı pankartla “Hak, hukuk, adalet; kaza değil, cinayet”, “Çorlu’nun hesabı sorulacak” ve “Gün gelecek, devran dönecek. Katiller halka hesap verecek” sloganları attı. Duruşmanın yapılacağı yere ulaşan aileler, katliamda yaşamını yitirenlerin isimlerini okuyarak hep bir ağızdan “Burada” dedi.
Katliamda oğlu Oğuz Arda Sel ile eski eşi Hakan Sel’i kaybeden Mısra Öz, mahkeme salonu önünde yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdürü Mümin Karasu’nun tutuklanıp ardından tahliye edilmesine tepki gösterdi. Öz, şunları söyledi:
Biz evlatlarımızı 5 yıldır toprağın altından seviyoruz. Biz her duruşmada katillerin pankartlarını, isimlerini ellerimizde taşıyoruz. Gerçek sorumluların, sorumluluğunu bilmeyerek iş yapanların neticesinde evlatlarımızı kaybettik. Vazgeçmeyeceğiz davamızdan. Adalet bir gün herkese lazım olacak. Hatta bu kararları vermeyip 5 yıldır adalet peşinde bizleri koşturanların da ihtiyacı olacak. Biz katillere de yargı adına bağımsız davranmayanlara da hesabını soracağız. Evlatlarımız, bizim evlatlarımız. Eğer bugün buradaysak yarın sizin evlatlarınız mezarda olmasın diye tüm çabamız. Katiller hesap vermedikçe biz sevdiklerimizi, sizler sevdiklerinizi kaybetmeye devam edeceksiniz. Bugün Mümin Karasu içeride bütün sanıkların işaret ettiği asıl kişi Mümin Karasu, 5 yılın sonunda ilk defa yargının karşısında hesap verecek. Gerçek sorumluları korumaktan vazgeçene kadar biz burada olacağız.
Katliamda kardeşlerini, yeğenini ve kızını kaybeden Zeliha Bilgin de “Adalet uyuyor. Adalet uymaya devam ediyor ama bizler burada olduğumuz sürece adaleti uyandıracağız. Bir gün bu haklı davamızda haklı çıkacağız. Yanımızda olduğunuz için teşekkür ederiz” diye konuştu.
Duruşmadan
Zeliha Bilgin, duruşmanın yapılacağı konferans salonuna girdiğinde, kızının o gün üzerinde parçalanan pantolonunu kaldırıp sanıklara göstererek “Ben bunun için mücadele veriyorum. 5 sene oldu. Aynı acıları yaşamadan ölmeyin inşallah. Ne bana hesap verebileceksiniz ne adalete ne de Allah’a. Allah aynısını size de yaşatsın, 5 yıldır dua ediyorum. Evlatlarınıza hasret kalın” dedi.
Duruşma, sanık ve katılan yoklamasıyla başladı. Duruşmaya şikayetçi taraf ile sanık ve avukatları katıldı.
Mahkeme, TCDD Bölge Demiryolu Bakım Müdürü sanık Mümin Karasu, duruşmalara katılmayarak ifade vermediği için hakkında tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarmıştı. Bu kararın ardından tutuklanan Karasu’nun avukatları, mahkemeye itiraz dilekçesi sunmuştu. Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı reddetmiş, itirazın değerlendirilmesi için üst mahkeme olan Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. 2. Ağır Ceza Mahkemesi, itirazı yerinde görerek 23 Kasım 2022 tarihinde sanık Karasu’nun adli kontrol şartıyla tahliyesine karar vermişti.
Kimlik tespitlerinin yapıldığı duruşmada, sanık Mümin Karasu, evli ve 2 çocuklu olduğunu söyleyerek, halen TCDD’de görev yaptığını ve aylık kazancının 15 bin 900 TL olduğunu belirtti.
Kimlik tespitinin ardından, Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen ek iddianame okundu. Mahkeme başkanı, ek iddianamenin devam eden yargılama dosyasıyla birleştirildiğini belirtti. Mahkeme, savcının iddianameyi hazırlarken sehven eklemeyi unuttuğu sanıklar hakkında başka bir ek iddianame hazırlandığını ve bu iddianamenin de devam eden dosyayla birleştirildiğini kaydetti.
Mahkemede savunması alınan dönemin TCDD 1. Bölge Müdürü sanık Nihat Aslan da şunları söyledi:
Ben bir bölge müdürüyüm. 2016 yılının aralık ayında atandım. Her bölgenin bir sınırı vardır. Bana bağlı 11 tane servis müdürlüğü vardır. Ve bunların da alt birimleri vardır. Bunların hepsinin koordinasyonunu sağlamaktayım. Benim görevim servis müdürlerine müdahale etmek değildir, birimler arası koordinasyonu sağlamaktır. Meteoroloji ile bir protokol yapmamakla suçlanıyorum. Bu benim görevim değildir. Müdürlüklerin görevidir. Bizim kamu kurumlarıyla sözleşme yapmaya yetkimiz yok. Sadece araç kiralama gibi işlerde sözleşme yapma yetkimiz var. Benim denetleme yetkim de yoktur. Balast tutucunun yapılmamasıyla suçlanıyorum. Bu da teknik bir iştir, benim işim değildir. Bu suçlamaları kabul etmiyorum. Her servis, kendi bütçesini ayarlar. Servis müdürleri de daire başkanıyla bütçe görüşmeleri yaparlar. Bütçe, her yıl başında bize gönderilir.
Mahkemenin, 2018 yılında yapılan ihale iptaline ilişkin sorusuna, “Hatırlayamadım” diye cevap veren Aslan, “Bu ihale iptal edildiyse mutlaka ek ödenek istenmiştir” dedi. Mahkeme, sanığa imzaladığı ihalenin iptaline ilişkin belgeyi gösterince, “Şimdi hatırladım. İptal edilmedi. Ek ödenek istenince ertelendi. Ödenek, benim dönemimde verilmedi” diye konuştu. Personel eksikliği olup olmadığına ilişkin soruya ise “Personel eksikliği vardı. Bu konuyla ilgili gerekli yerlere yazı da yazıldı” yanıtını verdi.
Sanıkların savunmaları ve avukatların sorularının ardından mahkeme heyeti, duruşmaya bir saatlik ara verdi.
Sorulan sorulara “hatırlamıyorum”, “bilmiyorum”, “teknik işler benim görevim değil” diyen Nihat Aslan’a sorulacak tek soru belki de şu: “Etrafında çepeçevre polislerle beyanda bulunmak nasıl bir his? Yaptıklarının açıklamasını yapamamak nasıl bir his?” #ÇorluTrenKatliamı
— Evren İşler (@Evrenisler) January 11, 2023
TCDD 1. Bölge Demiryolu Bölge Bakım Müdür Vekili Mümin Karasu'nun bölge bakımda çalışması için mühendis olması gerekli. Ancak mühendis değil. #CorluTrenKatliamı
— Merve Çakmakcı (@mrvcakmakcii) January 11, 2023
Sanıklar olayın 4 yıl önce olduğunu söyleyip, çoğu şeyi hatırlamadıklarını söylüyorlar.
Onlar ciddiyetsiz.
4 yıldır bu kişilere soru sormayan savcılık daha ciddiyetsiz!?
Çorlu davası yıllardır ciddiyetsiz yürütüldüğü için sorumlular hiç ceza almadı.#CorluİcinAdalet istiyoruz.— Mısra ÖZ (@misra_oz) January 11, 2023
Aranın ardından devam eden duruşmada söz alan Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz: “2 gün önce oğlumun doğum günüydü 14 yaşına girecekti buz gibi mezarına dokunarak doğum gününü kutladım. Sanıklar bizi anladığını söylüyorlar anlayamazlar anlasalardı 5 sene beklemezlerdi.”
Eren Şahin’in babası Hüseyin Şahin’den Mümin Karasu’ya: “Beş yıldır mahkemeden kaçıyorsunuz, madem bizi düşünüyorsunuz, cenazemize niye gelmediniz?”
Ara karar için duruşmaya ara verildiği sırada sanık avukatları yakınlarını kaybeden ailelere laf atması üzerine adliye koridorunda gerginlik çıktı.
Karar yine yok
Çorlu Tren Katliamı davası 21 Mart 2023’e ertelendi. Sanıklar hakkında verilen adli kontrol tedbirlerinin ise devamına karar verildi.
Mısra Öz: Biz evlat koyduk toprağa ve bu evlatların hesabını sormadan da hiçbir yere gitmeyeceğiz. https://t.co/2aMv1NNCcY pic.twitter.com/msGR9bu4wO
— Cumhuriyet (@cumhuriyetgzt) January 11, 2023
Sendika.Org