TÜİK’in verilerine göre enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,39 olarak gerçekleşti. Enflasyonda beklenen baz etkisiyle düşüş başladı
TÜİK, 2022 Kasım’a ait enflasyon verilerini paylaştı. TÜİK’in verilerine göre enflasyon bir önceki aya göre yüzde 2,88, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 84,39 olarak gerçekleşti. Enflasyonda beklenen baz etkisiyle düşüş başladı.
TÜİK’e göre artışın en yüksek olduğu üç ana harcama gurubu ise sırasıyla, yüzde 107,03 ile ulaştırma, yüzde 102,55 ile gıda ve alkolsüz içeçekler ve yüzde 92,83 ile ev eşyası oldu. Böylece ulaştırmada üç haneli enflasyon gerçekleşti.
Yoksulları en çok etkileyen alt kalem olan gıda fiyatlarındaki artış aylık bazda yüzde 5,75, yıllık bazda yüzde 102,55 olarak kaydedildi.
Gelir gruplarına göre gıda enflasyonunu açıklayan DİSK-AR’ın yorumu ise şöyle:
Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 102,6 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 130,7 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 11,4 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 132,1, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 151,4 olarak gerçekleşti.
Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 101,6 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 75,4 oldu. Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 151,4 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 75,4 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor.
Baz etkisi; karşılaştırmaya konu olan iki dönemden ilkinde herhangi bir nedenle oran ya da sayılar üzerinde ortaya çıkan aşırı bir yükseliş veya düşüşün karşılaştırılan dönemlerin sonuçları üzerinde yarattığı etkidir. Bu etki bir sonraki döneme ilişkin karşılaştırmada ortadan kaybolabilir. (Bkz. mahfiegilmez.com)
Fiyatların hızla yükselmeye başladığı dönemin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Yıllık bazda hesaplanan enflasyon, bir önceki yılın aynı ayı baz alınarak hesaplandığı için fiyat artışı bir önceki yıl yaşanan artışa göre daha düşük olarak görülüyor.
Sonraki aylarda düşüşün daha sert görüleceği de tahmin ediliyor.
Sendika.Org