Çember Sistemi; din simsarlarının, ucuz nitelikli emek isteyen patronların ve özel okul sahiplerinin işine gelir. Bunlardan biri değilseniz Erdoğan’a karşı çıkmak için çok güçlü bir nedeniniz var: Çocuğunuzun ve ülkenizin geleceğine sahip çıkmak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Çember Sistemi’ni açıklamasının ardından eğitimciler, Türkiye’deki okulların koşullarının bu sisteme elverişsiz olduğunu raporlamış, üç okul türünün de (Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi, meslek lisesi) olmadığı il ve ilçelerin mevcut olduğunu ortaya koymuştu.
Hatırlayalım ne demişti MEB Müsteşarı Yusuf Tekin 2017’nin 29 Kasım’ında: “Toplam kontenjan 1 milyon 500 bine çıkıyor. Buradaki işimiz simülasyonu doğru kurmak. Kimsenin endişe etmesine gerek yok. Rahatlıkla bu simülasyon kurulabilir. Herkes istediği türden bir okula rahatlıkla gidebilir.”
Ancak son durumda Tekin’in sözlerinin tersine öğrencilerin istemedikleri okulları zorunlu olarak tercih listesine ekleyeceklerini gösteriyor.
Kılavuzda Anadolu liselerine yer yok
Türkiye’deki toplam lise sayısına bakıldığında anadolu imam hatip liselerinin oranı yüzde 13 civarındayken MEB’insınava 52 gün kala 11 Nisan’da yayımladığı kılavuzda bu oran yüzde 23’e kadar yükseldi. Tüm liselerin yüzde 35’ini oluşturan Anadolu liseleri ise kılavuzda kendisine sadece yüzde 27 oranında yer buldu.
34 ilde Anadolu lisesi, 14 ilde ise sosyal bilimler lisesi yok. MEB; Amasya, Ardahan, Artvin, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Giresun, Gümüshane, Igdır, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Mardin, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Trabzon, Tunceli, Yalova, Yozgat’ta öğrencilere anadolu lisesi alternatifi sunmadı. Ancak tüm illerde imam hatip alternatifi birkaç okulla birden sağlandı. Böylelikle 61 ilde sunulan imam hatip lisesi sayısı, Anadolu lisesi sayısının önüne geçti.
Metropollerde de durum aynı
Peki İstanbul’da yaşayan ve çocuğunun nitelikli bir okulda eğitim almasını isteyen bir veli bu sistemde ne ile karşı karşıya kalacak? Öncelikle şunu söylemek gerek; 20 Nisan’da sınava başvuru yapan öğrenci sayısı 996 bin olarak açıklandı. İstanbul’da anadolu ve fen lisesi kontenjanlarının toplamı halihazırda 13 bin 170. Bu da İstanbul’da sınava girecek 220 bine yakın öğrencinin yalnızca yüzde 6’sının listede bulunan okullara yerleşebileceklerini gösteriyor. Buna ek olarak bir de Anadolu’nun çeşitli kentlerinden İstanbul’u tercih edecek öğrencilerin de eklenmesi gerekir. Kısaca söylemek gerekirse İstanbul örneğinde olduğu gibi tüm Türkiye’de öğrenciler imam hatip liselerine mecbur bırakılacak. Ancak parası olanlar özel okulları tercih edebilecek.
Bu durum başta 4 büyük il olmak üzere pek çok kentte kaostan başka bir sonuca işaret etmiyor.
Yüksek puanlı liseler liste dışı
34 ilde Anadolu, 14 ilde ise sosyal bilimler lisesi olmaması yetmezmiş gibi açıklanan kontenjan listesine var olan Anadolu liseleri de dahil edilmedi. Hatta nitelikli tarihi okullardan olan Zonguldak Mehmet Çelikel, Edirne Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi bile…
Taban puanı 431.871 olan Kırklareli Lüleburgaz’daki Türkiye’nin en eski liselerinden biri kabul edilen Kepirtepe Anadolu Lisesi listede yokken en yüksek taban puanı 246.707 olan Lüleburgaz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi listeye alındı.
İstanbul Üsküdar’daki Çağrıbey Anadolu Lisesi taban puanı: 480.242
Aynı ilçede daha düşük puanlı olmasına rağmen Kadir Has Anadolu Lisesi listede.
Ankara’daki Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi taban puanı: 479.257
İstanbul’daki Maltepe Anadolu Lisesi taban puanı 483.820
Mersin’deki Silifke Lisesi taban puanı: 457. 882
Aynı bölgede taban puanı 169.344 olan Silifke Anadolu İmam Hatip Lisesi listede.
Listede ayrıca Kocaeli, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Malatya, Muğla gibi şehirlerde sadece birer tane öğrenci alacak Anadolu lisesi var.
Liste hangi sonuçları doğurur?
– Aslında çember sisteminin mantığı, AKP’nin temel hedef ve amaçlarını ele veriyor. MEB’in bu sistemi ileri sürmesindeki temel amacı, özellikle yoksul ailelerin çocuklarına, “evine en yakın liseye gidebilirsin” propagandası yapmak. Bu makyaj ve pazarlama tekniği ile velilerde özellikle servis ücreti vb. maddi külfetten kurtulma (!) fırsatı algısı yaratılmak isteniyor. Dolayısıyla “evine en yakın” Anadolu lisesine yerleşemeyen öğrenciye, zorunlu olarak “evine en yakın” meslek lisesi veya imam hatip lisesi işaret ediliyor. Aksi halde, tüm liseler tek bir havuzda toplandığında söz konusu okulların kontenjanlarının dahi dolmama ihtimali karşımıza çıkıyor. Ayrıca yapılan değişikle imam hatip liseleri hariç tüm proje okullarının öğrenci kontenjanları 5 şube (sınıf) ile sınırlandırıldı. İmam hatipler ise bu sınırlamadan muaf tutuldu. Dolayısıyla öğrencilerin büyük bir bölümü kontenjan ve sınıf açma serbestliği nedeniyle imam hatip liselerine gitmeye teşvik edilecek, yönlendirilecek ve imam hatip liseleri cazip kılınacaktır.
– Listeye alınmayan nitelikli okullar adrese dayalı sistemle öğrenci alımı yapmak zorunda kalacağından okulların niteliği düşecek.
– Çember Sistemi’nde belli bir liseye giremeyen öğrenciler ya açık liseye ya da özel okullara yönlendirilecek.
Öğrenciler paralı okullara mecbur
Eğitim Reformu Girişimi’nin verilerine göre açık liseye giden öğrenci sayısı son altı yılda yüzde 65 oranında arttı. Bugüne kadar eğitimin niteliksizliği nedeniyle tercih edilen açık liselere yönelim Çember Sistemi ile artacak. Çember Sistemi’yle ilçesinde ve mahallesinde imam hatiplere gitmeyi tercih etmeyen öğrenciler açık liselere veya özel okullara mecbur bırakılacak. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü üzere, son altı yılda açık liselere kaydolan öğrenci sayısı 604 bin arttı.
Açık lisede öğrenim gören öğrenci sayısı
- 2011-2012 940 bin 268
- 2012-2013 1 milyon 14 bin 409
- 2013-2014 1 milyon 306 bin 994
- 2014-2015 1 milyon 470 bin 434
- 2015-2016 1 milyon 536 bin 135
- 2016-2017 1 milyon 554 bin 938
Sendika.Org