Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, görevinden istifa etti. Yaptığı basın toplantısıyla istifayı duyuran Koranel'in istifası için öne sürdüğü üç gerekçede çelişkili ifadeler yer aldı
Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel, görevinden istifa etti. Yaptığı basın toplantısıyla istifayı duyuran Koranel, istifiasında üç gerekçeyi öne çıkardı. Bu gerekçeleri ise Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin (İHM) hazırladığı işkence raporunun yayımlanmaması sonrasında açığa çıkan kriz; Baro’ya bağlı çeşitli merkezlerde görevli avukatların kendi şerhine rağmen görevden alınması ve yine kendi şerhine rağmen Ankara Barosu’na kayıtlı avukatlardan aidat istenmesi olarak sıraladı.
Ancak Koranel’in öne sürdüğü gerekçelerde de çelişkiler mevcut.
İHM’nin işkence raporu
Koranel, İHM’nin hazırladığı raporun yayımlanmaması sürecine dair şunları söyledi:
Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezince; Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde 25 Ocak 2022 tarihinde işkence ve kötü muamele yapıldığına dair rapor düzenlenerek Başkanlığımıza sunulmuş ve 26 Ocak 2022 tarihinde yapılan Yönetim Kurulunda anılan rapor görüşülmüştür. Raporun Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi Yönergesindeki hükümlere aykırı hususlar içermesine rağmen, insan haklarının üstünlüğü ve Baromuzun tarihi misyonu gereğince yayınlanması konusundaki şahsi düşüncemi Yönetim Kurulunda yer alan arkadaşlarımla paylaştım. Ancak suç ihbarında bulunulması ve akabinde suç ihbarı dilekçesi ile ekinde raporun Web sitemizde yayınlanması görüşüme rağmen çoğunluğun oyu ile raporun yayınlanmaması için aksi yönde karar alınmıştır. Bilinmelidir ki; o gün Ankara Barosu’nun kurumsal kimliğini korumak adına bu karara muhalefet şerhinde bulunmadım. Huzurlarınızda söylemeliyim ki, gelinen süreçte bu karara muhalefet şerhinde bulunmadığım için hata yaptığımı anlamış bulunmaktayım.
Raporun yayımlanmamasının ardından Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nde iki başkan yardımcısı ve iki divan üyesi istifa etmişti. İstifa eden başkan yardımcıları Sercan Aran ve Gizay Dulkadir yaptıkları açıklamada Koranel’in ifadelerinin çelişkiler taşıdığını ve raporun da yönergeye aykırı olmadığını ifade etti. Dulkadir Baro’ya bağlı merkez ve kurulların işleyişine dair şunları söyledi:
Merkez ve kurullar böyle çalışmaz. Bir merkez bir çalışma yaptığında bunu YK’ya sunar. YK bir eksiklik/yanlışlık görüyorsa geri bildirimde bulunur. Raporda yönergeye aykırı herhangi bir şey varsa bunu bize bildirirlerdi. Biz de sıkıntı neyse giderir hemen YK’ya sunardık.
Aran ise Koranel’e üç soru yönelterek açıklamalarındaki çelişkiye dikkat çekti. Aran’ın soruları şöyle:
- Rapor yönergenin hangi maddesine/maddelerine aykırıydı?
- Madem rapor yönergeye aykırıydı neden düzeltme talebinde bulunmadınız ve varsa aykırılıklar bize söyleyip gidermemizi istemediniz ya da bunu tartışmaya açmadınız?
Bir aykırılık yok ama bir an için hadi dediğiniz doğru diyelim- yönergeye aykırı bir raporu neden dayanak gösterip suç ihbarında bulundunuz?
Muhalefet şerhi çelişkisi
İHM’nin yayımlanmayan raporuna dair ifadelerde bulunan çelişkilerin yanı sıra Koranel, ikinci gerekçe olarak Ankara Barosu Staj Kurulu Başkanı Av. Suphi Tugay Ertunç, Ankara Barosu Avukatlık ve Staj Akademisi Başkanı Av. Çağrı Ayhan Şenel ve Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Sn. Av. Aslı Koçak Arıhan’ın kendi şerhine rağmen Yönetim Kurulu tarafından görevden alınmasını sundu.
Koranel, Ankara Barosu Genel Kurulu sürecinde üç avukatın kendisini destekledikleri için diğer Yönetim Kurulu üyeleri tarafından görevden alındığını öne sürdü. İHM’nin hazırladığı raporun yayımlanmaması sürecinde “Baro’nun kurumsal kimliğinin zedelenmemesi adına” muhalefet şerhi düşmeyen Koronel, bu kararda muhalefet şerhi düştüğünü ifade ediyor.
Koronel Baro’ya kayıtlı avukatlara aidat ödenmemesi durumunda Baro kaydının düşürüleceğini ifade eden yazının gönderilmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu ifade etti. Koranel’e göre bu kararlar, Baro’nun ve dolayısıyla da Yönetim Kurulu’nun itibarını zedelemek için yapılan hamleler.
Yönetim Kurulu içi gerilim
Ankara Barosu Genel Kurulu sürecinde Kemal Koranel’in lehine çalıştığı söylenen avukatların görevden alınmasının ve Koranel’in şerhine rağmen aidata ilişkin yazının avukatlara gönderilmesinin arkasında Ankara Barosu Yönetim Kurulu içindeki gerilim olduğu düşünülüyor.
Ancak Ankara Barosu’ndan da Yönetim Kurulu üyelerinin herhangi birinden de bir açıklama gelmedi.
Sendika.Org