ABD’li Wall Street Journal gazetesi, ABD ordusunun, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm güçlerini çekmeye hazırlandığı ileri sürdü. Bu gelişmenin ardından ABD Başkanı Trump “Suriye’de olmamızın tek nedeni olan IŞİD’i yendik” paylaşımında bulundu
ABD’li Wall Street Journal gazetesi, ABD ordusunun, Suriye’nin kuzeydoğusundaki tüm güçlerini çekmeye hazırlandığı ileri sürdü. Bu gelişmenin ardından ABD Başkanı Trump “Suriye’de olmamızın tek nedeni olan IŞİD’i yendik” paylaşımında bulundu
ABD’li Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, ABD’nin, Suriye’nin kuzeydoğusundaki askeri güçlerinin tümünü çekmeye hazırlandığını iddia etti.
WSJ’nin “konuyla ilgili kişilere” dayandırdığı haberine göre ABD ordusu, Suriye’nin kuzeydoğusundan tümüyle çekilmeye hazırlanıyor.
Haberde, bu adımın, “ABD’nin Ortadoğu stratejisini karışıklığa sürükleyeceği ve IŞİD ile mücadelesiyle ilgili şüphe uyandıracağı” değerlendirmesi yapıldı.
ABD’nin Suriye’den askerlerini çekmeye planladığıyla ilgili haberlerin ardından ABD Başkanı Donald Trump konuyla ilgili Twitter’dan mesaj paylaştı.
Trump, “Başkanlığım döneminde Suriye’de olmamızın tek nedeni olan IŞİD’i yendik” ifadelerini kullandı.
We have defeated ISIS in Syria, my only reason for being there during the Trump Presidency.
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) December 19, 2018
ABD Başkanı Trump’ın bu son çıkışı, “yasadışı siyasi işbirliği” için kullanıldığı yönündeki iddialar sonrası Trump Vakfı’nın kapatılması kararının ardından geldi.
Öte yandan ABD’den daha önce de Suriye’deki askerlerini çekme konusunda farklı açıklamalar gelmişti.
Mart 2018’de Trump, askerlerin Suriye’den çekileceğini açıklamış, “Orada bulunmamızın tek nedeni IŞİD’di. Başka bir nedeni yoktu. Bu hedefe büyük ölçüde ulaştık” demişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı böyle bir plandan haberdar olmadıklarını açıklamış, Pentagon yetkilileri de yaptıkları farklı açıklamalarla henüz Suriye’den çekilmenin söz konusu olmadığını belirtmişti.
ABD’li askeri yetkililer, “IŞİD’e karşı mücadele”ye ek olarak, “İran’ın tamamen çekilmesi” ve “Cenevre sürecinde siyasi çözüm sağlanması” gerekçelerini öne sürerek Suriye’de kalmaya devam edeceklerini açıklıyorlar.
Sendika.Org