Murat Dağı’nda altın madeni için şirket yeniden harekete geçiyor: “190 binden fazla ağaç kesilecek”

Murat Dağı'nda yöre halkının tepkisi üzerine altın madeni tesisi projesi durdurulan Anadolu Export Maden A.Ş. bu kez kapasite artırımı için harekete geçti. Bu amaçla hazırlanan ÇED dosyası 8 Kasım'da görüşülmek üzere İnceleme Değerlendirme Komisyonu'na (İDK) teslim edildi

Murat Dağı’nda altın madeni için şirket yeniden harekete geçiyor: “190 binden fazla ağaç kesilecek”

2017’de Uşak-Kütahya il sınırında bulunan Murat Dağı’nda Anadolu Export Maden A.Ş. tarafından yapılmak istenen altın madeni projesi yöre halkının direnişi ve açtığı davalar sonucunda engellenmişti.

Şirket beş yıl aradan sonra bu kez “altın gümüş madeni kapasite artırımı, pasa döküm ve kırma eleme tesisi” kurmak için başvuruda bulundu. Bu amaçla hazırlanan ÇED dosyası 8 Kasım’da görüşülmek üzere İnceleme Değerlendirme Komisyonu’na (İDK) teslim edildi.

Şirket talanı itiraf etti

Murat Dağı Yok Olmasın Platformu tarafından BirGün’e yapılan açıklamada proje kapsamında bölgede 190 bin ağacın kesileceği belirtilerek şunlar söylendi:

Geçen üç yılın ardından Anadolu Export AŞ., ilk başvurusundan farklı olarak bu kez “sadece değerli cevheri çıkaracağını, altın gümüş ayrıştırma tesisi olmayacağını” söylemiş. Ayrıştırma tesisinden “neden vazgeçmek zorunda kaldığını”, iptal davasının açıldığı mahkemenin atadığı bilirkişi raporlarını da paylaşarak tek tek anlatıyor! Murat Dağı’nın önemi, yaşam yaratan bir ekosistem olması. Ormanı, dereleri, kurdu kuşu ile bir bütündür. Bir tanesini yok ettiğinizde domino taşı misali diğerleri de yok olur. Biz Murat Dağı’na baktığımızdan devasa ormanlar görürken maden şirketi “hektarda 1 ağaç” görmüştü. 2019’daki ÇED dosyasında “sadece 2 bin 100 ağaç keseceğiz” demişti! Ve şimdi 2022 ÇED’inde itiraf etmek zorunda kalıyor: Yanlış hesaplamışız, 190 binden fazla ağaç kesecekmişiz, diyor! Dahası var. Bozuk orman sahalarındaki ağaçları hesaba katmamışlar! Yine dahası var: Madenin işletileceği 20 yıllık sürede maden sahasını genişlettiklerinde yok edecekleri ormanları da unutmuşlar. Anadolu Export işi bitip gittiğinde “orman ekosisteminin yeniden kurulmasının mümkün olmadığını” itiraf ederek “Cevher zenginleştirme tesisinden vazgeçmek zorunda” kaldıklarını yazmış.

“Ekosistemi yok edecektik”

Tesiste kullanılacak kimyasalların binlerce yıldır uyuyan ağır metalleri uyandırıp aktifleştireceği ve bölgenin yaşanmaz hale geleceğinin uzman raporları ile belgelendiği ifade edilen açıklamada şöyle devam edildi:

Şirket 2019’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “onayladığı” ÇED dosyasında Murat Dağı’nda mayıs ve haziranda yaptığı toplam dört günlük saha çalışması ile bölgedeki endemik bitki türlerini itibarsızlaştırmış ve hayvanların “koşma becerileri” sayesinde maden sahasından kaçıp canını kurtarabileceğini yazmıştı. Aynı şirket bu kez 2022 yılında hazırladığı ÇED dosyasında Murat Dağı’ndaki biyoçeşitliliğin sağlıklı ve doğru olarak raporlanmadığını ; 4 günlük arazi çalışmasının doğru bir yaklaşım olmadığını, “varsayımsal hareket edildiğini”, bunun da bilimsel bakış açısı olmadığını itiraf ediyor. Şirket olası tahribatın ekosistemi yok edeceğini, kaybedilen değerlerin yerine konamayacağını, çok sayıdaki endemik türün zarar görmemesinin mümkün olmadığını, projenin uygulanmasının nadir türlerin yok olma riskinin çok daha artmasına veya ortadan kaybolmalarına sebep olacağını kabul etmek zorunda kalarak “cevher zenginleştirme tesisinden vazgeçilmiştir” diyor! Bunu yenildiği için bugün söylemek zorunda kalıyor!

İlgili haber:

Altın şirketleri Murat Dağı’nda: Sondaj çalışmaları için binlerce ağaç kesildi

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur