İdlip’te M4 otoyolu üzerinde Türk-Rus ortak devriyesine karşı çıkan HTŞ yanlılarına yönelik jandarma müdahalesi sonrası TSK ile HTŞ militanları arasında çatışma yaşandı. Olaylarda iki kişinin öldüğü bildirildi
Suriye’nin İdlip vilayetinde, Lazkiye ile Halep’i birbirine bağlayan M4 otoyolu üzerindeki Türk-Rus ortak devriyeleri nedeniyle dün (26 Nisan) TSK ile Heyet-i Tahrir’uş Şam (HTŞ) militanları bir kez daha karşı karşıya geldi.
İdlip’in güneydoğusundaki Neyrab kasabası yakınlarında, 44 gündür yol kesme eylemi yapan HTŞ yanlılarına sabah saatlerinde jandarma tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti. HTŞ yanlıları da taş ve gaz bombalarıyla karşılık verdi.
Jandarmanın, HTŞ yanlılarına yönelik müdahalesine ilişkin görüntüler. [Kaynak: El-Dorar el-Şamiya]
TSK’yle birlikte hareket eden Feylak’uş Şam başta olmak üzere “Suriye Milli Ordusu” bünyesindeki bazı cihatçı grupların da olaylarda rol üstlendiği belirtiliyor.
Londra merkezli, muhalif Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) haberine göre, El-Kerame mevkiinde yaşanan olayda her iki taraftan yaralıların olduğunu kaydedildi. Jandarmanın müdahalesiyle başlayan gerilim, Türk askerleri ile HTŞ militanları arasında silahlı çatışmaya dönüştü.
HTŞ’ye yakınlığıyla bilinen Insight’in, HTŞ militanları ve TSK arasındaki çatışmaya ilişkin yayımladığı görüntüler:
HTŞ’nin haber ajansı İba, olaylar sırasında TSK’nin açtığı ateş sonucu iki sivilin öldüğünü öne sürerken, SOHR ölenlerin militan mı yoksa sivil mi olduğunun henüz bilinmediğini yazdı.
SOHR ayrıca, TSK’ye ait silahlı insansız hava aracının (SİHA), Neyrab yakınlarında HTŞ unsurlarını taşıyan seyir halindeki bir aracı hedef alması sonucu iki militanın öldüğünü, üçünün de yaralandığını yazdı.
Şam Haber Ağı’nın yerel kaynaklara dayandırdığı haberinde de Bayraktar tipi SİHA’nın, Neyrab yakınlarında HTŞ’ye ait iki askeri noktayı vurduğu kaydedildi.
Ne olmuştu?
Her ne kadar HTŞ, İdlip’teki destekleri nedeniyle AKP’ye teşekkür etse de Moskova mutabakatında “uygulanması mümkün olmayan maddeler” bulunduğunu belirterek “mücadeleye devam” çağrısı yapmıştı.
HTŞ’DEN AKP’YE İDLİP İÇİN TEŞEKKÜR VE “MÜCADELEYE DEVAM” ÇAĞRISI
HTŞ ve Hurras ed-Din (Dinin Muhafızları) gibi cihatçı gruplar da M4 otoyolu üzerindeki ortak devriyeyi engellemek amacıyla otoyol üzerindeki bir köprüyü havaya uçurmuştu.
Buna rağmen 15 Mart’ta Milli Savunma Bakanlığı, İdlip’teki M4 otoyolunda kara ve hava unsurlarının katılımıyla birinci Türk-Rus ortak kara devriyesinin icra edildiğini duyurmuştu.
RUS-TÜRK ORTAK DEVRİYESİ FİYASKOYLA BAŞLADI: TSK, RUSYA VE CİHATÇILAR ARASINDA SIKIŞIYOR
19 Mart’ta ise El-Kaide bağlantılı Hurras ed-Din’in, TSK konvoyuna yönelik saldırısı sonucunda iki asker yaşamını yitirmiş, bir asker de yaralanmıştı.
SAVAŞ BOYUT DEĞİŞTİRİYOR: İDLİP’TE CİHATÇILARIN SALDIRISI SONUCU İKİ ASKER YAŞAMINI YİTİRDİ
Rusya Savunma Bakanlığı’na bağlı Suriye’deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi de 23 Mart’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’nin İdlip’te M4 otoyolunda ortak Rus-Türk devriyeleri yapılmasını engelleyen “radikal grupları” etkisiz hale getirmeyi taahhüt ettiğini ve bunun için Ankara’ya süre verildiğini açıklamıştı.
24 Mart’ta TSK konvoyunun İdlip’in güneyindeki Sfuhun köyünden geçişi sırasında militanların yola döşediği mayının patladığı ve iki Türk askerinin yaralandığı bildirildi. Olayı, Rusya Savunma Bakanlığı duyururken, konuya ilişkin Milli Savunma Bakanlı tarafından herhangi bir açıklama yapılmadı.
RUSYA AÇIKLADI: İDLİP’TE TSK KONVOYU HEDEF ALINDI, İKİ ASKER YARALANDI
13 Nisan’da ise Rus askeri polisi ve TSK’nin M4 otoyolu üzerindeki ortak devriyesi öncesi HTŞ yanlıları yolu kesmiş, bunun üzerine Türk kolluk kuvvetleri kitleyi dağıtmaya çalışmıştı. HTŞ yanlıları da taş atarak karşılık vermişti.
İDLİP’TE TANSİYON YÜKSELİYOR: HTŞ YANLILARI M4 OTOYOLUNU KESTİ, TÜRK KOLLUK KUVVETLERİ MÜDAHALE ETTİ
İdlip’te 13-19 Nisan tarihlerinde de cihatçı gruplar arasında gerilimin tırmanmasından TSK’nin bölgeye yığınak yapmasına, HTŞ komutanlarının hedef alındığı suikastlardan Suriye ordusunun cihatçı grupların mevzilerine yönelik top atışlarına kadar bir dizi sıcak gelişme yaşanmıştı.
İDLİP KAZANI KAYNIYOR: TSK SEVKIYATLARI, CİHATÇILAR ARASI GERİLİM, SUİKASTLAR…
Sendika.Org