ABD'nin Teksas eyaletinde aşırı sağcı Vali Greg Abbot tarafından imzalanmasıyla gündeme gelen kürtaj yasası 1 Eylül'de yürürlüğe girdi. Kadınların eylemlerle tepkisini gösterdiği yasa, ABD'deki en katı kürtaj yasağı yasası olarak biliniyor. Cumhuriyetçi Vali Abbot tarafından getirilen yasaya ABD Adalet Bakanlığı tepki göstererek eksas'ta kürtaj olmak isteyen ya da bu tıbbi hizmeti sağlayan kişilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğini açıkladı. Yasaya BM'den de tepki geldi
ABD’nin Teksas eyaletinde gündeme gelen kürtaj yasası Mayıs ayında aşırı sağcı Vali Greg Abbot tarafından imzalanmıştı. ABD genelindeki en katı kürtaj yasası olarak bilinen yasayla birlikte embriyonun kalp atışlarının duyulduğu andan, yani yaklaşık altıncı hamilelik haftasından itibaren kadınlara kürtaj yasağı getiriliyor. Üstelik yasa tecavüz sonrasında hamile kalan kadınlar için dahi istisna getirmiyor. Yasa, 1 Eylül’de yürürlüğe girdi.
İlk altı haftada kadınların hamile olduklarını dahi anlamama ihtimalinden kaynaklı oldukça tepki aldı.
Adalet Bakanlığı’ndan engelleme girişimi
ABD Adalet Bakanlığı Pazartesi günü, Teksas’ta kürtaj olmak isteyen ya da bu tıbbi hizmeti sağlayan kişilere yönelik saldırılara müsamaha göstermeyeceğini açıkladı. Bakanlık, eyalette yakın zamanda yürürlüğe giren ve kürtajı neredeyse tamamen engelleyen yasaya karşı çıkma yolları arıyor.
BM’den tepki
Birleşmiş Milletler insan hakları gözlemcileri, Teksas eyaletini, kadınların kendi bedenleri üzerinde kontrol sahibi olmalarını engelleyerek ve hayatlarını tehlikeye atarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledikleri yeni kürtaj karşıtı yasası nedeniyle kınadı. Yaklaşık altı haftada kürtajı yasaklayan mevzuatın kürtaj sağlayıcılarını yeraltına zorlayabileceği ve kadınları ölümcül olabilecek güvenli olmayan prosedürler aramaya itebileceği konusunda uyardı. Cenevre’deki BM insan hakları konseyi tarafından dünya çapında kadınlara ve kız çocuklarına karşı ayrımcılığın ortadan kaldırılması için baskı yapmakla görevlendirilen beş bağımsız uzmandan biri olan Upreti de ABD yüksek mahkemesini eleştirdi.
Sendika.Org, VOA, BBC, the Guardian