NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sonrasında yapılan açıklamalarda Zelenski’nin uçak ve tank talebine rağmen Ukrayna’ya savunma ekipmanları yardımı konusunda ortaklaşıldığı ifade edildi. Öte yandan Çin’in Rusya’dan yana tavır alma ihtimaline karşı tehditler sürerken ABD Başkanı Biden, derinleşen gıda krizine de dikkat çekti
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş sürerken NATO üyesi ülkelerin devlet başkanları NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde bir araya geldi. Brüksel’deki NATO karargâhında yapılan toplantı sonrasında basına açıklamalar yapıldı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı açıklamada “Bugün müttefik ülke liderleri, Ukrayna’ya daha fazla destek verme konusunda anlaştı” diyerek Ukrayna’ya savunma ekipmanları ve siber güvenlik alanında daha fazla destek olacaklarını ifade etti. Toplantıya videokonferans yoluyla bağlanan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski ise taleplerini iletti.
NATO’dan uçak ve hava sahasını kapatma taleplerinde bulunduklarını ancak bu taleplerine karşılık bulamadıklarını belirten Zelenski, şöyle konuştu:
Bu taleplerimize sizden net yanıt alamadık. Ukrayna’nın füzelere karşı güçlü silahları yok. Hava kuvvetlerimiz Rusya’ya kıyasla oldukça az. Ukrayna ordusu bir aydır eşit olmayan koşullarda direniyor. Bir aydır aynı şeyi tekrarlıyorum. İnsanlarımızı ve şehirlerimizi korumamız için Ukrayna’nın sınırsız askeri yardıma ihtiyacı var. Bu kadar insanımızı kaybetmeyelim diye sizden uçak istedik. Sizin binlerce savaş uçağınız var. Fakat bir uçak bile vermediniz. Şehirlerimizi korumak için tank istedik. Sizin en az 20 bin tankınız var. Bunların sadece yüzde birini istiyoruz. Ya verin ya da satın. Fakat buna da net yanıt duymadık. Ancak yaşananlardan NATO’yu sorumlu tutmuyorum. NATO hala Ukraynalılar’ın Rus saldırılarından ölmesini önleyebilir. İhtiyacımız olan tüm silahları bize verin. Çünkü, Rusya Ukrayna ile yetinmeyecek. Ukrayna’dan sonra Polonya ve Baltık ülkelerine doğru da gidecek.
ABD Başkanı Joe Biden, düzenlediği basın toplantısında Çin’in ekonomik bağlarının Rusya’dan ziyade Batı dünyasına bağlı olduğunu ifade etti. Daha öncesinde Çin’e yönelik tehditkar açıklamaları için de bu ifadelerin tehdit olmadığını, tercihlerin sonuçları konusunda bilgilendirme olduğunu söyledi.
Biden ayrıca Rusya’ya uygulanan yaptırımların gıda tedarik sorunlarına yol açabileceği konusunda G-7 Zirvesi’nde görüş alışverişinde bulunduklarını söyledi.
ABD lideri “Yiyecek kıtlığı konusunda konuşacak olursam, bu gerçek olacak. Yaptırımların bedeli sadece Rusya’ya yansımayacak. Bizim ülkemize de Avrupa ülkelerine dahil birçok ülkeye yansıyacak çünkü sadece bir örnek olarak ifade edeyim hem Rusya hem de Ukrayna buğday açısından Avrupa’nın ekmek sepetidir” dedi.
Dünya çapında buğday üretiminde üçüncü sırada gelen ABD ve yine çok önemli bir buğday üretim hacmine sahip Kanada’nın buğday kıtlığını gidermek üzere üretimi artırmanın yollarına bakacağına işaret eden Biden, Avrupa ülkelerinin dışarıya gıda göndermeyi kısıtlamalarını tavsiye ettiklerini kaydetti.
Sendika.Org, VOA Türkçe, AA