Çambükü köylüleri OSB’ye karşı tarım alanları için direniyor

Amasya Taşova’ya bağlı Çambükü köylüleri OSB’ye karşı tarım alanları için direniyor

Çambükü köylüleri OSB’ye karşı tarım alanları için direniyor

Amasya Taşova’ya bağlı Çambükü köyüne Organize Sanayi Bölgesi yapılmak isteniyor. Köylüler yaklaşık 2 aydır OSB yapımına karşı direnişini sürdürüyor. Jandarma eşliğinde verimli tarım arazilerine kepçe ve dozerlerin girmesiyle birlikte binin üzerinde ağaç talan edildi.

Köylülerin direnişlerine yardım çağrısı sonrası Ekoloji Birliği ve İklim Adaleti Koalisyonu İstanbul’dan Çambükü’ne giderek köylülerle buluştu. Köy meydanında köylülerle uzun sohbetler sonrasında talan edilen arazilere doğru bir yürüyüş gerçekleştirilip, basın açıklaması yapıldı.

Yeni Demokrasi Gazetesi, OSB alanı için talan edilen arazilerin durumunu ve köylülerin jandarma tarafından işkenceye uğramalarını köylüler ile konuştu.

Ne olmuştu?

Amasya’nın Taşova ilçesine bağlı Çambükü köyünde neredeyse köyün tamamını kapsayan OSB inşasına karşı köylülerin mücadelesi sürüyor.

Köylüler 790 dönüm olarak planlanan OSB’den geriye sadece köy evlerinin kalacağını söyleyerek, hayvanlarını otlatıp ekin ekecekleri “bir karış topraklarının” dahi kalmadığını anlatıyor.

Köylüler henüz yargı süreci devam ediyorken meralara iş makinelerinin girdiğini, tarlalardaki mahsullerin sürüldüğünü ve binlerce meyve ağacının kesildiğini anlatarak, yaşam haklarının gasp edildiğini söylüyor.

Amasya Valiliği ise hukuka aykırı hiçbir işlem yapılmadığını ve OSB alanına çevrilen arazilerin zaten kamu arazisi olduğunu savunuyor.

Amasya Valiliği 2021 yılı başlarında Çambükü Köyü’nün de dahil olduğu 790 dönümlük arazide Organize Sanayi Bölgesi yapma kararı aldı.

Bu sebeple köye ait meraların vasfı ve çevre planı değiştirildi, 32 dönümlük özel tapulu alan acele kamulaştırma ile hazineye aktarıldı.

Buna karşı köylüler Samsun idare mahkemelerinde üç ayrı dava açarak hem hukuki hem de fiili mücadele başlattı.

Biri istinafta olmak üzere üç dava da hala sürüyor ancak şimdiden arazideki ağaçların peyderpey kesildiği, ekili tarlaların sürüldüğü ve hayvanlarını otlatan köylülerin arazilerden çıkarıldığı görülüyor.

Çambükü Köyü’nün temel geçim kaynağı hayvancılık. Köyde 1.567 büyükbaş ve küçükbaş hayvan bulunuyor.

OSB arazisine katılan meraları geri alabilmek için açılan davadaki bilirkişi heyeti, ilgili arazilerin mera vasıflarının korunması gerektiğini söyledi:

Organize sanayi bölgesi yapılacağı gerekçesiyle meralardaki tahsis amacı değişikliğinin; çevreye, tarım ve hayvancılığa etkileri, uzun dönemli kamu yararı, Çambükü Köyü’nün tarım ve hayvancılık faaliyetleri ile mera ihtiyaçları, mevcut ve yeni tahsisi yapılan mera parsellerinin durumu ve yetersizliği değerlendirildiğinde, uygun olmadığı kanaatine varılmıştır.

Öte yandan bilirkişi heyetindeki bir üye, köydeki mera arazilerinin bugüne dek hem bazı resmî kurumlar hem de yerel halk tarafından mera vasfı dışında kullanıldığı tespitine de yer verdi.

Köylüler, henüz bilirkişi keşfi dahi yapılmadan meraların iş makineleriyle tahrip edildiğini ve hukukun ihlal edildiğini savunuyor.

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur