Öğrenci temsilcileri Meclis’te, üniversiteliler Beyazıt Meydanı’nda açık derste

Üniversitelerin bölünmesini öngören yasa tasarısı görüşmeleri devam ederken öğrenci temsilcileri TBMM’ye gitti. İstanbul Üniversitesi bileşenleri de Beyazıt Meydanı’nda açık derste buluştu

Üniversitelerin bölünmesini öngören yasa tasarısının görüşmeleri bugün de TBMM’de devam ediyor. Madde madde oylamalar sürerken tasarının Meclis’ten geçmesini istemeyen Türkiye’nin dört bir yanından öğrenci temsilcileri taleplerini duyurmak için TBMM’ye gitti.

Öğrenci temsilcileri TBMM’deki görüşmeleri takip ederken İstanbul Üniversitesi bileşenleri de Beyazıt Meydanı’nda açık ders düzenledi.

TÜRKİYE’NİN DÖRT BİR YANINDAN GELEN ÜNİVERSİTELİLER TBMM’DE: “ÜNİVERSİTEME DOKUNMA”

BirGün’ün haberine göre, Beyazıt Meydanı’nda toplanan yüzlerce üniversiteli “Üniversiteme dokunma fakülteme dokunma”, “Her yer Beyazıt her yer direniş”, “Beyazıt bizimdir, bizim kalacak”, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”, “İÜ bütündür parçalanamaz”, “Beyazıt burada dimdik ayakta” sloganları attı.

Üniversitelilerin buluşmasına Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan ve çok sayıda akademisyen destek verdi. Açılış konuşmasını TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Raşit Tükel yaptı. Tükel şunları söyledi:

Bu tasarıya gerekçe olarak hiçbir şey sunulmadığını gördük. Öğrenci sayısının fazla olması bölünme için gerekçe değildir. Bir kez daha TBMM’ye sesleniyoruz; yasa tasarısını geri çekin.

Açıklamanın ardından ilk ders başladı. Söz alan Prof. Dr. Taner Demiralp ‘Akademisyen yetiştirmede çok disiplinli çalışmaların önemi’ başlıklı ders verdi.

Demiralp, “Üniversitelerin birincil vazifeleri eleman yetiştirir, zihinsel olgunlaşmaya önem verir. Üçüncü olarak bilimsel araştırma yapar. Sonuç olarak bilimsel araştırmada bilimsel araştırma merkezleri kurulması gündeme gelmiştir. Üniversitedeki genç akademisyenlerin motivasyonları önemlidir. En gelişmiş bilmem kaç ekonomiye girmek istiyorsak bilimsel araştırmaya ihtiyaç var” ifadelerini kullanarak sözlerine şöyle devam etti:

Disiplinler tartışması antik dönemden beri tartışılır. Etkili bilimsel faaliyet için uzmanlaşma zorunluluktur, disiplinler var olmak zorundadır. Aslında bu araştırmaları yapabilmeniz dışında iyi araştırmacı yetiştirmenin önemli noktalarından biri multi disiplinler konusuna da dikkat çekmek gerekir. Sadece kendi alanında sınırlı kalmamalıdır. İstanbul Üniversitesi dön 10 yılda en çok bilimsel makale üreten üniversitedir. En çok atıf yapılmada birinci sırada. 500’lerde, 550’lerde olmak çok hoş değil ama 10 gündür bu işlerle uğraşmayıp labaratuarda olsaydık kendi isimize uğraşabilirdik. İstanbul Üniversitesi’nde iyi kötü bir optimizasyon geliştirmişken düzgün ve uzun ömürlü bir ağaç dikmek için koca bir çınarı bölüyorlar. Bunu kabul etmek mümkün değil.

İkinci derste söz alan Doç. Dr. Esra Arcan ‘Katılımcı üniversite kavramı ve üniversitede karar alma süreçleri’ konulu ders verdi. Arcan şu ifadeleri kullandı:

Katılımcı üniversite kavramı cüretkâr bir kavram. Yükseköğretim kurumlarına katılım için bir umuttur. Tepeden inmeci, dayatmacı bir anlayışın değil, eşitlikçi bir ortamda bilim yapma imkanı sağlar. Bu yüzden cüretkârdır. Bugün her görüşten öğrenci akademisyen, bilgi emekçisi olarak burada olmamız, üniversitenin tüm bileşenleri olarak bölünmemesine yönelik ortak karar almak için biraradayız. Bilimsel, entelektüel tarihimizin yok edilmemesi için düzenlediğimiz forumla birlikteyiz. Katılımcı üniversite örneği buradadır.

Karar mekanizmalarında yok sayıldıklarını söyleyen Arcan sözlerine şöyle sürdürdü:

Bu süreçteki karar mekanizmasından yok sayıldık. Akademik özgürlüğün, üniversite bileşenlerinin dışında alınan kararlar meşru değildir. Akademik özerklik diye meşruiyet kazandırılmaya çalışılıyor. Günümüzde bizim katılımcı üniversite dediğimiz karvramın temelini oluşturan yöntem, diğeri gün geçtikçe önem kazanan girişimci üniversite modeli olmak üzere iki üniversite modeli vardır. Katılımcı üniversite, tüm meslektaşları işbirliğinde gerçekleşen kolej anlamına gelmektedir. Özgün bir yönetim ve karar sürecini ifade eden bir tanımdır. Karar verme süreçleri kendine özgüdür. Patron değil birincil olarak adlandırılır yöneticiler. Akademik özgürlük ve özerklik katılımcı üniversitelerin temel değerlerdir.

Ayrıca girişimci üniversite olarak da adlandırılan ticari üniversitelere değinen Arcan, “Pazar mekanizmalarının egemen olması istenir bu modelde. Akademisyen olarak değil lider olunması beklenir. Amaç ticari kurumlarla ilişki geliştirmek olduğu için pazarın ihtiyaç duyduğu hızda karar almaları gerekir. Bu modelde akademisyenin, öğrencinin söz hakkı yoktur. Sadece pazara hizmet eden kendisine lider denilen rektörün söz hakkı vardır. Atanmış rektör hiçbirimize bilgi vermedi. İşte yöneticilerin seçilerek is başına gelmesi hayatı önemlidir. İstanbul Üniversitesi’ni katılımcı yapıya ulaştırmak için çabalayacağız” şeklinde konuştu.

Eğitim Fakültesi öğrencilerinden tepki

Açık dersin ardından Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi öğrencileri Rektör Mahmut Ak’ın yasa tasarısına yönelik açıklamalarına tepki göstererek, “Rektör Mahmut Ak’ı bilim insanı olmanın sorumluluğunu duymaya davet ediyoruz” açıklaması yaptı.

İstanbul Üniversitesi Bileşenleri adına yapılan açıklamayı okuyan Zeynel Solakoğlu da şu ifadeleri kullandı:

İstanbul Üniversitesi Bileşenleri olarak yeniden ifade ediyoruz: 1- Köklü üniversitelerimizi bölen bu yaşamada tasarısı muhatabı kurumların bilgisi ve rızası dışında hazırlanmıştır. 2- Bu yasa tasarısının bilimsel nesnel/tutarlı bir gerekçesi yoktur. 3- Bu yasa tasarısı kamu yararına değildir. Köklü ve işlevsel olduğu nesnel ölçütlerle kanıtlayan kurumları, dolayısı ile kamunun zarar görmesine yol açacaktır. İÜ Bileşenleri olarak TBMM’ye sesleniyoruz: Bu yasa tasarısını geri çekin.

Sendika.Org

Sendika.Org'u destekle

Okurlarından başka destekçisi yoktur