Ünye Madencilik'te çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle iş bırakan işçilerin işten atılmasının ardından açılan davada mahkeme işçilerin eyleminin yasal olduğuna ve işçilerin sendikalaştıkları için işten atıldığına kanaat getirdi. Patron işçilere sendikal tazminat ve işe başlatılıncaya kadar geçen süre için 4 aylık ücret ödemeye mahkum edildi
Ordu’da Ünye Madencilik’te çalışan işçiler 2019’da sağlıksız çalışma koşulları, alınmayan güvenlik önlemleri, uzun mesailer ve düşük ücret dayatmasına karşı DİSK/Dev Maden-Sen’e üye olup iş bırakma eylemi yapınca işten çıkarıldı.
İşçilerin açtığı dava Ünye 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde karara bağlandı. Mahkeme işçilerin sendikalaştıkları için işten çıkarıldıklarını ve yapılan iş bırakma eyleminin de yasal olduğuna karar verdi. Mahkeme işçilerin her birine 12 aylık sendikal tazminat, işe başlatılıncaya kadar geçen süre için 4 aylık ücret ödenmesine ve işe iadelerine karar verdi. Patron işçileri işe almayarak bu tazminatların yanı sıra kıdem ve ihbar tazminatlarını da ödemek zorunda kaldı.
Ne olmuştu?
2019 yılı sonunda Ünye Madencilik işçileri sağlıksız çalışma koşulları, alınmayan güvenlik önlemleri, uzun mesailer ve düşük ücret dayatmasına karşı DİSK’e bağlı Dev Maden Sen’de örgütlendiler. Fan sistemi çalışmayan madende, işçiler bir de üretim artışı baskısına maruz kalıyorlardı. Üretimin artırılması için vardiya sayısının üçe çıkarılmasının ardından işçiler çalışmaktan kaçınma haklarını kullanarak iş bıraktı.
İşçiler, çalışma ortamındaki aşırı tozlanmaya karşı önlem alınmasını, 24 saat içinde 16 saate varan fazla mesaiye son verilmesini, mesai sırasında verilmesi gereken çay ve yemek molalarının yasalarda belirtilen sürelerde uygulanmasını talep ediyordu.
İş bırakma eyleminin ardından işçiler işten atıldı.
İlgili haberler:
- Ünye Madencilik sendika üyesi işçileri işten attı
- Ünye Madencilik’te Neler Oluyor ? – Av. Yıldıray Çıvgın (Toplumsal Hukuk)
Sendika.Org