İşçilerin alacaklarını gasp eden Tanzim Market konkordato ilan etti

Tanzim Market zinciri işçilerin en az iki aylık maaşlarını gasp etti. Mağaza Market-Sen konuyla ilgili olarak tüm hukuki işlemleri başlatacaklarını söyledi

İşçilerin alacaklarını gasp eden Tanzim Market konkordato ilan etti

Dost Mağazacılık A.Ş. bünyesinde 2020 yılında ilk mağazalarını açan Tanzim Market zinciri işçilerin en az 2 aylık maaşlarını gasp etmişti. İşçilerin fazla mesai, yol, yemek ücretlerini de ödemeyen zincir market üç ay boyunca işçileri “maaşlarınızı ödeyeceğim” diyerek oyaladı.

Tanzim Market patronları İstanbul’daki 37 şubesini hızla boşaltarak kapattı. İstanbul Kağıthane’de bulunan şirket merkezini Yalova’ya taşıdılar. Ellerindeki taşınmaz malları devrettiler. Hemen ardından ise konkordato ilan ettiler.

Mağaza Market-Sen konuyla ilgili olarak tüm hukuki işlemleri başlatacaklarını belirterek “1 Aralık’ta Yalova’da gerçekleşecek Tanzim Market’in konkordato davasını da takip edeceğiz. Konkordato ilan eden şirketlerin işçileri için İŞKUR’dan alınacak ödeneğin bir an önce işçilere ulaştırılması için gerekli adımları atacağız.” dedi.

Ayrıca sendika sektör değişse de işçilerin karşılaştığı tehdidin aynı olduğunu vurgulayarak, “Dün Kayı İnşaat, bugün Tanzim Market. Sektörler değişse de ekonomik krizde işçilerin karşı karşıya kaldığı tehdit aynıdır. Batık şirketlerin ardından işçi alacaklarını korumak devletin ve ilgili bakanlıkların birinci görevidir.” dedi.

Mağaza Market-Sen konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaparak şunları kaydetti:

Dost Mağazacılık A.Ş. bünyesinde 2020 yılında ilk mağazalarını açan Tanzim Market zinciri, bir yılını doldurmadan işçilerin alacaklarını gasp etti. En az 2 aylık maaşı ödenmeyen işçilerin fazla mesai, yol, yemek ücretleri de verilmedi. Haklarını almak için Mağaza Market-Sen ile mücadele eden Tanzim Market işçileri; mağazaların ve şirketin kapısında eylemler gerçekleştirdi, sesini topluma duyurdu.

Patronlar kaçsa da peşlerindeyiz

İşçilerin maaşlarını ve haklarını ödemeyen şirket, üç ay boyunca işçileri “maaşlarınızı ödeyeceğim” diyerek oyaladı. Şirket patronları, sessiz sedasız kaçmaya hazırlanıyordu. İşçiler bir sabah mağazaları açmaya geldiklerinde, kapalı kepenkler ve boşaltılmış mağazalar ile karşılaşacaklardı. Ancak bu planı, işçilerin sendikal birliği ve mücadelesi bozdu. Sendikamızın gerçekleştirdiği görüşmelerin ve eylemlerimizin ardından “işçilerin haklarını gasp eden” Tanzim Market patronlarını tüm İstanbul ve toplum gördü. Sessiz sedasız yapacakları her şeyi büyük bir acele ile hayata geçirdiler. Patronlar İstanbul’daki 37 şubesini hızla boşaltarak kapattı. İstanbul Kağıthane’de bulunan şirket merkezini Yalova’ya taşıdılar. Ellerindeki taşınmaz malları devrettiler. Hemen ardından ise konkordato ilan ettiler. Mağazaları kapatarak, şirket merkezini taşıyarak kaçmaya çalışan Tanzim Market patronlarının peşindeyiz.

Tüm hukuki adımları atacağız

İşçilerin ödenmeyen maaşlarını ve haklarını almak için Mağaza Market-Sen olarak tüm hukuki işlemleri başlatıyoruz. Tanzim Market, şu an 3 aylık geçici konkordato süresinin içinde. 1 Aralık’ta Yalova’da gerçekleşecek Tanzim Market’in konkordato davasını da takip edeceğiz. Şehir değiştirerek dava kaçırmaya çalışan patronlara karşı mahkemelerin işçilerden yana işlemesi için hep birlikte çabalayacağız. Konkordato ilan eden şirketlerin işçileri için İŞKUR’dan alınacak ödeneğin bir an önce işçilere ulaştırılması için gerekli adımları atacağız.

Konkordato ve iflas süreçlerinde işçiler korunsun

Ekonomik kriz derinleşiyor. Kriz, ayakta kalamayan patronlar için bir final hazırlıyor: Batık şirketler mezarlığı günden güne büyüyor. Batık şirketler demek; alın teri döken ama alacaklarını alamayan yüzbinlerce işçi demektir. Tanzim Market, o batık şirketlerden biri. Tıpkı Tanzim Market’te olduğu gibi patronlar için konkordato bir kurtuluş. İşçi alacaklarını ödememeyi bu yolla meşrulaştırmaya çalışıyorlar. Bu yüzden mahkemeler, iflas masaları daima işçilerden yana işlemelidir. Bu süreçte Adalet Bakanlığı tarafından atanan konkordato komiserlerinin işçilerden yana olması gerekir. Tanzim Market patronu Ömer Baktimur ve ortakları gibi şehir değiştirerek dava kaçırmaya çalışan patronlara karşı Adalet Bakanlığı adaletin tesisini sağlamaktan sorumludur. Çünkü adalet; patronu, bankayı korumakla değil işçiyi korumakla sağlanabilir.

İnşaat-Sen ile mücadele eden Kayı İnşaat işçileri gibi konkordato ve iflasta işçi alacaklarının geriye atılmaması için mücadeleye devam edeceğiz.

Dün Kayı İnşaat, bugün Tanzim Market. Sektörler değişse de ekonomik krizde işçilerin karşı karşıya kaldığı tehdit aynıdır. Batık şirketlerin ardından işçi alacaklarını korumak devletin ve ilgili bakanlıkların birinci görevidir.

Mağaza Market-Sen olarak zincir marketlerde kölelik düzenine karşı mücadele eden tüm işçileri, tüm emekçileri Tanzim Market işçilerinin mücadelesine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur