Yüzde 60’ı yangın riski taşıyan ormanlarımızı korumak için yangın söndürme filomuz yok. Ama yerli ve milli uçağımızı yaptık, motor yaptık, helikopter yaptık yalanı var
İzmir Karabağlar’da başlayıp, Seferihisar ve Menderes ilçelerine kadar genişleyen orman yangını, ancak üç gün sonra kontrol altına alınabildi. Bu süreçte “Yangın neden söndürülemiyor”, “Nerede bizim Ateş Kuşlarımız ve THK Gökçen Havacılığımız” tartışmaları gündemin ilk sıralarındaydı.
Türk Hava Kurumu’nun (THK) internet sitesinde şöyle yazıyor: “Avrupa’nın en büyük özel uçak Yangın Hava Söndürme Filosuna sahip olan THK, yurtiçi ve yurt dışında orman, sanayi ve şehirlerdeki yangınlara anında müdahale etmektedir.”
Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı yangın söndürme ihalesini yüksek fiyat verdiği gerekçesiyle THK’ye vermemiş. THK’nin elindeki 4,5 ton su kapasiteli, 5 adet Kanada yapımı Bombardier CL-215 uçağından 3’ü yedek parça bekliyor, parasızlıktan çalışamıyor. Sadece 2’sinin çalışır durumda olduğu söyleniyor. THK kaynakları, bu sene Tarım ve Orman Bakanlığı ihalesinin alınamaması nedeniyle 3 uçağın bakımlarının yapılamadığını söylüyor.
Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçağı filosunda bulunan tek motorlu 11 adet Polonya yapımı M-18 Dromader uçağı, 2012 yılı sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün denetlemeleri sırasında çok sayıda aksaklık bulunması üzerine tamir ve bakımları yapılmadığı için bir daha havalanamadı, Kasım 2014’te emekli edildi. Hurda olarak satıldığı da söyleniyor. Oysa tek pilotlu 1,5 ton su alma kapasiteli bu uçaklar, sarp arazilerdeki hareket kabiliyetleri ve helikopterlerin ulaşamadığı yangın alanlarına rekor sürede müdahaleleriyle ünlü.
Ayrıca Türk Hava Kuvvetleri’ne ait her biri 12 ton su taşıyabilen C-130 tipi 6 uçak, 1998-2006 yıllarında yangın söndürmede kullanılmış. Ancak bu uçakların su boşaltma işlemi sırasında kanatlarında meydana gelen arızalardan dolayı 2006’da görevden alınmışlar.
Tarım ve Orman Bakanlığı özel şirketlerden helikopterli yangın söndürme hizmeti satın alıyor. Benim anladığım başka birçok alan olduğu gibi bu alan da tamamen özel firmalara para kazandırmak üzere bırakılmış. Üstelik bu firmalar kendi helikopterlerine sahip değiller; dışarıdan kiralayıp sonra devlete kiralıyorlar. Kim mi bu firmalar? Onu bir sonraki yazıya bırakalım.
Yani kısacası 23 milyon hektarla dünyadaki en büyük orman varlıklarından birine sahibiz. Yüzde 60’ı yangın riski taşıyan ormanlarımızı korumak için yangın söndürme filomuz yok. Ama yerli ve milli uçağımızı yaptık, motor yaptık, helikopter yaptık yalanı var.
Sendika.Org, yayın hayatına başladığından bu yana işçi sınıfı hareketinin, solun ve genel olarak toplumsal muhalefetin gündemine ilişkin, farklı politik perspektiflerden düşünsel katkılara açık bir tartışma platformu olagelmiştir. Sitemizde yayımlanan yazılar yayın kurulunun politik perspektifiyle uyumluluk göstermeyebilir. Amacımız, mücadelenin gereksinim duyduğu bilimsel ve politik bilginin üretimini zenginleştirecek tüm katkılara, yayın ilkelerimiz çerçevesinde, olabildiğince yer verebilmektir.