Merkez Bankası, 2022 yılının ikinci enflasyon raporunda yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 23,2'den 42,8'e çıkardı
Merkez Bankası, 2022 yılının ikinci enflasyon raporunu yayımladı.
Ocak ayında yayımlanan ilk enflasyon raporunda yüzde 23,2 olan yıl sonu enflasyonu beklentisi, bu raporda yüzde 42,8’e çıkarıldı. Merkez Bankası Mart ayına ait Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçlarına göre ise yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 40,47‘ydi.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, rapor sunumunda bir önceki rapor sunumunda söylediği “Liralaşma stratejisine” devam edileceğini vurgulayarak “TL cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak ek adımlar yakında devreye alınacak” dedi.
“Geliri TL olanın alım gücü eriyecek”
İktisatçıların Kavcıoğlu’nun sunumuna ilişkin şöyle yorumlar geldi:
Merkez Bankası, yılsonu enflasyon tahminini % 23,2'den % 42,8'e yükseltti. Enflasyon beklentiniz ikiye katlanırken para politikanızda değişiklik yapmıyorsanız gerçekte bir para politikanız yok demektir.
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) April 28, 2022
TCMB kendi enflasyon tahminini son 3 ayda %90 yükseltti, ama hala "kasmayın, yakında düşer" havaları https://t.co/lUA9O198LD
— Atilla Yesilada (@AtillaYesilada1) April 28, 2022
Merkez Bankası'nın bugün söylediği şu;
yılsonuna enflasyonu % 42.8 görüyorum, mart sonundan yıl sonuna kadar birikimli enflasyon % 20.7 olacak ve de faizi düşük tutacağımdan hiç bir tasarruf aracı sizi bundan korumayacak.
Geliri-ücreti-yevmiyesi TL olanların alım gücü eriyecek.— Uğur Gürses (@ugurses) April 28, 2022
Merkez Bankası üç ay önce % 23.2 olarak açıkladığı 2022 yılı enflasyon tahminini % 42.8’e yükseltti.
Tahmini tutturmaya çalışmak yerine değiştirmeyi tercih ediyor. Üç ay sonra tahmini nasıl değiştirecek bakalım.
— Şenol Babuşcu (@senolbabuscu) April 28, 2022
Sendika.Org