114 kişinin yaşamını yitirdiği, 1035 kişinin de yaralandığı İzmir depreminin ardından, İstanbul’da deprem riskini fırsat bilen dolandırıcılar, emlak ilan sitelerinde sahte isim ve başka evlere ait fotoğraflarla kiralık ilanlar açmaya başladı
İzmir’de 114 kişinin yaşamını yitirdiği ve 1035 kişinin yaralandığı deprem sonrası, kiralık evlere yaşanan talep nedeniyle bazı bölgelerde ev sahiplerinin kira fiyatlarını artırarak fırsatçılık yapması yoğun tepki çekmişti.
Bu süreçte, İstanbul’da da deprem riski nedeniyle tırmanışa geçen yeni ev arayışını fırsat bilen dolandırıcılar, emlak ilan sitelerinde sahte isim ve başka evlere ait fotoğraflarla kiralık ilanlar açmaya başladı.
Başta gayrimenkul ve vasıta olmak üzere, birçok kategoride ilan ve e-ticaret işlemlerinin yapıldığı sahibinden.com’da, “yeni binada sahibinden esyalı kiralık daire” başlıklı sahte bir ilan açıldı.
İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Göztepe Mahallesi’ndeki daire için, üyelik tarihinin Kasım 2020 olduğu görülen “Amina Kanik” adlı kullanıcı tarafından açılan ilanda, bulunduğu muhitteki diğer ilanların daha altında bir bedel talep ediliyor.
Sendika.Org muhabirinin, sözkonusu kullanıcıyla telefonda yaptığı görüşmenin ardından ilan yayından kaldırıldı.
İlanın gerçekliğinden şüphe edilmemesi için dairenin bulunduğu apartmanla ilgili özellikler detaylıca yazılmış. Ayrıca işaretli konuma sokak görünümünden bakıldığında da apartmanın ilanda belirtilen özellikler ile uyumlu olduğu görülüyor.
“Ev sahibi”, ilan için kendisini arayanlara şehir dışında olduğunu ancak anlaşma sağlanması durumunda birkaç gün içinde gelebileceğini, daireye çok talep olduğunu ancak kaparo yatırılması durumunda ilanı kaldırabileceğini söyleyerek tuzağa düşürmeye çalışıyor.
Dolandırıcılar bu yöntemle elde ettikleri kaparolar sonrası kayıplara karışıyor.
Ekşi Sözlük’te “sahibinden.com emlak dolandırıcılığı” ve “sahibinden.com dolandırıcıları” başlıkları altında yapılan aynı dolandırıcılık yöntemine ilişkin paylaşımlar
Bu ve benzeri ilanların gerçek olup olmadığını tespit edebilmek mümkün.
Örneğin sözkonusu ilandaki fotoğrafların ekran görüntüsünü Google’da aradığımızda, dairenin Antalya Alanya’daki başka bir ilana ait olduğunu görebiliyoruz.
Sahte ilanda yer alan fotoğraflar, Nisan 2019’da açılan Alanya’daki bir daire ilanından alınmış
Ayrıca dolandırıcıların ördüğü gerçeklik algısına rağmen bu ilanda dahi birtakım mantık hataları mevcut.
İlanda bina yaşı “5-10 arası” olarak belirtilse de Google Haritalar’daki sokak görünümünden apartmanı bulduğumuzda, binanın 2017 yılında inşa edildiği belirtilen tabela net bir şekilde görülüyor.
Sendika.Org