Sırrı Süreyya Önder’in TCK 301’den yargılandığı davanın altıncı duruşması görüldü
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder, yaptığı konuşmalar nedeniyle Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinde yer alan “Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletinin yargı organlarını alenen aşağılamak” suçlamasıyla yargılandığı davada 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
HDP’li eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından 4 Kasım 2016’da Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığında verdiği ifadede geçen beyanları ve HDP’li milletvekillerinin tutuklanması sonrası Diyarbakır’da gerçekleşen bir mitingde yaptığı konuşmalar nedeniyle TCK 301’den yargılandığı davanın altıncı duruşması görüldü.
Önder, Diyarbakır 4. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına katılmazken avukatı Serdar Çelebi, duruşma salonunda hazır bulundu.
Celse arasında dava dosyasına gelen evrakların tutanağa geçirilmesiyle başlayan duruşmada ilk sözü Av. Serdar Çelebi aldı. Önder’in, savunması nedeniyle Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanıp ceza aldığı konuşma ile bu davada yargılandığı konuşmanın aynı olduğunu belirten Çelebi, bu sebeple yargılamanın mükerrer bir yargılama olduğunu söyleyerek müvekkili hakkında TCK’nin 44. maddesinde yer alan ve kişinin aynı suç sebebiyle birden fazla kez cezalandırılmasını önlemeyi amaçlayan hükmün uygulanmasını istedi.
Ardından iddia makamı, daha önce verdiği esas hakkındaki mütalaayı genişlettiğini belirtti ve bunu mahkemeye sundu. Savcı, mütalaasında Önder’in, iddianamede suç unsuru olarak gösterilen iki konuşmasının içeriklerini suç delili olarak gösterdi ve Önder’in bu konuşmalarda Türkiye Cumhuriyeti devletini ve devletinin yargı organlarını aşağılayıcı sözler söylediğini savundu. Önder’in, bu konuşmaları siyasi eleştiri kapsamında yaptığına ilişkin savunmasına itibar edilmemesi gerektiğini ileri süren savcı, bu davanın mükerrer bir yargılama olmadığını söyledi.
Önder’in, yaptığı iki ayrı konuşmayla “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti devletinin yargı organlarını alenen aşağılama” suçunu işlediğini savunan iddia makamı, eski vekil hakkında zincirleme suç hükümlerinin uygulanmasını talep etti.
Ardından söz alan Av. Serdar Çelebi, mahkemeye sunulan esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep etti. Hakim, yeni mütalaa ile daha önce sunulan esas hakkındaki mütalaa arasında herhangi bir çelişki olmadığı ve daha önce esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapmaları için Önder’in avukatlarına süre verdiklerini belirtti ve bu gerekçeyle Çelebi’nin talebinin reddedildiğine dair ara karar kurdu.
Esas hakkında mütalaaya karşı söz alan Çelebi, daha önceki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için süre talep ettiklerini ancak o mütalaanın eksik ve muğlak olması ile hangi suçlamadan cezalandırma istendiğinin belli olmaması nedeniyle hangi konuda savunma yapacakları konusunda tereddütte kaldıklarını söyledi.
Mahkemenin süre talebini reddetmesi nedeniyle savunma haklarının kısıtlandığını vurgulayan Çelebi, müvekkilinin, cezalandırılması istenen savcılıktaki ifadesi nedeniyle daha önce yargılanarak ceza aldığını ve aynı konuşmaya açılan bu davanın mükerrer bir yargılama olduğunu belirtti. Bunun Anayasa ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna işaret eden Çelebi, müvekkilinin konuşmasında geçen “zalim” kelimesinin suçlama konusu yapıldığını ancak bu sözün siyasi eleştiri kapsamında söylendiğini ve müvekkilinin aynı içerikteki konuşmayı meclis kürsüsünde de söylediğini hatırlattı.
Çelebi, üzerine atılı suçun yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
Savunmaların ardından duruşmaya 2 dakika ara veren hakim; Önder’in, savcılıkta verdiği ifade nedeniyle daha önce başka mahkemede yargılandığını ve bu nedenle yargılamanın mükerrer olduğunu belirterek bu konuşma yönünden açılan davanın reddine karar verdi.
Hakim, Önder’in HDP’nin düzenlediği mitingde sarf ettiği sözlerle “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini alenen aşağılama” suçunu işlediğinin ise sabit olduğuna hükmetti ve Önder’i 5 ay hapis cezasına çaptırdı. Hakim, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.
Önder’in avukatı Serdar Çelebi, yasaya aykırı bir şekilde verilen karara itiraz edeceklerini söyledi.
Kaynak: MLSA