iPhone işçileri ağır çalışma koşullarına ve ödemelerin ertelenmesine karşı isyanda: Siparişler aksadı, şirket özür diledi

En büyük Apple üreticisi olan Foxconn'da işçiler çalışma koşullarına ve ertelenen ödemelere isyan etti. İşçilere polis ve güvenlikler saldırdı. Siparişlerin aksamasıyla şirket özür dileyerek ayrılmak isteyen işçilere ek ödeme yapmayı teklif etti

iPhone işçileri ağır çalışma koşullarına ve ödemelerin ertelenmesine karşı isyanda: Siparişler aksadı, şirket özür diledi

Fotoğraf: AP

Dünyadaki iPhone’ların yüzde 70’inin üretildiği, en büyük Apple üreticisi olan Foxconn’da işçiler çalışma koşullarına ve ertelenen ödemelere isyan etti.

Çin’in Hınan eyaletinin merkezi Cıngcou şehrindeki tesiste ağır çalışma koşullarının üzerine söz verilen ücretlerin ödenmesi ertelenince işçiler kaldıkları yurtların önünde toplanarak eyleme geçti. İşçilere önce tesisin güvenliği, sonra da çevik kuvvet saldırdı.

Neden isyan ettiler?

COVID-19 vakalarındaki artışla birlikte yaklaşık 300 bin işçinin çalıştığı fabrikada ekimin ilk haftasından itibaren “kapalı devre” üretime geçildi. Çalışma koşullarının ağırlığına bir de kapalı devre üretim eklenince çok sayıda işçi işi bıraktı. İş bırakmaların ardından siparişlerin yetiştirilmesinde aksamalar meydana gelince Foxconn, daha yüksek ücretle işçi alımına başladı.

The Guardian’a konuşan bir işçi iki aylık ücret olarak 25 bin yuan (3500 dolar) önerildiğini, bunun da bölgedeki işlere göre oldukça yüksek bir ücret olduğunu ifade etti. Ancak işçinin anlatımına göre şirket bu ücreti ödemeyi iki ay daha ertelediğini söyledi. Şirketin kendilerini aptal yerine koyduğunu ifade eden işçi, eylemlerin böyle başladığını söyledi.

Şirket özür diledi

Ödemelerin teknik bir sıkıntıdan kaynakları aksadığını ifade eden şirket, işçilerin kaygılarını anladıklarını ve sorunları çözeceklerini belirtti. Ayrıca işten ayrılıp evlerine dönmek isteyen işçilere de 10 bin yuan (1400 dolar) ödeneceği ifade edildi.

Sendika.Org, The Guardian, BBC, Bloomberg, AA

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur