Mezeköy’e giriş ve çıkışlar bir hafta süreyle Köşk Kaymakamlığı tarafından yasakladı

Aydın Mezeköy'de jeotermal kaynak aramasına karşı direnişe geçen köylülere jandarma saldırısı gece boyunca sürdü. İşkence ile gözaltına alınan köylüler sabah saatlerinde ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Köşk Kaymakamlığı, yayımladığı karar ile Mezeköy'e 7 gün boyunca giriş ve çıkışları yasakladı

Mezeköy’e giriş ve çıkışlar bir hafta süreyle Köşk Kaymakamlığı tarafından yasakladı

Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde jeotermal kaynak araması için sondaj kuyusu açmak isteyen Efendi Jeotermal Tarım şirketine karşı direnişe geçen köylülere karşı jandarma saldırısı gece boyunca sürdü. Jandarma saldırısı ile gözaltına alınan köylüler, sabah saatlerinde yapılan işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

Köye giriş ve çıkışlar yasak

Köşk Kaymakamlığı, bugün (23 Ağustos) yayımladığı yasaklama kararını internet sitesinden duyurdu. Ayrıca ekolojistlere gönderilen belgede Erdoğan kararı ile verilen “Acele kamulaştırma” kararı hatırlatıldı.

Mahalleli dışında Mezeköy’e giriş ve çıkışlar 23 Ağustos’tan 29 Ağustos saat 17.00’ye kadar 7 gün süreyle yasaklandı.

Ayrıca dün (22 Ağustos) gözaltına alınan bir köylü “Askerler çiğnedi beni” diyerek yaşadıklarını anlatmıştı.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Yol TV (@yoltv)’in paylaştığı bir gönderi

Ne olmuştu?

Nisan ayında Erdoğan tarafından Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Acele kamulaştırma” kararının ardından Aydın’ın Köşk ilçesindeki mahallelere verilen Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama A.Ş. tarafından yapılacak olan Jeotermal Kaynak Arama Sondajı DES-10 Kuyusu’na Aydın Valiliği tarafından 4 Nisan’da ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir’ kararı verilmişti.

Öte yandan bu sondaj projesinin değeri 1 milyon lira ile 2 milyon lira arasında hesaplanıyor. Evlere 40 metre uzaklıkta 2 bin hektarlık alanda jeotermal kaynak arama çalışması yürütmeyi planlayan şirketin derinliği 1200-1400 metre bir kuyu açacağı belirtiliyor. Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama A.Ş.’nin açacağı sondaj kuyusu ile jeotermal akışkanın kimyasal ve fiziksel özellikleri öğrenilecek. Bunun için kullanılacak malzemeler bölgenin halk sağlığını tehlikeye atıyor.

İlgili haber:

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur