Ankara’da Dikmen, Mamak ve Batıkent’te 2 Temmuz Sivas Katliamı anmaları yapıldı
Temmuz Sivas Katliamı’nın 28. yılında Ankara’da Dikmen’de Dikmen Halkevi’nin, Batıkent’te Batıkent Dayanışma Platformu’nun ve Mamak’ta da çeşitli demokraitk kitle örgütlerinin çağrısıyla anmalar yapıldı.
Ahmet Arif Parkı’nda yapılan anma saygı duruşuyla başladı.
Saygı duruşunun ardından Dikmen Halkevi Şube Başkanı Hatice Sapaz konuşma yaptı. Sapaz, yaptığı konuşmada Sivas’ta katledilenlerin türkülerinin, şiirlerinin hâlâ dilden dile söylendiğini belirterek bu şiir ve türkülerin mücadele edenlere hâlâ yol gösterdiğini ifade etti.
Sivas Katliamı’nın üzerinden tam 28 yıl geçti. 2 Temmuz 1993’de Sivas’ta yakılan 33 aydın ve sanatçının türküleri, şiirleri dilden dile söylenir. Başka bir dünyanın, eşit ve özgür insanlar olmanın, yaşamın manasının sözcükleridir bunlar ve yüreği halkının yanında olan herkesin yol göstericidir.
Dün bu katliamı gerçekleştirenlerin karşısında yüreği halkın yanında olanların örgütü Halkevleri olarak Ankara’nın ve Türkiye’nin dört bir yanında sokak sokak, mahalle mahalle halkın haklarını savunduk, gerçekleri haykırdık.
Dikmen Halkevi Başkanı Hatice Sapaz
Sapaz, konuşmasını eşitlik ve özgürlük için mücadelede herkesi Halkevleri’nde örgütlenmeye çağırarak bitirdi.
Bugün, yarın ve daima bu memlekette eşitliğin, özgürlüğün bayrağı dikiline kadar mahallemizde hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz. Yüreği halkın olan, insanca yaşam isteyen herkesi Halkevleri’nde örgütlenmeye, mücadeleyi büyütmeye çağrıyoruz.
Sapaz’ın konuşmasının ardından sahneye Görkem Aygün çıkarak türküler söyledi. Aygün, türkü söylemeye başlamadan önce kısa bir konuşma yaptı. Aygün, Sivas Katliamı’nın sadece bir sanatçı katliamı olmadığını, aynı zamanda genç ve çocuk katliamı olduğunu belirterek türküleri katliamda yaşamını yitirenler için söyleyeceğini söyledi.
Görkem Aygün
Görkem Aygün’den sonra sahneyi Mazlum Bageri aldı. Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden ozanları anan Bageri, türkülerini onlara armağan etti.
Mazlum Bageri
Bageri’den sonra Halkevleri MYK Üyesi Sercan Aran, bir konuşma yaptı. Aran, konuşmasında Sivas Katliamı’nda sorumluluğu olanları unutmayacaklarını ifade etti
“Sivas laiklere mezar olacak” sloganlarını atanları, “Münferit bir vaka, ağır tahrik var. Bu tahrik sonucu halk galeyana gelmiş…” diyen Süleyman Demirel’i, katliam sırasında “Gazanız mübarek olsun” diyen dönemin Sivas Belediye Başkanı, şimdinin kadın düşmanı Saadet Partisi’nin başkanı Temel Karamollaoğlu’nu ve katliamın ardından “Çok şükür, otel dışındaki halkımız bir zarar görmemiştir” diyen Tansu Çiller’i unutmadık. Sivas Davası’nın 20 yılın ardından kendi başbakanlığı döneminde zaman aşımına uğratılmasını “Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun” diye sevinçle karşılayan şimdinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı…
Aran, Sivas Katliamı dışında katliamlarda ve cinayetlerde yaşamını yitirenleri de anarak mücadele etmekten vazgeçmeyeceklerini ifade etti.
Biz biraz Ahmet Atakan’ız, biraz Berkin Elvan’ız. Biraz Ali İsmail Korkmaz’ız biz. Biz, 10 Ekim Katliamı’nda yitirdiğimiz 101 canız. Suruç’te yitirdiğimiz canlarız biz. Bizler, Soma’da ve diğer iş cinayetlerinde katledilen emekçileriz. Biz biraz Hasret’iz. Adalete, barışa, huzura, demokrasiye hasretiz.
Şunu kimse düşünmesin. Video çeken bir mafya lideri değildir bu ülkeye adaleti getirecek olan ya da gerçekleri ortaya çıkaracak olan. Bizler bu gerçekleri zaten biliyorduk. Biz iktidarın pisliklerini yıllardır haykırıyoruz zaten. Bu pisliklerin ortaya çıkarılması için mücadele ediyoruz. Bugünden sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz. Barışı, adaleti, bu ülkeye getirecek olan bizleriz. Bizlerin vereceği mücadele gerçek adaleti tesis edebilir. Çünkü biz halkız. Ve hesap soracağız. Mücadele etmeye de devam edeceğiz.
İlker Halkevi Kadın Korosu
Aran’ın konuşmasının ardından sahneyi İlker Halkevi Kadın Korosu aldı. Koro, türkülerini söylerken parça aralarında İstanbul Sözleşmesi’nin yarın (1 Temmuz) resmi olarak feshedileceği sebebiyle Sakarya Caddesi’nde yapılacak olan eyleme çağrılar yapıldı.
İlker Halkevi Kadın Korosu’nun ardından Anafatma Cemevi Semah ekibi sahneye çıktı.
Fatma Ana Cemevi Semah Ekibi
Semah gösterisinin ardından Görkem Gürlevik ve Umut Yurdusar da türkülerini söyledi.
Dikmen’deki anma programı türkülerin ardından sona erdi.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, çeşitli yöre ve köy dernekleri, Tüm Emekliler Sendikası Mamak Şubesi, Eğitim Sen 1 No’lu Şube, CHP Mamak İlçe Örgütü, Mamak Halkevi, Sol Parti Mamak İlçe Örgütü, TİP Mamak İlçe Örgütü ve TKP Mamak İlçe Örgütü’nün çağrısıyla Tuzluçayır Meydanı’nda anma yapıldı.
Anma programı saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından Uygar Erdoğan sahne alarak türkülerini söyledi. Uygar Erdoğan’ın ardından Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Mamak Şube Başkanı Fadime Türkyılmaz söz aldı. Türkyılmaz, konuşmasında Sivas Katliamı Davası sürecini anlattı. Türkyılmaz, konuşmasında iktidarın sistematik kadın düşmanı politikalarına değinerek İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının bu kadın düşmanı politikaların bir sonucu olduğunu ifade etti. Türkyılmaz, konuşmasını Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması talebini hatırlatarak sonlandırdı. Malik İnci ve Zehra Akkaya’nın sahnede türkülerini söylemesinin ardından ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin semah ekibinin çıkmasıyla program sonlandırıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Yenimahalle Şubesi’nde yapılan anma saygı duruşuyla başladı. PSAKD Yenimahalle Şube Başkanı Onur Şahin’in yaptığı konuşmanın ardından semah gösterisi yapıldı. Semah gösterisinin ardından türküler söylendi. Ardından anma programı sona erdi.
Sendika.Org