AKP iktidarı Merkez Bankası üzerinde kurduğu baskı ile 2019 yılı temmuz ayından bu yana düzenli olarak faizlerin indirilmesini sağlıyor. Son olarak bugün Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin üzerinde gelen 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareket başladı. Faiz indirimleri AKP iktidarı açısından kritik olan inşaat ve enerji sektörleri ile KOBİ’leri iflastan belirli bir süre daha kurtarsa da, faiz indirimlerinin makro ekonomiye negatif etkisi büyük oluyor
Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerinin üzerinde gelen 100 baz puanlık faiz indirimi sonrası dolar/TL kurunda yukarı yönlü hareket başladı.
Güne 6,97 TL seviyelerinde başlayan ve faiz kararına kadar sakin seyreden dolar/TL kuru, beklentileri aşan faiz indirimi sonrası 6,99’un üzerine çıktı. Kur, ilk tepki olarak 6,9990 seviyelerine kadar tırmandı.
AKP iktidarı Merkez Bankası üzerinde kurduğu baskı ile 2019 yılı temmuz ayından bu yana düzenli olarak faizlerin indirilmesini sağladı. Faizlerin inmesi ile ticari ve bireysel kredilerde patlama yaşanırken şirketler ve bireyler uzun süreli borçlanmayla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor. Faiz indirimleri AKP iktidarı açısından kritik olan inşaat ve enerji sektörleri ile KOBİ’leri iflastan belirli bir süre daha kurtarsa da, faiz indirimlerinin makro ekonomiye etkisi büyük oluyor.
Öte yandan faiz indirimleri ile örneğin, konut satışlarında büyük artışlar yaşandı. Ancak bu durum, inşaat sektörüne doğrudan kar olarak yansımıyor. Kâr oranlarının düşük olmasında tüketicilerin, konut stokunun fazlalığından kaynaklı ikinci el pazarına yönelmesinin dışında, faiz indirimlerinin enflasyon ve kur üzerindeki negatif yansıması da etkili oluyor.
AKP iktidarı sürekli olarak faiz indirimleri ile kredi hacmini artırmaya, sermayeye ucuz finansman sağlamaya çalışsa da bu formülün etkili olmadığı defalarca kez kanıtlanmış oldu.
Merkez Bankası, faiz indirimleri dışında bugün bir adım daha atarak swap işlem limitlerini yüzde 20’den yüzde 30’a yükseltti. Duyuruya göre, Döviz Karşılığı TL Swap Piyasası işlem limitlerini, Döviz ve Efektif Piyasaları işlem limitlerinin yüzde 20’sinden yüzde 30’una yükseltti. Böylece yurtdışı ile swap imkanları oldukça daralan bankaları rahatlatan bir adım atılmış oldu.
Salgın dönemindeki yüksek dolarizasyon etkisi sonrası piyasalar zor günler yaşıyor. Salgın öncesi ekonomi yönetimi tarafından alınan kararlar ise bu etkinin daha yoğun hissedilmesine neden oluyor. Faiz indirimleri ile gelen kur baskısı bunlardan biri. Diğeri ise Merkez Bankası rezervlerinin finansman genişletici politikalarda kullanılması. Merkez Bankası verileri, brüt rezerv miktarının 2019’un Nisan ayına göre, bu yılın aynı döneminde 16 milyar dolar azaldığını; 20 Mart itibariyle ise net rezervin 30,74 milyar dolara kadar gerilediğini gösteriyor.
Merkez Bankası bu son duyuru ile, eriyen dolar rezervlerinin yerini, swap işlemi ile TL karşılığında borçlanarak doldurmaya çalışıyor.
Sendika.Org