HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi. Öte yandan BASAD change.org’da imza kampanyası başlattı
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) binasının tahliyesine ilişkin soru önergesi verdi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanması istemiyle verilen soru önergesinde BASAD’ın tarihi anlatıldı:
Bakırköylü Sanatçılar Derneği’nin (BASAD) yer aldığı tarihi konak 1908 yılında inşa edildiğinde Fransız Okulu ve öğrenci yurdu olarak hizmet vermeye başlamıştır. Konak, 1936 yılında, Bakırköy Halkevine tahsis edilerek kültür ve sanat etkinliklerinin yapıldığı bir sanat merkezine dönüştürülmüştür. 1980 yılında adliye binası olarak kullanılan bina, 2001 yılında Adalet Bakanlığı tarafından boşaltılınca “Kültür ve Sanat Evi” olarak kullanılmak üzere Bakırköy Belediyesi’ne tahsis edilmiş, 2002 yılında da tahsis amacına uygun olarak Bakırköylü Sanatçılar Derneği’ne kiralanmıştır.
Binanın mülkiyetinin Vakıflar idaresine geçmesinden sonra 22.12.2020 tarihli dilekçe ile İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğüne müracaat eden BASAD Yönetim Kurulu, 17.11.2020 tarihinde yürürlüğe giren 7256 sayılı Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 4. maddesinin 10. fıkrası kapsamında kira sözleşmesi yapmak için talepte bulunmuştur. Dernek tarafından 01.09.2021 yeniden yapılan başvuruya yanıt alınamamıştır. 24.01.2022 tarihinde ise Bakırköy Kaymakamlığınca gönderilen tebligatla 02.02.2022 tarihinde binanın boşaltılması gerektiği bildirilmiştir.
1936 yılından itibaren Münir Özkul’dan Adile Naşit’e kadar çok değerli tiyatrocu, ses sanatçısı, ressam ve heykeltıraşın emeğinin bulunduğu Bakırköy Kültür Sanat Konağı’nda, bugün BASAD aracılığıyla bale, drama, bağlama, gitar, piyano, keman, tiyatro, halk oyunları, resim gibi pek çok dalda sanat kursları gerçekleşmektedir. Ayrıca 800’ü aşkın üyesi ve 36 kişilik eğitimci kadrosu olan dernekte; kamu yararı gözetilerek ve her yaz ekonomik durumu iyi olmayan 300 çocuğun yararlanması için ücretsiz yaz-sanat kursları düzenlenmektedir.
Önergede BASAD binasının tahliye edilmesi durumunda çalışanların işsiz kalacağı söylenerek tahliye girişimin siyasi bir kararla alındığının düşünüldüğü belirtildi:
‘Sanatçı Fabrikası’ olarak anılan BASAD binasının tahliye edilmesi durumunda kentin tarihi hafızası yok edilecek, eğitim gören öğrenciler okulsuz, aralarında eğitmenlerin de bulunduğu çalışanlar işsiz kalacaktır.
Her ne kadar tarihi binanın kütüphane olarak kullanılacağı iddia edilse de kültürel ve tarihi çok değerli binaların boşaltıldığı ve bu binaların rant ve talan politikalarıyla toplum aleyhine kullanıldığını göz önüne alındığında BASAD’ın de amacı dışında kullanılacağı ve tahliye girişimin siyasi bir kararla alındığı düşünülmektedir.
Bakan Ersoy tarafından yanıtlanması istenen sorular ise şöyle sıralandı:
- Tarihi binanın amacına uygun olarak Bakırköylü Sanatçılar Derneği yerine “kütüphane” olarak kullanılması kararı ne zaman kim veya kimler tarafından alınmıştır? BASAD’ın boşaltılması için tarafınıza veya tarafınızca iletilen bir talimat var mıdır?
- Sıradan bir binanın tahliyesi olarak değerlendirilemeyecek bu kararda neden BASAD Yönetim Kurulu, sivil toplum örgütleri ve sanatçılardan görüş alınmamıştır?
- Kültür sanat hafızası niteliği taşıyan, pek çok dalda sanat eğitimi veren kurumun tahliye edilmesinin kime nasıl bir faydası olabilir?
- Kültürel ve tarihi pek çok bina gibi BASAD’ın da rant ve talan politikalarıyla toplum aleyhine kullanılacağı yönündeki tepkileri azalmak için mi kütüphane yapılacağı iddia edilmektedir?
- BASAD’ın bir hafta gibi bir kısa bir sürede tahliye edilmesini nasıl açıklıyorsunuz? Oluşacak kamuoyu tepkisini engellemek için makul bir sürenin tanınmadığı doğru mudur? Eğitim devam ederken öğrencilerin bir anda okulsuz, çalışanların da işsiz kalacak olmasını nasıl açıklıyorsunuz?
- BASAD’in boşaltılması Anayasa’nın 64. Maddesinde geçen “Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gerek tedbirleri alır” hükmünün ihlali değil midir?
- BASAD’ın kuruluşunda, gelişmesinde ve bugünlere ulaşmasında çok değerli tiyatrocu, ses sanatçısı, ressam ve heykeltıraşın emeğinin vardır. Devam eden eğitimlerle birlikte kültür ve sanat hafızasının yok edeceğini ortadayken gereken hassasiyet neden gösterilmemiştir?
- Bakırköylülerin, İstanbulluların ve sanatçıların sesini duyacak mısınız? Binanın tahliye sürecinin durdurulması için bir girişimiz olacak mı?
Ayrıca 29 Ocak günü BASAD binası önünde açıklamalar yapılmıştı. Yüzlerce Bakırköylü “Konağıma dokunma” sloganları atmıştı.
Öte yandan BASAD change.org’da imza kampanyası başlattı. “Kültür-Sanat Konağıma Dokunma!” başlıklı kampanya metninde şu ifadeler yer aldı:
1993’te Tarık Akan, Cem Karaca, Üstün Asutay, Ayşen Gruda, Cihat Tamer, Erdoğan Sıcak ve Ergun Köknar’ın kurduğu Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) 20 yıldır sanatçı yetiştirdiği Bakırköy Kültür ve Sanat Konağı’ndan, kütüphane yapılacağı gerekçesiyle (!) çıkarılmak isteniyor. BASAD’a yapılan tebligatta, Kültür-Sanat Konağı’nın 2 Şubat Çarşamba günü, saat 10.00’da boşaltılması istendi.
Bu konaktan Bakırköy Halkevi olduğu dönemde yetişen ünlülerin bazıları şunlar: Münir Özkul, Toto Karaca, Necdet Mahfi Ayral, Suna Pekuysal, Ergun Köknar, Cem Karaca, Tarık Akan, Altan Erbulak, Belgin Doruk, Göksel Arsoy, Kenan Pars, Cezmi Baskın, Rutkay Aziz, Ahmet Mekin, Halit Akçatepe, Bülent Oran, Suavi Tedü, Kenan Büke, İhsan Devrim, Kenan Pars, Nubar Terziyan, Ani İpekkaya, Jeyan Tözüm, Muhsin Kut, Sırrı Gültekin, Ahmet Sezgin, Asu Maralman, Cemal Akyıldız, Tuncer Cücenoğlu, Cihat Tamer, Ali Uyandıran, İskender Doğan, Selahattin Taşdöğen, Sebahattin Taşdöğen, Muzaffer Uludağ, Nebahattin Yasakul, Sadık Şendil, Erdoğan Sıcak, Ferit Egemen, Ergin Gülen, İzzettin Baki ve diğerleri…
Kültür ve Turizm Bakanlığına, Vakıflar Genel Müdürlüğüne sesleniyoruz: Türk sinemasına, tiyatrosuna, müziğine ve resmine büyük sanatçılar yetiştiren ‘Sanatçı Fabrikası Kapanmasın!’ ‘Çocukları Üzmeyin! Kel Mahmut’u Kızdırmayın!’
Sendika.Org