Kur farkından dolayı ilaç şirketleri Türkiye’ye bazı ilaçları satmamaya başladı. Kur farkından dolayı yaşanan bu ilaç tedarik sorunu önceki yıllarda şubat ayına yaklaşırken yaşanırken bu sene Ağustos ayından itibaren başladı
İktidarın faiz politikaları artık bir halk sağlığı sorunu olmaya da başladı. İlaç fiyatlarının belirlendiği şubat ayında 2021 yılı için sabit Euro kuru 4,57 TL olarak belirlendi. Lakin şu anda Euro kuru 15 TL’yi geçmiş durumda. Kur farkından dolayı ilaç şirketleri Türkiye’ye bazı ilaçları satmamaya başladı. Kur farkından dolayı yaşanan bu ilaç tedarik sorunu önceki yıllarda şubat ayına yaklaşırken yaşanırken bu sene Ağustos ayından itibaren başladı. Özellikle Eylül ayından bu yana çocuklara yönelik şurup formundaki antibiyotiklerin ve insülin, romatizma, psikiyatri, grip gibi rahatsızlıklarda kullanılan pek çok ilacın temininde sorun yaşanmaktadır.
Bu kriz, HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm tarafından Meclis gündemine taşındı. Gülüm, ölüme de yol açabilecek Distoni ve Wilson hastalıkları olan yurttaşların da ilaçlarını temin edemediğini şöyle ifade etti:
Tarafıma iletilen bilgilere göre Distoni ve Wilson hastası bir yurttaşımız 17 yıldır kullandığı ilaçlara haftalardır erişememektedir. Özellikle wilson hastalığının tedavisinde kullandığı ilaçlarına ulaşamadığı taktirde doktorlar tarafından en fazla beş yıl yaşayabileceği, çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybedeceği belirtilmiştir. Hayati tehlikesi olan ve düzenli alınması gereken ilaçları temin edemeyen yurttaşımızın yaşadığı mağduriyetin yaygınlaştığını, ilaç yokluğunun artık bir halk sağlığı soruna dönüştüğünü görmekteyiz.
Sağlık Bakanlığı döviz kurundaki yükseliş nedeniyle bazı ilaçlara erişilemediği iddiaları üzerine ecza depoları ve eczanelere yapılan denetimlerin sıklaştırıldığını, 54 ecza deposu ve 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk tespit edildiğini açıkladı. Bakanlığın açıklaması, eczacılar ve ilgili meslek örgütleri tarafından tepkiyle karşılandı. Özellikle eczacıların stok yaptığı algısının gerçeği yansıtmadığını, sorumluluğu üstlenmemek için halkla eczacıların kasıtlı olarak karşı karşıya getirildiğini ifade ettiler.
Gülüm, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Gülüm’ün yönelttiği sorular şöyle:
Sendika.Org