Özgür Gündem yazar ve çalışanlarının yargılandığı dava 9 Temmuz’a ertelenirken, Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği davasında yargılanan 12 gazeteci içinse 95,5 yıl hapis cezası istendi
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre; OHAL KHK’si ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin 9 yazar ve çalışanı Reyhan Çapan, Eren Keskin, Ayşe Batumlu, Nuray Özdoğan, Ayşe Berktay, Reyhan Hacıoğlu, Celalettin Can, Hüseyin Aykol ve Filiz Koçali hakkında açılan davanın görülmesine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Keskin, gazetenin avukatı Özcan Kılıç, Özgürlükçü Hukukçular Platformu Eş Sözcüsü Serhat Çakmak ve çok sayıda avukatın hazır bulunduğu duruşmaya HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, DİSK/Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren ile İHD ve TİHV yöneticileri de katıldı.
“Böyle bir yargılama adaletli olmaz”
Kimlik tespiti ile başlayan duruşmada savcı, önceki celsede verdiği mütalaayı tekrar etti. Mütalaa sonrası söz alan Av. Özcan Kılıç, mütalaa karşısında savunma yapmak için süre talebinde bulundu. “Böyle bir yargılama adaletli olmaz” diyen Kılıç, davanın İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “Özgür Gündem Ana Davası” ile birleştirilmesini talep etti.
Eren Keskin ise 30 yıldır insan hakları mücadelesi yürüttüğünü, halen İHD’de eş başkanlık görevini sürdürdüğünü, onlarca çalışanı öldürülmüş ve defalarca kapatılmış Özgür Gündem’in künyesinde adının yer almasını kabul ettiği için müebbetle yargılandığını söyledi. Yurtdışına özellikle gitmediğini belirten Keskin, yasaların değişmesi gerektiğini de savundu.
Keskin’in savunmasının ardından mahkeme ara kararını açıkladı, avukatların mütalaaya savunma için süre talebini dikkate alarak davayı 9 Temmuz’a erteledi. Mahkeme, davanın ana dava ile birleştirilmesi talebinin gelecek duruşmada değerlendirileceğini kaydetti.
Özgür Gündem ile dayanışan gazetecilere 95,5 yıl istemi
Özgür Gündem yazar ve çalışanlarına ilişkin davanın ardından ise Özgür Gündem ile dayanışmak için yürütülen Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyasına katıldıkları gerekçesiyle Hüseyin Aykol, Faruk Eren, Ertuğrul Mavioğlu, Celal Başlangıç, Ömer Ağın, İhsan Çaralan, Celalettin Can, Fehim Işık, Öncü Akgül, Veysel Kemer, Dılşah Karakaya ve Yüksel Oğuz’un yargılandığı davaya devam edildi.
Savcı, esas hakkındaki mütalaasında Hüseyin Aykol için “zincirleme biçimde örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 13 yıla kadar ceza isterken, 11 gazeteci içinse “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla 7 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılmasını istedi. Savcı, hapishanede bulunan Mehmet Şirin Taşdemir içinse cezai sorumluluğu bulunmadığından ceza verilmesine yer olmadığını söyledi.
Avukatlar, mütalaaya savunma için süre talebinde bulundu. Mahkeme, talebi kabul ederek davayı 16 Temmuz’a erteledi.
Sendika.Org